Кариби vs Средиземноморие

Несъмнено Средиземноморието и Карибско море се двете водещи туристически дестинации в света. Те приемат основната част от международният туристопоток. Много често любителите на пътуванията се изправят пред дилемата кое от тези две места да изберат. На практика изборът е много лесен, стига да сте на ясно какво точно очаквате да видите, през кой сезон планирате да пътувате и какви са личните ви представи за идеалната почивка. В следващите редове ще направим едно кратко сравнение между Средиземноморието и Карибите и искренно се надяваме това да ви бъде от полза при планирането на следващата почивка.

Времето

карибски островиКариби. Зимата е топла, слънчева и приятна. Това е главният туристически сезон. Вали рядко, а температурите са между 25 и 28°C. Не е много горещо, морската вода е топла. Най-добри са условията за туризъм от ноември до април. Летата са много топли и влажни с температури над 40°C и на някои от островите с почти ежедневни валежи. Острови като Аруба се влияят по-малко от климатичните явления в района. Там няма нито урагани, нито дъждовен сезон.

Средиземноморие. Лятото е много сухо и горещо с температурите понякога до около 40°C. Плажният сезон трае приблизително от април до октомври-ноември. Може да се каже, че хубавото време е гарантирано от май до септември. Зимата е хладна, понякога студена. На повечето места вали доста, не става за плаж и като цяло са нужни топли дрехи. Най-приятно остава през зимните месеци на места като Коста дел Сол и Кипър, но и там става сравнително хладно.

Плажовете

Кариби. Карибските плажове са нещо което не се нуждае от реклама. Като цяло те са не само красиви, но и изключително екзотични. Кораловият пясък и кокосовите палми са нещо, което не може да се види в Европа. Освен това е много лесно да се намерят тихи и спокойни места с по-малко туристи край брега – нещо, което в Европа е голям лукс и рядкост. Сред местата с най-добри плажове са Бахамите, Вирджинските острови, Куба, Барбадос, но и много, много други.

Средиземноморие. Средиземноморските плажове са по-малко екзотични, но не по-малко красиви, особено ако знаете къде да отидете. Недостатък е, че като цяло в по крайбрежието на Южна Европа е по-трудно да се намери уединение, а положителната страна е, че Средиземноморието е класика – да не забравяме плажовете на Ривиерата, известният френски курорт Сен Тропе, както и белите пясъци на Ибиза. Все пак ако искате да поплувате на спокойствие помислете за Хърватия. Там има някои по-слабо познати, но вълшебни кътчета, където плажовете са покрити с дребни камъчета но морето е кристално чисто.

Гмуркане

Кариби. Ако обичате да се гмуркате най-вероятно Карибските острови ще ви допаднат много повече. Лазурните и прозрачни води приютяват хиляди видове морски създания, а плитките коралови рифове са сред най-красивите в света. Подводната видимост на места може да достигне 50 метра. Сред най-добрите места за дайвинг са Каймановите острови и Бахамите.

Средиемноморие. Водите на Средиземно море са осеяни с множество подводни забележителности, потънали кораби и богато разнообразие от рибки и някои видове корали, които обитават по-хладните морета. Макар и прекрасно място за целта, Средиземно море бледнее пред прелестите на тропическия Карибски басейн. Въпреки това водите на Егейско море могат да ви предложат незабравими преживявания.

Природата

Кариби. Повечето от Карибските острови са покрити с изключително гъста тропическа растителност, а гледката на екзотични цветя посред зима въздейства на всеки. Палмите виреят до самия бряг, хвърляйки приятна и примамваща пъстра сянка върху нежния пясък. Макар че е трудно да се определи кои от островите притежават най-големи дадености все пак няма как да подминем Куба (считана за най-красивия остров в света), както и Ямайка и остров Хаити (и по-специално Доминиканската република).

средиземноморско крайбрежиеСредиземноморие. Крайбрежието на Средиземно море е различно. Растителността е доста по-малко, а самата околна среда е доста по-урбанизирана. Въпреки това на някои места, особено на гръцките острови Корфу и Лефкада в Йонийско море, ще откриете пищна природа и маслинови горички достигащи до самото море. Ако пък търсите дива и запазена природа в Западното Средиземноморие, тогава Корсика и Сардиния ще отговорят на вашите изисквания най-добре.

Градове

Кариби. На някои от островите в Карибско море има наистина очарователни селища, които си струва да се посетят. Може би най-интересни са градове като Уилямстед на остров Кюрасао, който е известен със своята холандска архитектура, както и перлата на Карибите – кубинската столица Хавана, чиято стара част е под егидата на ЮНЕСКО.

Средиземноморие. Макар и Карибите да предлагат някои наистина красиви градчета, никой не може да се мери със смайващото културно богатство на средиземноморието. Тук ще откриете някои от най-древните градове в света, като например Атина, Рим и Венеция, където всяка уличка е пропита с история.

Кухня

Кариби. Карибските острови са известни най-вече с голямото разнообразие от тропически плодове, прясна морска храна и голямо богатство от алкохолни напитки и коктейли. Кой не си е представял чаша екзотична разхладителна напитка поднесена със сламка и чадърче под сянката на тропическите дървета край брега? А ако трябва да назовем няколко места няма как да пропуснем Мартиника и Кайманите, които заедно са считани за “най-вкусните” Карибски острови.

Средиземноморие. Кухнята по Средиземноморието често е описвана не само като най-вкусна, но и като най-здравословна. Богатството от зеленчуци, плодове и подправки тук е огромно просто защото почвено климатичните условия тук са по-подходящи за земеделие. Разнообразието от продукти се съчетава с преплитащите се традиции в района Не случайно тук в непосредствена близост една до друга ще откриете 4 от 10-те страни с най-вкусна кухня в света – Франция, Италия, Гърция и Испания.

Обслужване

Кариби. Посещавайки Карибските острови ще останете приятно изненадани колко мили и доре настроени са всички. Местните са едни от най-усмихнатите хора в света, а в обслужването на туристи влагат много от самите себе си. Те са естествени и приветливи и лесно предават своето настроение на туристите

Средиземноморие. По Средиземноморието хората имат по-богат опит в туризма, а самото общество е някак по-комерсиализирано. Въпреки това ако посетите някои от гръцките острови ще се докоснете до истинския дух на Средиземно море, където хората посрещат туристите като свои собствени гости у дома.

Безопасност

Кариби. Карибските острови са доста разнообразни що се отнася до сигурността на туристите. Като цяло курортните комплекси са иключително спокойни, но в някои по-големи градове престъпността може да е твърде висока. Бъдете предпазливи ако пътувате из Ямайка и особено ако посетите Хаити.

Средиземноморие. По отношение безопасността Средиземноморието е по-спокойно място в сравнение с Карибите, особено в по-малките градове и по островите. Въпреки че в някои страни като Италия джепчийството създава проблеми, като цяло регионът е стабилен и посреща стотици милиони туристи всяка година.

http://www.youtube.com/watch?v=NQyLZg6nRIw