Сравнение на климата в Лондон и Малага, Коста дел Сол

Коста дел Сол се счита за най-топлото място в Европа, като изключим Канарските острови. Не случайно десетки хиляди британци са избрали да се заселят за постоянно на слънчевото крайбрежие на южна Испания. В тази статия искаме да ви предложим сравнение месец по месец на времето в британската столица Лондон и времето в Малага, най-големият град на Коста дел Сол.

Януари. През януари в Лондон е студено, влажно, мрачно и най-често облачно с дневни температури около 7 – 8 градуса и нощни температури около 2 – 3 градуса над нулата. В по-студени дни не са изключени леки снеговалежи. Доста често е ветровито, така че топлите дрехи са много важни. С около 10 градуса по-топъл, януари в Малага е доста по-различен. Масивни планински вериги предпазват тази част от Испания от студени въздушни маси. Дневната температура от около 17°C е с около един градус по-ниска в сравнение с температурата в Лондон през май. Времето е сравнително дъждовно, броят слънчеви часове е сравним с Лондон през пролетта.

Февруари. Въпреки че традиционно се приема за по-мек в сравнение с януари, февруари в Лондон е също месец със студено и влажно време и подобни температури. Шансът за снеговалеж намалява, но температурите остават все така около 8 градуса. Броят слънчеви часове се увеличава, но времето е все още мрачно и не много приятно. Февруари в Малага носи температури от около 18°C. През по-топлите и слънчеви дни, особено в часовете около обяд, можете да срещнете хора с къси ръкави, а първите признаци на пролетта се усещат ясно. Цъфнали дръвчета и цветя започват да носят усещане за промяна във времето.

Март. В Лондон март носи лека промяна, но времето остава все така зимно. Дневната температура достига до около 11 – 12°C, броят слънчеви часове се увеличава, а шансът за снеговалеж става нищожен. През март температурите в Малага достигат и често превишават 20°C. Слънцето става ярко и все по-топло. Усеща се наближаващото лято. Има дни в които условията позволяват да се излегнете на плажа и да правите слънчеви бани, но водата в морето е още доста студена. През по-хладните дни обаче, ще имате нужда и от връхна дреха.

Април. В Лондон април носи началото на пролетта. Месецът е хладен с температура от около 14°C, но зимата вече е свършила окончателно. Всичко започва постепенно да се раззеленява, броят на слънчевите дни се увеличава чувствително. С температурите през деня от над 21°C, в Малага април се счита за начало на летния сезон. Броят на дните с условия подходящи за плаж се увеличава с напредването на месеца, макар че все още има хладни и дъждовни дни с променливо време.

Май. Май в Малага е прекрасен летен месец с температури през деня около и над над 23 – 24°C. Морската вода е около 20°C и условията за плаж са чудесни. Май в Лондон е приятен пролетен месец с много зеленина. Температурите са около 6 – 7°C по-ниски в сравнение с Малага. Термометрите показват най-често около 17 – 18°C и все още е нужна връхна дреха с дълги ръкави.

Юни. Юни се счита за един от най-красивите месеци в британската столица. Температурите се повишават постепено и достигат до около 21°C. Растителността е изключително свежа и всичко изглежда наистина безупречно. Същевремено в Малага започват горещините. Температурите през деня са постоянно над 27°C, но понякога стават много по-високи. Тревните площи изсъхват и навсякъде се пълни с туристи.

Юли. Юли е най-сухият месец както в Лондон, така и в Малага. Температурите в британската столица са около 23 – 24°C, а в Малага са над 30°C, достигайки в някои дни дори до 40°C. И докато в Лондон нормално има около 8 – 9 дъждовни дни, то на южното испанско крайбрежие е малко вероятно да падне дори и една капка дъжд. За Лондон юли е същевремено и най-топлият месец в годината.

Август. В Малага август е считан за най-горещата и жарка част от годината и носи средни дневни температури от над 30°C. През по-горещи дни са възможни жеги от над 40°C. В Лондон времето през август е много приятно с много по-лесно поносими температури от около 23°C. Единственият минус е, че през втората половина на месеца вече се усеща края на лятото, докато в Малага то продължава с пълна сила.

Септември. Септември носи в Лондон температури от около 19 – 20°C. Понижаващите се температури и намаляващата слънчева светлина напомнят, че това е първият есенен месец в британската столица. Същевременно в Малага времето е много топло, дори горещо. Средните дневни температури са около 28°C, но понякога стават много по-високи. Морето е топло, плажовете са пълни с туристи и лятото е в разгара си.

Октомври. Времето през октомври в Лондон рядко надхвърля 16°C, а есента е в разгара си. Това е същевременно месецът с най-голямо количество валежи през годината. Слънчевата светлина отслабва, а облачните дни стават все повече. В Малага през октомври е все още лято. Температурите са около 24°C и условията за плаж са чудесни. Морската вода е топла, а броят туристи намалява значително.

Ноември. През ноември в Лондон се усеща аромат на зима. Падащи листа, мрачно време и температури около 11°C са типична картина през тази част от годината. В Малага ноември отбелязва края на лятото. Температурите като цяло са комфортни. В началото на месеца все още има топли дни между 21 до 24°C, но през втората половина на ноември те обикновено стават по-малко. Към края на месеца дневните температури падат под 20°C. Усещането през ноември е като за късно лято.

Декември. Декември в Лондон е един от най-мрачните месеци през годината. Температурите през деня едвам достигат 9°C. Небето е почти постоянно покрито с облаци, а ясно и слънчево време е малко вероятно. С дневна температура от около 17°C, декември бележи началото на зимата в Малага. Това е най-мрачният и дъждовен месец в годината, въпреки че средният брой на дни с валежи е едва 6.