Кои са най-студените столици на планетата?

panoramic view of reykjavik icelandКои са най-студените столици на планетата? Рейкявик (Исландия), Улан Батор (Монголия) и Нуук (Гренландия) са трите най- студени столици в света.

Рейкявик, Исландия е един от най-чистите и уредени градове в света. Отлична инфраструктура, чиста околна среда, красиви и подредени постройки и много висок жизнен стандарт. Всичко звучи идеално, но всъщност landscape of iceland small chapelместния климат е доста суров. Островната страна Исландия попада в пределите на субполярния климатичен пояс. Под влиянието на течението Гълфстрисм топли води отиват далеч на север към полярния кръг. Това силно смекчава климатичните условия на Рейкявик, но не му пречи все пак да се подреди в топ три на най-студените столици. В географските ширини на Рейкявик слънчевата светлина е огромно богатство. Главно защото през зимните месеци слънцето изобщо не изгрява. И обратно – през летните месеци слънцето изобщо не се скрива. Интересно е, че зимните температури не са особено ниски. Варират от (-3) °C през ноща до 2°C през деня. Лошото е това, че зимата е практически целогодишна. През юли в Рейкявик дневните температури едвам достигат до 14°C и то за кратко. Нощните са обикновено около 7 – 8°C. Най-топлите летни дни са по-хладни дори от най-студените зимни по средиземноморието. Растителността в исландската столица е доста оскъдна. Дърветата са малко и са представени предимно от иглолистни и по-малко студенолюбиви широколистни видове. Тревистата растителност е landscape view greenlandнай-разпространена. Причините за ограниченото разнообразие на дървестни видове са ниските температури и недостигът на слънчева светлина. Иначе валежите са достатъчни особено през зимното полугодие. Местното население е адаптирано към климатичните условия на Рейкявик, но за чужденци условията могат да са доста крайни и трудно поносими. Исландската столица е едно от местата в страната с най-благоприятен климат. По тази причина 118 000 души живеят в столицата, което е много значителна цифра в сравнение с населението на островната държава, което възлиза на около 317 000 жители.

Улан Батор, Монголия е друг претендент за титлата „най-студена столица“. road iceland panoramic viewРазположен е в северната централна част на страната, на повече от 1200 метра над морското равнище. Градът има много сух умерено континентален климат. Основната част от валежите пада през лятото. През зимата почти не вали, но все пак има незначителни валежи под формата на сняг. Времето е слънчево през цялата година. През зимата температурите падат до рекордно ниски нива. През деня са не повече от (-15) °C, а през ноща падат средно до около (-27) °C. В никоя друга столица на планетата зимите не са толкова сурови. Това което отличава зимата в Улан Батор от тази в Рейкявик е, че тя е много по-студена и много по-светла. Липсват полярната нощ и талка swans the atlantic ocean near coast icelandнаречените бели нощи, които в Рейкявик се наблюдават през летните месеци. И все пак Улан Батор може да е и доста по-топъл от Рейкявик. Това се случва през летните месеци, когато средните дневни температури са около 22°C, но в действителност в резултат на обилното слънчево греене често стават доста по-високи, често достигайки до 30°C. Тоест в сравнение с Рейкявик, чиито климат е силно повлиян от Атлантика, то Улан Батор има по-скоро континентален климат. Резките разлики в температурите не пречат на столицата да бъде дом на повече от един милион души или над една трета от населението на страната, което е около 2 850 000 души. Градът е разположен в безотточна област и е заобиколен от планински вериги, които само през лятото заради повечето валежи се покриват с waterfall iceland amazing landscapeтревиста растителност. Гори почти напълно липсват. Пейзажът обикновено е каменист, с кафеникаво жълти нюанси.

Но може би най-студена е столицата на Гренландия – Нуук. Като цяло този остров, който е датско владение е покрит през цялата година с глетчери. Температурите през януари са по ниски от тези в Рейкявик, но по високи от тези в Улан Батор. През ноща са около (-10) °C, а през деня не повече от (-5) °C. Близостта на Атлантическия океан не позволява на температурите в Нуук да станат по-ниски от тези в монголската столица. През лятото обаче е по-студено и от Рейкявик и от Улан Батор. Летните температури са с типично зимни стойности. През юли варират между 4 и 11°C. Климатът е субполярен. Лятото е много кратко и студено. Зимата е много дълга и мразовита. Освен това през зимните месеци полярната нощ допълнително утежнява обстановката. Тук животът е изцяло съобразен с времето. В резултат от изключително трудните условия огромната Гренландия има население panoramic view landscape of icelandот само 57 000 души. От тях 18 000 живеят в столицата Нуук. Местата за забавление в Нуук не са много. Предвид климатичните условия през по-голямата част от година се налага местните жители да ограничат престоя си на открито, но за сметка на това те оценяват всяка възможност да се порадват на малкото хубави дни. Местното население живее наистина в хармония с природата. Що се отнася до инфраструктурата на столичния град, тя е добре развита и качествена. В Нуук липсва дървесна растителност. Причинитре са няколко. От една страна няма достатъчно слънчева светлина през годината, от друга страна климатът е прекалено студен и през краткото лято почвата не може да се размрази достатъчно в дълбочина. По тази причина могат да виреят само тревисти видове, тъй като те имат по-плитка коренова система.panoramic view greenland