Кое е най-студеното място в Европа?

Освен покритите с вечен сняг и лед планински върхове на Алпите, Кавказ и Скандинавските планини, най-студената част от Европа се намира далеч на североизток, на територията на Европейска Русия. Това са област Архангелск, Република Карелия, Ненецки автономен окръг и, разбира се, далечният север на Мурманска област.

най-студеното място в европа мурманскВ тази част на континента, която попада в пределите на субполярния климатичен пояс, зимите са изключително дълги тъмни и сурови, със смръзяващи арктически ветрове, обилни снеговалежи и температури падащи с лекота 30 – 40°C под нулата. Летата тук, в крайния север на Русия, са кратки и хладни. Макар че слънцето през летните месеци свети по 24 часа в денонощието, дните са не особено слънчеви. Небето често е покрито с пелена от сиви облаци, а температурите дори и през юли рядко надхвърлят 17°C.

Тук, в най-студената част на континентална Европа, се намира и най-големият град разположен отвъд северната полярна окръжност в света – Мурманск. Ако приемем че зимата е сезон, през който температурите са по-ниски от 10°C, то тогава зимата в Мурманска област продължава девет месеца – от началото на септември до края на май. През всеки един от тези девет месеца е възможно да завали сняг и да се образува снежна покривка и то дори в близост до морския бряг.