Кое е най-студеното място в света?

siberia the coldest place in the worldЗадавали ли сте си някога въпроса „Кое е най-студеното място в света“? Всъщност най-вероятно всеки знае, че леденият континент Антарктида е най-студен и е без конкуренция, когато става въпрос за отрицателни температури. Кое е обаче най-студеното населено място в света? Най-студеното място извън Антарктида? Ами много просто. Всеки поне веднъж е чувал за легендарните студове, които връхлитат най-голямата страна в света – Русия – всяка зима.

Дори в „топли“ градове като Москва и Санкт Петербург през януари и февруари термометрите понякога показват по 2 – 3 десетици под нулата. И това е направо едно нищо. Истинските студове трябва да търсим извън Европа – на територията на азиатския континент. В околностите на Оймякон, Якутия е измерена най-ниската температура на нашата планета извън Антарктида от (-71,2) °C. Оймякон се смята за полюс на студа в северното полукълбо.

В далечния изток на Сибир, на около 450 километра от бреговете на Охотско море и на стотици километри от големи градове, в сърцето на република Якутия се намира едно малко селце на име Оймякон. Тук живеят около 500 човека, които са се адаптирали към едни от най-крайните условия за живот, които човек може да си представи. Всъщност, повечето хора по света вероятно никога през живота си не са обличали и дори не са виждали толкова дебели и топли дрехи, колкото носят местните жители тук през зимата. Още по-труден става живота на местните жители от факта, че те остават доста на далеч от цивилизацията и екстрите и удобствата, които ползват жителите на модерни градове като Москва и Петербург. Например в Оймякон повечето жители използват външна тоалетна, което при (-40) °C е истинско изпитание. Повечето хора си имат във външната тоалетна казан с вода, под който гори слаб огън. Това прави температурата малко по-поносима и помещението – използваемо. Оймякон е известен също и с факта, че тук превозните средства, които трябва задължително винаги да са на разположение или се държат в добре затоплен гараж през зимата или ако не – двигателят трябва редовно да се включва, защото иначе превозното средство ще замръзне и няма да може да се използва докато времето не се затопли. Климатът в Оймякон е суб полярен (субарктичен), а студът е сковаващ. След краткото и все пак меко лято което трае от юни до август и радва местните жители с почти денонощна слънчева светлина и температури между 18 и 23°C, през септември температурите започват много рязко да се понижават. Времето започва да се захлажда, а природата се приготвя за най-студената и дълга зима. Тя започва през октомври. В началото студовете са сравнително търпими. Обикновено през деня не става под (-10) °C. Месец по-късно вече дори и (-30) °C се смятат за топло време, а черешката на тортата са декември и януари, когато дневните температури се задържат по-ниски от (-42) °C дори и през деня. Макар че когато през тези месеци настъпи полярната нощ и дневната светлина се появява само за по 3 – 4 часа на ден разликите между ден и нощ не са много големи. Първият полъх на пролетта се чувства през месец май, когато дневните температури се повишат над нулата и достигнат 5 – 10°C.