Най-красивите плажове в Коста Рика

costa rica paradise beachПрез последните години Коста Рика доби славата на една от най-атрактивните туристически дестинации на запад от Атлантическия океан. Прекрасните плажове, пищна природа и социално-икономическа стабилност я правят мечтано място за почивка особено през студените зимни месеци. Въпреки че още не е много популярна в България, малцината които са имали удоволствието да я посетят са просто възхителни от нейната красота. Плажовете в Коста Рика са диви, чисти, недокоснати и почти празни. Те са различни от всичко, което сте виждали или ще видите. Те са различни от тези в останалата част на света и дори от тези в Карибско море. Някои са бели, други златисти, а трети – бежови. Има дори почти черни плажове или такива с цвят на канела. Общото между всички тях обаче е неописуемото усещане, което създават в човек, когато той застане пред някой от тях. Почивката на някой от плажовете на Коста Рика е удоволствие за сетивата – съчетание от цветове, звук, аромат и атмосфера. Важна особеност на обществените плажове в Коста Рика е, че те са неохраняеми. За много българи е трудно да свикнат с костариканските плажове, защото те са твърде различни от българските, но едно е сигурно безкрайно по-чисти и екзотични са.

1. Баиа Кулебра (Bahia Culebra) – провинция Гуанакасте. В най-северозападните части на Коста Рика, на брега на Тихия океан се намира обширен залив, наречен Голфо де Папагайо (Golfo de Papagayo). В най-вътрешната му част има малко заливче, наречено Баиа Кулебра. Характерна черта на Баиа Кулебра е, costa rica caribbean coastче морските води са почти винаги спокойни. Тук ще откриете няколко малки, но красиви плажа с бежов пясък и наистина много чисти морски води. Заливът е заобиколен от редки субекваториални гори. Тук много растения губят листата си през сухия сезон.

2. Плая Хермоса (Playa Hermosa) – провинция Гуанакасте. В непосредствена близост до Баиа Кулебра се намира Плая Хермоса. Плажът е с дължина около 1,3 километра и е разположен между два хълмисти полуострова. Пясъкът е бежов с лек нюанс на пепел. Баиа Хермоса е сред по-оживените костарикански плажове. Причината е, че това е доста развит туристически район с множество вили и малки хотели.

3. Плая дел Коко (Playa del Coco) – провинция Гуанакасте. Плая дел Коко се намира в близост до Плая Хермоса в северозападна Коста Рика. Пясъкът е тъмно бежов с канелени нюанси. Както всеко друго място по крайбрежието на Коста Рика и Плая дел Коко е чист и изглежда доста див, въпреки че се намира в оживен туристически район. Освен многобройните хотели и вили, в които отсядат туристите, мястото е атрактивен център и в сферата на недвижимите имоти. Не е тайна, че бреговете на Тихия океан винаги са били желано място за живеене и Плая дел Коко не е изключение.

punta uva costa rica4. Плая Матапало (Playa Matapalo) – провинция Пунтаренас. Пясък с цвят на канела, вълни, създаващи сякаш безкрайни ивици от морска пяна и гора от кокосови палми, растящи до самия пясък привличат ценителите на спокойствието и чистата природа от цял свят. Плажът е разположен на брега на Тихия океан и в околността няма големи населени места. Истината е, че Плая Матапало понякога изглежда толкова самотно място, сякаш вие сте първият човек, който някога е стъпвал на този плаж.

5. Плая ла Пенка (Playa la Penca ) – провинция Гуанакасте. Плая ла Пенка е красив плаж, чийто фин бежов пясък с леки златисти нюанси изглежда изключително примамливо на фона на усмихнатото слънце. Разположен в северозападните части на Коста Рика, плажът и красивите му околности са отлично място за почивка. Въпреки това има не малка вероятност да се окажете сами на там – само вие и синьото безкрайно море.

6. Плая Санта Тереса (Playa Santa Teresa) – провинция Пунтаренас. Плая Санта Тереса се намира в най-югозападните части на полуостров Никоя. northwestern costa ricaПритежава дълга и широка плажна ивица със светъл и фин бежов пясък, който на места има златист оттенък. Океанът понякога е спокоен като огледало, но друг път вълните са огромни – всичко зависи от времето. При по-големи вълни мястото става сборен пункт за любителите на сърфа. Буйната тропическа гора стига до самия плаж, а в близост се намира селището Малпайс.

7. Плая Негра (Playa Negra) – провинция Гуанакасте. Плая Негра е красив плаж, който можете да откриете в северозападните части на Коста Рика. Разположен на тихоокеанския бряг, Плая Негра е място, чието име доста подвежда. Пясъците не са тъмни, ами тъкмо обратното – доста светли са със златисти нюанси. Мястото е превъзходно за любителите на сърфа, защото тук понякога се формират огромни вълни. В района вирее буйна субекваториална растителност, която обаче силно отстъпва на дъждовните джунгли на карибското крайбрежие.

8. Плая Бланка/Фламинго (Playa Blanca / Flamingo) – провинция Гуанакасте. Плая Бланка, наричан още Плая Фламинго се намира в северозападната част на Коста Рика. Районът е един от най-наситените на красиви плажове в страната. Мястото ще ви остави безмълвни. Белите пясъци неусетно се сливат с caribbean paradiseчистите води на Тихия океан. Тук морето доста често е спокойно и това го рави твърде примамливо на фона на целогодишно високите температури в Коста Рика. Подобно на повечето места в тази част на страната, в околностите на плажа вирее гъста субекваториална растителност, която се раззеленява през дъждовния сезон, превръщайки се в същинска джунгла.

9. Плая Тортугуеро (Playa Tortuguero) – провинция Лимон. Плажът Тортугуеро е една от най-дългите и красиви плажни ивици в Коста Рика. Намира се в североизточната част от страната на брега на Карбско море. Тук влажната екваториална джунгла на Национален парк Тортугуеро среща дивите и обаятелни карибски плажове. Пясъкът варира от светъл бежов до цвят на канела. Тази плажна ивица е сред най-важните места в Коста Рика, защото тук излизат за да снесат своите яйца морските костенурки.

10. Плая Пунта Ува (Playa Punta Uva) – провинция Лимон. Разположен на карибския бряг в югоизточна Коста Рика, Пунта Ува се смята за най-красивият плаж в пределите на тази екзотична тропическа страна. В околностите на покрит с тропическа дъждовна гора полуостров се стелят приказно красиви диви costa rica jungle and beachплажове със златист пясък. Това е също така едно от топ местата в Коста Рика по отношение на възможностите за гмуркане сред разкошните карибски коралови рифове.

11. Плая Гандоча (Playa Gandoca) – провинция Лимон. Този плаж се намира в най-югоизточните части на Коста Рика, непосредствено до границата с Панама. Разположен е на брега на Карибско море и има тъмен цвят, който ноподобява пепел. Местността е почти безлюдна, с изключение на няколко малки селца. Околностите на Плая Гандоча са покрити с гъста екваториална джунгла.

12. Плая Манцанило (Playa Manzanillo) – провинция Лимон. Плажът Манцанило е разположен на брега на Карибско море и се намира на север от Плая Гандоча. Притежава много по-типична за Карибите визия. Пясъкът е по-светъл с нежни бежово златисти нюанси. Дъждовната гора достига до самия плаж, а кокосовите палми са надвесени над финния пясък. Подобно на другите костарикански плажове и този е див и неохраняем, а изхвърлените от тропическите бури клони на брега остават там докато следваща буря не ги запрати отново в морето.

beaches of costa rica are real paradise13. Баиа Хункуилал (Bahia Junquillal) – провинция Гуанакасте. Баиа Хункуилал е малък и изключително красив залив на брега на Тихия океан. Намира се в северозападната част от страната на десетина километра от границата с Никарагуа. Заливът е доста привлекателен със своите светли бежови пясъчни плажове. Околността е отлично място за любителите на къмпинга. Заливът е заобиколен със субекваториални гори. Много от дърветата губят листата си през сухия сезон, което прави мястото неузнаваемо през различните части от годината.

14. Плая Кончал (Playa Conchal) – провинция Гуанакасте. Разположен в северозападната част на полуостров Никоя, Плая Кончал е един от най-красивите плажове, които човек може да открие на тихоокеанското крайбрежие на континента Северна Америка. Пясъкът е бял с цвят на слонова кост, а водите на морето са чисти и прозрачни. Около плажа вирее буйна субекваториална растителност, която губи своите листа през сухия сезон. Според властите в страната мястото е сред най-чистите крайбрежни райони в Коста Рика.

costa rica pacific coast15. Плая Карильо (Playa Carrillo) – провинция Гуанакасте. Плая Карильо се смята за едно от най-добрите места в Коста Рика, на които човек да прекара една перфектна ваканция. Това райско кътче е разположено в западната част на полуостров Никоя на брега на Тихия океан в северозападна Коста Рика. Изобилието от слънчева светлина в комбинация с перфектна температура са отлична добавка към спиращия дъха бял пясъчен плаж. Морските води са много спокойни и предлагат отлични условия за плуване. И това не е всичко – според властите в Коста Рика, Плая Карильо е един от най-чистите плажове в страната (а следователно и в света)!