Топ 10 страни в света с най-красиви църкви и катедрали

Ако планирате да направите пътешествие посветено на християнските църкви и катедрали по света, то вие трябва несъмнено да насочите вниманието си към “Стария континент”. Едва ли друго място на света може да се мери с Европа когато става въпрос за християнски храмове, така че не се изненадвайте, че повечето от страните в този списък се намират именно на този континент.

свети апостоли петър и павел, петерхоф, санкт петербург1. Русия. Поради хладния си климат Русия не е много популярно място за почивка. Много хора обаче не знаят, че именно тук ще открият най-величествените и пищно украсени християнски храмове в света. Столицата Москва предлага някои наистина величествени православни църкви, но най-внушителен в това отношение е Санкт Петербург или както го наричат още – Северната Венеция, известен със своите бели храмове с искрящи златни куполи.

2. Италия.Италия е страната с най-красивите католически църкви и катедрали в света. Това едва ли е изненада имайки предвид, че тук се намира Ватикана – сърцето на католическия свят и седалище на папата. Въпреки това разкошни църкви има из цялата страна, а градове като Рим, Милано, Венеция и Флоренция са само част от местата, които трябва да посетите ако искате да се насладите на красиви храмове и изящна архитектура.

3. Гърция.Гърция е един от най-важните центрове на православното християнство в света. Пропита с култура и история, слънчевата средиземноморска страна може да се похвали с някои наистина невероятни катедрали и безброй малки църкви. Популярни туристически острови като Санторини и Миконос са добре познати със своите снежно бели параклиси със сини куполи. Те са един от символите на Гърция и привличат хиляди и хиляди посетители година след година.

4. Германия. От край време е факт – ако искате да почувствате атмосферата на Европа, започнете своето пътуване от Германия. Страната е отличен пример за европейска архитектура, в това число и едно от местата в света с най-голям брой църкви и катедрали, които не бива да бъдат пропускани. А перлата на всички тях е, разбира се, величествената Кьолнската катедрала Св.Петър и Св.Мария, превърнала се в един от символите на Германия.

кьолнската катедрала в германия5. Испания. Със своите заострни кули и богато декорирани фасади, църквите в Испания са върхът на испанската архитектура, и то без дори да споменаваме знаменитата Саграда Фамилия в каталунската столица Барселона. Те са изключително важни не само като религиозни паметници, но също и като архитектурни и културни забележителности на тази слънчева иберийска страна.

6. Франция. Ако се интересувате от готически катедрали, то тогава Франция е едно от първите места които да посетите. Най-силно впечатление правят типичните стойни силуети на елегантните френски катедрали. Католическите храмове, които си струва да бъдат посетени са хиляди и са един от друг по-красиви и изящни.

7. Великобритания. Великобритания е известна с много неща и едно от тях са нейните изключителни църкви. Тук ще откриете както малки чаровни храмове, така и внушителни катедрали с колосални размери и световна слава. На шедьоври на архитектурата ще попаднете както в столицата Лондон, така и в безбройните малки градчета разпиляни из зелената британска провинцията.

8. Норвегия. Суровата скандинавска страна е известна със своите уникални дървени църкви. През 12 и 13 век те били хиляди, но в наши дни са по-малко от 30. Тези уникални по рода си храмове са забележителни с това, че макар и да са християнски, те са силно повлияни от езичеството, което властвало над тези земи преди появата на християнската вяра.

9. Турция. Макар че Турция е предимно ислямска страна, тя е едно от местата, на които ще намерите най-удивителните и вдъхновяващи християнски паметници в света. Тези земи били център на процъфтяваща византийска култура и по тази причина наличието на православни християнски храмове тук не е никаква изненада. Определено сред топ местата са огромният мегаполис Истанбул (бившият Константинопол) и местността Кападокия.

10. Израел.Израел е една от водещите в света дестинации ако искате да се докоснете до изворите на християнството. Тук има някои наистина вдъхновяващи храмове като йерусалимската църква Възкресение Христово – мястото на което се намира Божи гроб. Без съмнение това е най-святото място в целия християнски свят.