Кои държави са разположени на два континента?

bridge between europe and asiaКои държави са разположени на два континента? В света има много държави, които попадат в границите не на един, ами на два континента. Тук разбира се не броим страни като Франция, Великобритания, САЩ или Испания, които разполагат с множество острови или отвъдокеански територии на други континенти. Тук по-скоро става въпрос за държави, които имат по-специфично и често пъти доста стратегическо местоположение. Някои от страните са известни с тази своя географска особеност, но за други ще ви изненадат. Вижте ги.

1.Русия. Най-голямата страна в света е разположена на огромни площи от Европа и Азия. В културно отношение Русия е европейска страна, макар че географски по-голямата част от територията е разположена в Азия. Смята се, че ако една страна е разположена на два континента от решаващо значение е това на кой континент се намира столицата, а в този случай столицата Москва е разположена в Европа. Важно е да добавим обаче, че това правило също си има своите изключения.

2.Индоезия.Индонезия е разположена на хиляди острови. Повечето от тях се намират в Азия, но една не малка част от островната страна е разположена в пределите на Океания, към която спадат и Австралия и Нова Зеландия. Най-големият индонезийски остров, който попада в Океания е о-в Нова Гвинея. Въпреки това обаче Индонезия е считана за типична азиатска държава и много хора дори не подозират, че част от страната е разположена в друг географски регион.

3.Казахстан. Въпреки че Казахстан си е абсолютно азиатска страна, малко известен факт е, че части от неговата територия попадат в границите на континента Европа. В случая става въпрос за най-западните части на страната, които се намират в близост до Каспийско море.

4.Азербайджан.Азербайджан е разположен главно в Азия, но малка част от страната попада на север от Кавказките планини и съответно в границите на Европа. Въпреки факта, че столицата на Азербайджан се намира в Азия и в културно отношение страната е много по-близка с Азия, местните жители определят себе си като европейци. Това е видно и по банкнотите на тяхната валута, на които е изобразена карта на Европа.

5.Грузия. Грузия е разположена между Европа и Азия. Причината е, че част от територията на страната се намира в Кавказките georgia between asia and europeпланини, а именно тази планинска верига играе ролята на граница между Европа и Азия. Въпреки това Грузия обикновено е разглеждана като азиатска страна.

6.Турция.Турция е една от най-известните страни, разположени на два континента. Босфорът, Мраморно море и Дарданелите я разделят на европейската и азиатската част. Световният многомилионен метрополис Истанбул, който е най-големият и важен турски град се намира точно на границата между Европа и Азия и на практика е построен на два континента, а огромни мостове прехвърлят Босфора и свързват двете му части. Освен това Истанбул се смята за единствения град в света, който се намира на територията на два континента.

7.Панама. Тази малка латиноамериканска страна е известна в целия свят със своето стратегическо местоположение. През нейната територия преминава Панамският канал, който свързва Тихия океан с Карибско море. Същевременно каналът разделя Северна и Южна Америка. Панама е разположена от двете страни на канала, тоест и на двата panama canalконтинента. Истината обаче е друга. Предвид някои географски особености Панама се счита за североамериканска страна. Макар че панамската столица се намира всъщност на континента Южна Америка, по-голямата част от територията на Панама е разположена в Северна Америка.

8.Египет.Египет е може би най-голямата изненада в този списък. В съзнанието на повечето хора със своите пирамиди, пясъчна пустиня и горещо слънце Египет винаги е считан за олицетворение на Африканска държава. Въпреки това обаче малка част от територията на страната попада в пределите на Азия. Става въпрос за известният Синайски полуостров, който се намира на изток от изкуствената бариера между двата континента – Суецкия канал.