Кипър vs Исландия

Европа винаги е била впечатляваща със своето културно, природно и климатично разнообразие. И това не е изненадващо имайки предвид, че тук сливат своите култури 50 различни държави, всяка със своите различия и особеноси. Природното богатство на Европа също е смайващо имайки предвид, че тя се простира между Арктика и Африка. За да ви покажем колко различен и разнообразен може да бъде Стария континент сме ви подготвили кратко сравнение на две от най-отдалечените и различни Европейски страни – Кипър и Исландия.

1. Местоположение.

cyprus islandИсландия и Кипър имат някои общи черти в местоположението и те са, че и двете държави са разположени в периферията на Европа. Исландия се намира в най-отдалечения северозападен край на континента, на приблизително 820 км от Великобритания. В същото време страната се намира само на 290 км от бреговете на Гренландия, която географски е част от Северна Америка. Кипър от своя страна се намира в източната част на Средиземно море и географски е по-близо до бреговете на Азия отколкото до която и да е точка на Европа. Приблизително около 4495 км в посока северозапад – югоизток е разстоянието между двете страни.

2. Площ.

С площ 103,000 кв.км. Исландия е повече от 11 пъти по-голяма от остров Кипър, чиято площ е едва 9,251 кв.км. В най-дългата си част остров Исландия е приблизително 500 км в сравнение с остров Кипър, който е едва около 240 км.

3. Население.

reykjavik icelandПо данни на Евростат населението на Кипър е 865,878 души (тук става въпрос единствено за тази част от острова която е в Европейския съюз). Ако говорим за населението на целия остров, тогава числото нараства на 1,088,503 души. В същото време многократно по-голямата Исландия има население от само 321,857 души. Средната гъстота на населението в Исландия е едва 3,1 души на кв.км, докато в Кипър тя е приблизително 121 души на кв.км. Това прави Кипър 39 пъти по-гъсто населен от Исландия.

4. Космополитно общество.

В това отношение малко места по света могат да се мерят с Исландия. Местните жители се считат за едни от най-дружелюбните и толерантни хора на планетата. В наши дни приблизително един на всеки 10 души живеещи на острова е чужденец. Остров Кипър от своя страна се слави с дълбоко вкоренените традиции и по тази причина би трябвало да бъде по-трудно за чужденците да се адаптират тук. Това обаче не е така. В наши дни приблизително един на всеки 4-5 души е роден извън стлънчевата средиземноморска страна. Прекрасният климат привлича тук множество преселници от северни страни като Великобритания и Русия, а новозаселилите се намират тук топъл прием от местните жители.

5. Градове.

paphos cyprusНа остров Кипър има три града с население над 100 000 жители – това са столицата Никозия (над 310 000) и големите курортни центрове Лимасол (близо 184 000) и Ларнака (над 143 000). В Исландия само един град има население над 100 000 жители и това е модерната столицата Рейкявик, чиято агломерация достига над 202 000 души.

6. Жизнен стандарт.

Исландия е много богат остров и е една от десетте страни с най-висок жизнен стандарт в света. Средният месечен доход на глава от населението през 2011 година възлиза на около 4008 долара. Макар че Кипър също е развита страна с висок стандарт, средният доход на глава от населението там е далеч по-нисък и за същата годна възлиза на около 2865 долара за същата година.

7. Климат.

iceland natureГоворейки за климат контрастът между мрачната и студена Исландия, намираща се не далеч от Арктика и окъпания в слънце Кипър, разположен на една ръка разстояние от сухата и гореща пустиня Сахара, е просто поразителен. Остров Исландия се намира там където умерените и арктичните въздушни маси си дават среща. Температурите са ниски през цялата година варирайки между 2-3 градуса през януари и пролетните 14-15 градуса през юли. Остров Кипър от своя страна се гордее със славата си на целогодишна туристическа дестинация с прекрасни температури от 18°C през януари и 33°C през август.

8. Дива природа.

Двата острова, Кипър и Исландия, притежават зашеметяваща природна красота. И до тук свършват всички прилики между тях. Слънчев Кипър е земя на превъзходни безкрайни плажове, фин пясък, чисто море, палми и вечнозелени растения край брега, а планините са известни с иглолистните си гори и сгушените сред тях параклиси и манастири. Исландия от своя страна е омагьосваща със своята изумрудена зеленина, едни от най-прекрасните водопади в света, безброй гейзери бълващи гореща вода и гигантски ледници, които дълбаят неуморно повърхността на острова. Освен това Исландия е една от малкото страни в които можете да се насладите на спиращото дъха северно сияние.

9. Заобикалящи морета и океани.

Исландия е разположена сред студените и негостоприемни води на северния Атлантик. Тук, не далеч от арктическия кръг, океанът кипи от живот. За пътуващите в района туристи най-голямата красота са стадата от китове и импозантните айсберги носещи се бавно и тежко по повърхността на тъмната и непрогледна водна шир. Остров Кипър е напълно различен. В тъмно сините дълбини на топлото Средиземно море ще откриете ярко оцветени дълбоководни видове корали които традиционно обитават субтропичните ширини, както и многобройни пъстри рибки с различна големина.

10. Отличителна черта.

Най-типичната особеност на Кипър са безбройните културно исторически паметници на острова, свидетелсво за хилядолетната цивилизация съществуваща по тези земи. Те формират цялостния облик на островната страна и са основният капитал и гордост на тази туристическа дестинация. Най-характерната особеност на Исландия е усещането за мистериозност и за един напълно различен и непознат свят което тя носи. Страната е земя на увлекателни приказни легенди и идвайки тук виждате какво е вдъхновило древният фолклор на един от най-северните и непознати народи в света.