Най-добрите места за бягство от летните жеги

Когато лятото се зададе за повечето хора това е обещание за дълги разходки, прекрасни моменти на плажа и слънчеви бани. Не за всеки обаче това е така. Не малко са тези, които изпитват нетърпимост към твърде топлото време и високи температури и търсят начин да си подсигурят така желаната прохлада. Ето 10 места, които ще ви предложат достатъчно свежест дори и в разгара на лятото.

1. Шотландия. Най-северната част на Великобритания остава свежа и прохладна в през сезона на летните горещини с приятни температури между 18 и 20°C. Тя е чудесно място за прекарване на лятната ваканция, особено ако сте от хората, които трудно понасят жегата. Освен това, тук ще се насладите на невероятни дворци и градове с красива архитектура.

национален парк маунт рейниър2. Аляска. Най-северният щат на САЩ е изключително красив през летните месеци, когато природа процъфтява и всичко се покрива в зеленина и диви горски цветя. През юли и август тук дневните температури са най-често около 17 – 19°C в Анкъридж и дори по-ниски на север, така че лятната прохлада е гарантирана почти 100%.

3. Национален парк Редууд. Под влияние на Тихия океан, разкошните иглолистни крайбрежни гори на Национален парк Редууд в Северна Калифорния предлагат свежо и ободряващо време подходящо за дълги разходки дори и в разгара на лятото. Температурите през юли и август са най-често около 16 – 17°C, в по-редки случаи до около 20°C.

4. Ирландия. Пътуване сред ослепително зелените пейзажи на Ирландия е един чудесен начин за бягство от твърде топлите летни дни на юг. През юли и август изумруденият европейски остров се радва на приятните пролетни 19 – 20°C. И още нещо – един чадър или дъждобран могат да се окажат ваши верни приятели, тъй като тук валежите са наистина внезапни и изненадваши.

5. Финландските езера. Ако си мечтаете за бягство от горещината и прашната, нажежена градска среда е добре да помислите за Финландия. Тази северноевропейска страна се гордее със своите хиляди езера, предлагащи спокойствие, прохлада и чист въздух с приятни температури най-често между 17 и 23°C през най-топлите месеци от годината.

6. Алпите. Назъбената планинска верига разположена точно в сърцето на Европа е не само привлекателен ски център. Летните месеци тук омагьосват с красотата и свежестта си. Зелените планински ливади, китни селища и свежи борови гори се радват на приятни температурури около или малко над 20°C. Дори и на места като швейцарския град Люцерн, който е разположен в подножието на Алпите, температурите рядко надминават бариерата от 25°C.

7. Българските планини. Рила, Пирин, Родопите и Стара планина са сред най-красивите европейски планини и също така предлагат блажена прохлада в разгара на летните месеци. Какво по-приятно от това да разглеждаш вековни манастири скътани сред стари борови гори докато температурата на вън е около приятните 20 – 24°C.

8. Дания. Приказната страната на Ханс Кристиян Андерсен е рай за тези, които си падат по прохладното време. С температура от около 20 – 21°C през юли и август, времето в Дания е достатъчно топло за да прекарвате много време на вън и същевременно достатъчно свежо за да не ви безпокои горещината.

9. Национален парк Маунт Рейниър. Вашингтон е един от по-студените американски щати. В сърцето на тази изумрудено зелена земя се намира Национален парк Маунт Рейниър, известен с едни от най-красивите иглолистни гори в света. Тук е най-топло през август, когато температурите едвам достигат 17°C. Ако мразите жегите и същевременно сте ценител на красивата природа това място ще ви накара да се влюбите в него.

10. Фиордите на Норвегия. През знойните летни дни фиордовото крайбрежие на Норвегия може да ви се стори като оазис насред пустинята. Температурите между 15 и 20°C напомнят за хубав пролетен ден, всичко е зелено, а Атлантикът носи онзи незабравим освежаващ аромат на океан и на водорасли.