На плаж в Европа през януари и февруари?

Beach in January and February on Canary IslandsПрез мрачните и студени зимни дни, когато небето е с цвят на олово и често вали много европейци се питат дали има място на Стария континент, където да могат да отидат на плаж през зимата и по-специално – през януари и февруари, когато този сезон е в разгара си. Истината е, че наистина има такова място и това  са испанските Канарски острови. Това е чудесна дестинация, на която да избягате от сивотата на зимата.

Тук ще можете да прекарвате много повече време на открито, да спортувате и да се забавлявате и всичко това без да се тревожите за времето.

За Средиземноморието направо забравете! През януари и февруари на много места дори е възможно да превали сняг, а за море е абсурдно да се говори. Дори в Андалусия, Кипър и най-южните гръцки острови по това време на годината е хладно и дъждовно.

А сега за плажа на Канарите: дали ще става за плаж през януари и февруари на Канарските острови зависи оновно от това дали е слънчево или облачно. В по-мрачните дни може да стане около 19 – 20°C. Това време е страхотно ако искате да стоите навън. Няма да ви е горещо, няма да ви е студено – направо е прекрасно. За плаж обаче може да ви се стори хладно. Ако пък времето е слънчево може да стане около 23 – 24°C, което го прави прекрасно за плаж. Това всъщност е единственото място в Европа, на което можете да се излегнете на пясъка и да се изкъпете в морето през януари. Температурата на океана през този период се движи в интервала от 17 до 19°C. Тя се влияе по-скоро от океанските течения, отколкото от сезона.

Факт е обаче, че има хора, които са по-чувствителни към времето и намират температурите ниски за плаж. Въпреки това и за тях има решение. На Канарските острови са се погрижили и за тези посетители като отопляват басейните. Така вероятността всички да останат доволни е най-голяма. Макар че не са много хората, които биха се оплакали от местните 19, 21 или 23°C, когато в почти целия континент температурите са около и под нулата. Да не говорим, че в Европа, дори и да е слънчево, януарското слънце почти не се усеща, докато тук дори има риск от изгаряне!

Забележка: Има нещо интересно, което се наблюдава на Канарските острови. Тук често се случва между северните и южните части на островите да има няколко градуса разлика. Например не е изключено когато в северната част на Тенерифе или Гран Канария градусите паднат до 19-20 в южните части да е с 3 – 4 градуса повече. Така че за да сте още по-удовлетворени от времето през януари и февруари бихте могли да се ориентирате към южните им части, където като цяло е по-слънчево, по-топло и с по-високи температури. Някои от най-добрите места за зимна почивка тук са Маспаломас, Плая де Лас Америкас, Коста Калма и други.