Най-интересните европейски паркове

Hyde Park London UKЕвропа от векове е известна с разкошните си паркове и градини. Това са места, на които жителите на стария континент намират отлични възможности за разтуха. Зеленината и чистия въздух примамват хората. Обикновено в големите европейски паркове има и най-различни възможности за развлечение. Предлагаме ви списък с 14 парка, които наистина си заслужава да посетите. Те са в различни краища на континента, но общото между тях е, че са уникални и забалежителни.

1.Паркът Гюел е добре позната забележителност на каталунската столица Барселона. Това място е дело на великият Антони Гауди, който увековечава себе си чрез създадените от него шедьоври. Сред прекрасната обстановка на парк Гюел вие ще се почувствате все едно сте насред декор от „Алиса в страната на чудесата“.  Тук странни по форма структури са перфектно съчетани със субтропичната растителност. В най-дългата си част паркът Гюел се простира на повече от два километра Lyon park Franceдължина.

2.Моската градина във Варна е най-големият градски парк на Балканския полуостров.  Дължината и е почти 3,9 километра. Тя е дело на прочутия чешки архитект Антон Новак и е една от най-големите забележителности в България.Морската градина играе ролята на естествена граница между града и морето, а големите дървета помагат да се спре свличането на земни маси, което е така характерно за североизточна България. През цялата година тук се стичат тълпи от хора, които търсят място за контакт с природата.

3.Хайд парк е един от най-аристократичните паркове в цяла Европа. Намира се сред един от най-шикозните райони на изисканата британска столица Лондон. Тихите и спокойни алеи, които лъкатушат под големите корони на дърветата са прекрасно място за почивка и отдих сред природата. В Хайд парк има две красиви езерца, в които са се подслонили най-различни водоплаващи птици. Паркът е най-големия в цял Лондон. За това допринасят и разкошните Кенсингтънски градини, които ще откриете в югоизточната му част.

4.Сътън парк е истинска градска гора, която се намира в град Бирмингам, Великобритания. От северозапад на югоизток той се простира на повече от 4,1 километра. Сътън парк се смята за най-големият градски парк в Европа. Тук ще откриете прекрасни алеи за разходка, езерца и пейки, на които да си отдъхнете след като се изморите. А повярвайте, тук е лесно човек да се измори. Дори сентръл парк би изглеждал малък в сравнение с парка Сътън. Заради голямата си площ има вероятност това място да ви се стори доста диво и пусто.

Guell Park Barcelona5.Феникс парк е сред най-големите европейски паркове. Той се намира в северозападните части на ирландската столица Дъблин. Това е едно от местата, които не бива да пропускате в тази красива страна. Феникс парк притрежава някакво очарование, което малко градски паркове в света могат да предложат. Тук бихте могли съвсем реално да усетите контакта с дивата природа, тъй като е съвсем обичайно докато правите следобедната си разходка да се натъкнете на стадо сърни. Местният климат, който наподобява вечна пролет поддържа растителността изключително свежа и буйна.

6.Силезкият парк в полския град Катовице е най-големия в Полша и един от първенците в Европа и света. Намира се на петдесетина километра от чешката граница. Излишно е да подчертаваме колко е красив при условие, че Полша като цяло е страна, популярна с вълшебната си природа. Независимо дали е покрит със свежа зеленина през лятото или с пухкав сняг през зимата, Силезкият парк е едно от най-приятните места в Европа за разходка и най-различни дейности на открито. Тук е чудесно място за забавления. В Силезкия парк се намират зоопарка, планетариума плюс най-различни развлекателни и спортни съоражения на Катовице.

7.Слотскоген парк е един от най-големите в Скандинавия. Намира се в шведския град Гьотеборг. Самият град е сред English Garden Munich Germanyнай-зелените в цяла Европа. Освен многобройните си паркове Гьотеборг е заобиколен от изключителна дива природа. Гъстите гори тук са на една ръка разстояние от градския пейзаж. Слотскоген парк сам по себе си не е чак толкова голям – около 1,6 километра в най-дългата си част. Работата е там, че на юг само една улица го дели от ботаническата градина. Двата парка заедно формират една от най-обширните градски зелени площи на континента. Можем само да завиждаме на жителите на Гьотеборг за зеленината и свежия въздух на който те се радват.

8.Гората Монсанто се бамира насред космополитната столица на Португалия, Лисабон. Жителите на града могат да бъдат наистина горди, че тук се намира най-голямата градска зелена площ в цяла Южна Европа. Местността на парка е хълмиста, така че се разкрива красива панорама към залива и към моста „25 април”, който е двойник на красивия мост Голдън гейт в Сан Франциско. Тази градска гориста местност е прекрасно място за спокойна разходка и усамотение. Тук рядко се виждат много хора. Местността е популярна за къмпинг и това не е изненадващо, защото както казахме това е повече гора, отколкото парк.

9.Златната глава е най-големият градски парк във Франция. Намира се в центъра на гастрономическата столица на Франция – Лион. Разположен е по поречието на река Рона. Мястото е прекрасно за разходка и релакс на чист въздух. Тук има множество възможности за забавление сред които зоопарк, увеселително влакче и много други. Това е един от онези паркове, в които хората обичат да си организират пикник на някоя полянка, тъй като всичко изглежда просто безупречно.

10.Градският парк на Виена. По протежение на река Дунав се простира най-големия градски парк на Виена, част от който е и Пратера. Освен с буйната зеленина и възможности за разходка и отмора сред природата, Пратерът е известен със своите увеселителни атракциони. Кое място би било по-подходящо да се качите на Виенско колело от самата Виена? Това е великолепно място за каране на колело, тъй като има множество дълги и прави алеи, а дължината на целия градски парк е около 4,5 километра.

Sutton Park Birmingam11.Остров Маргарет се намира насред водите на река Дунав. Това е перлата на унгарската столица Будапеща. Сред гъстата зеленина на този красив остров криволичат множество алеи, които са любимо място на жителите и гостите на унгарската столица, особено през периода на летните горещини. Дължината на острова е около 2,7 километра. Тук има плувен комплекс, заведения за хранене, алеи за велосипедисти и най-различни спортни съоражения. Остров Маргарет се смята за най-доброто място за разходка и развлечение в паркова обстановка, което бихте могли да откриете в стара Европа.

12.Енглишер гартен е най-популярният градски парк в Германия. Намира се край брега на река Изар в Мюнхен. Постепенно паркът преминава от грижливо поддържана градина в гориста местност. Това е любимо място за разходка, спортуване, каране на колело или пикник. Енглишер гартен е предпочитано място за жителите на града най-вече през летните месеци, когато сенките на големите дървета предлагат прохлада и са доста изкушаващи. Тук човек може да седне на спокойствие и да изпие чаша студена бира докато разговаря с приятели. Паркът започва от самия център на Мюнхен. Простира се на север, достигайки покрайнините на града.

13.Паркът Стромвка. С дължина от близо 2 километра паркът Стромвка не впечатлява толкова с размери, колкото с красота. Чехите винаги са били известни с умението си да аранжират градини и паркове, правейки ги великолепно място за разходка и прекарване на свободното си време. Езерцето разположено в самото сърце на парка допринася за неговата живописност. Подобно и на други европейски градове, градският планетариум се намира в парка и по-точно в източната му част.Sea Garden Varna Bulgaria

14.С дължина от над 2,5 километра, Вила Дория Памфили е най-големият парк в Рим. Мястото се намира на малко повече от километър южно от Ватикана. Вила Дория Памфили е чудесно място за разходка и отмора през уикенда, след напрегнатата работна седмица. Гостите на Рим не бива да пропускат това прекрасно място. Този парк е оформен с много вкус. Зеленината предлага сянка и прохлада за желаещите да се скрият от жаркото италианско слънце. Подобно на самия град, паркът създава много културна атмосфера. Паркът е красив през цялата година, още повече, че тук зимите са доста меки, а голяма част от растителността е вечнозелена.