10-те най-големи града в Европа

city of parisЕвропа е един от най-гъсто населените региони на планетата. За разлика от много други части на света обаче, тук населението е сравнително равномерно разпределено на територията на континента. Все повече градове имат многомилионно население и „поглъщат“ близки селища. Малки градове се свързват с по-големи чрез отлична инфраструктура и редовни транспортни връзки. Тази нова форма на градско устройство е типична за 20 и 21-ви век и се нарича агломерация. Тя е типично явление в по-развитите части на света. Тук сме изготвили списък на 10-те най-големи града (по-точно 10-те най-големи градски агломерации) в Европа.

1.Лондон. Със своите 14,000,000 жители Лондон е най-големият град в Европейския съюз и в цяла Европа. Територията му е необятна. Само Лондон без да броим близките градчета има дължина около 60 километра от изток на запад. В действителност британската столица заема по-голяма площ дори от американския london englandмегаполис Ню Йорк. Това не е изненадващо като се има предвид безкрайния поток от емигранти, който се стичат тук от цял свят за да търсят късмета си. В наши дни Лондон е станал олицетворение на град и на градския колорит.

2.Париж. Френската столица Париж е вторият по големина град в Европа. Урбанизираната територия на френската столица има население от около 12,100,000 жители. За човек е трудно да си представи толкова голям град ако никога не го е виждал. Улиците са пълни с хора дори, а в централните части на града движението не спира дори и през малките часове на нощта. За добро или за зло днес тихият и спокоен романтичен дух на френската столица все повече отстъпва пред динамиката и космополитизма.

3.Истанбул. За разлика от Лондон и Париж, третият по големина град в класацията не е столица, но това не му пречи да е най-големият град в цяла Източна Европа. Това е Истанбул. Разположен между Европа и Азия този град с население от на istanbul turkey11,000,000 души процъфтява и се разраства още от древността. През вековете Истанбул е попадал в границите на различни държави, но винаги се е развивал еднакво, защото това е град със своя собствена душа и индивидуалност.

4.Москва. Столицата на Руската федерация е четвърта по население на континента. Тя е дом на около 10,500,000 души, което я поставя сред най-големите градове в света. Двете най-отдалечени точки в града са на около 55 километра една от друга! Най-богатият и развит град в цяла Русия смайва със своите мащаби. За един толкова голям и натоварен град метрото е основен начин за предвижване, тъй като moscow russiaпътуващите с автомобил рискуват да попаднат в легендарни задръствания. Стотиците километри линии на подземната железница е много добро спасение от натоварените пътища на този мегаполис.

5.Мадрид. Градската агломерация на Мадрид е с население от близо 6,500,000 души, което прави испанската столица един от най-големите на континента. Кипящите от живот булеварди на града не затихват дори и през малките часове на деня. През последните години населението на този космополитен град се увеличава много по-бързо от когато и да било поради неспирния прилив на работна ръка от цяла madrid spainЕвропа. Все по-големият Мадрид се разраства като снежна топка докато поглъща постепенно по-малките населени места.

6.Манчестър. Шестият по големина град в Европа се намира отново на гъсто населеният остров Великобритания. Това е Манчестър, който понастоящем е дом на около 6,000,000 души. Градът има много силно развита икономика и е притегателен образователен център на световно ниво. Манчестър е привлекателно място за многобройните емигранти, които се установяват на острова всяка година, търсейки по-добър живот.

7.Санкт Петербург. С население от близо 5,000,000 души Санкт Петербург е седмият по големина град в st. petersburg russiaЕвропа и вторият в Русия. Това е най-северният многомилионен град в света. Населението му се увеличава бързо на пук на тенденцията на спад на населението в Русия. Причината е, че в града идват много руснаци, които предпочитат живота в големия град вместо в провинцията. Освен това в местните университети пристигат и множество чуждестранни студенти от цял свят.

8.Киев. Градската агломерация на украинската столица е дом на почти 5,000,000 жители. Това прави Киев един от най-големите в Европа. Днес градът подобно на повечето големи градове в Източна Европа се kiev ukraineмодернизира с много бързи темпове и се стреми да стопи дистанцията в икономическо отношение между себе си и развитите милионни градски центрове от Западна Европа. Градът се състои от най-различни етнически групи, типични за тази част на света. основната част от населението са украинци, следвани от руснаци. В Киев живеят малки групи арменци, евреи беларусци и други.

9.Берлин. С население от 4,900,000 души Берлин е най-големият град в Германия. Някога разделен на източна и западна част, днес тук процъфтяват икономиката, културата и строителството на все по-нови berlin germanyи модерни сгради. Градът е притегателен образователен център с едни от най-добрите висши училища в Европа. Единственият период, през който Берлин отбелязва намаление на населението бил по времето на желязната завеса. След падането на комунизма обаче, това става един от най-колоритните градове в света.

10.Барселона. Градсклата агломерация на Барселона наброява 4,500,000 души. Това е осмият по големина град в Европа, петият в Европейския съюз и вторият по големина в Испания. Барселона е barcelona spainстолица на Каталуния. Освен многомилионното население, по градските улици винаги е пълно с тълпи от чуждестранни посетители, които правят този космополитен град да изглежда дори още по-голям. За това допринася и топлото време, което стимулира хората да прекарват повече време на открито. Всичко това прави Барселона да изглежда по-жива и пъстра от много други дори и по-големи градове.