Коя страна има най-лош климат в Европа?

Често когато става въпрос за лошо време, в ума на повечето хора идват имена като Великобритания и Русия. Първата е известна с облачното си, мъгливо и дъждовно време, а втората с изключително студените си зими, особено на север и на изток. Въпреки това друга една държава държи първенството в европейската класация за най-лош климат.

norway cold climateБезкрайни изумрудено зелени пейзажи, спиращи дъха фиорди, зрелищни водопади, снежно бели планински върхове, горещи минерални извори и гейзери, гигантски ледници и едни от най-дружелюбните, усмихнати и гостоприемни хора в света. Досетихте ли се вече коя е тази страна? Точно така – става въпрос за Исландия.

Скандинавската страна е известна с лошото си време. Небето е покрито с пелена от плътни сиви облаци, а в някои части от страната облачните дни са над 320 годишно. Страни като Великобритания и дори Ирландия биха изглеждали топли, слънчеви и безоблачни на фона на Исландия. Рейкявик се нарежда сред най-студените столици в Европа заедно с градове като Осло, Стокхолм и Хелзинки. Макар че зимите тук доста често са изненадващо меки, силни снежни бури и люти виелици не са рядкост. В сравнение със съседните скандинавски страни, Исландия страда от доста по-променливо време заради разположението си сред водите на Атлантическия океан. Освен това броят на дъждовните дни в страната е около 215, което я прави една от най-дъждовните страни в света, макар че количествата са в напълно нормални норми. Продължителните слаби валежи са доста обичайно явление.

iceland the worst climate in europeСред най-сериозните конкуренти на Исландия за страна с най-лош климат са една друга скандинавска страна – Норвегия, която подобно на Исландия често страда от капризите на времето. Въпреки това температурите в Норвегия са обичайно малко по-високи, облачните дни малко по-малко, а самата столица Осло е разположена доста по-наюг. Малко по-назад в статистиката остават Ирландия, която е известна с дъждовния си климат, Холандия и Великобритания, които са известни с облачното си време, както и Швеция и Финландия, където се намира Лапландия – един от най-студените райони на Европа. От друга страна, Русия, която е известна паметните си студове, всъщност в по-голямата си част се радва на приятни, топли и слънчеви лета, поне що се отнася до тези части на страната, които се намират на запад от Урал.