Къде да живеем на гръцките острови?

Едва ли има човек, който да не е мечтал за една дълга почивка на гръцките острови, но през последните години все повече хора са завладяни от идеята да живеят там за постоянно. Ярко слънце, синьо и безоблачно небе, безкрайни бели плажове, живописни провинциални пейзажи и уханни маслинови горички. Това е на кратко картината на хилядите острови, който са разпиляни безразборно сред водите на Средиземно море. Има обаче голяма разлика между това да прекараш някъде две седмици на почивка край брега на морето и да си постоянно пребиваващ там. Да живееш някъде означава, че ставаш част от местното общество и култура, че трябва да паснеш там по някакъв начин. Първата стъпка към подобно приключение е да се запитате дали сте готови за всичко това – да наречете това място свой дом, да наемете жилище или да купите такова, да се запознаете с начина, по който финкционира местното общество, да се запознаете със здравната и образователна система, обществен траспорт, с начините за плащане на сметки, с възможностите за работа и бизнес, за получаване на дивиденти от други страни и т.н. Именно по тази причина трябва да помислите внимателно и да анализирате възможностите. Добре е да знаете, че не винаги има съвпадение между най-добрите места за почивка и най-добрите места за живеене.

Кой се интересува от живот на гръцките острови?

rhodes lindosИнтересът към Гърция и гръцките острови е традиционно голям в северните страни, например Великобритания, Германия, Русия, Нидерландия и страните от Скандинавския полуостров. Това е разбираемо предвид огромните разлики в климата. През последните години гръцките острови са притегателно място за живеене и за нарастващ брой ентусиасти от Съединените щати и Канада. В повечето случаи това са хора, които търсят някаква радикална промяна, например по-добър климат, чиста околна среда, бягство от стреса на ежедневния живот и други. Хората, които искат да се заселят на гръцките острови, са от най-различни места, възраст и интереси. Някои са млади семейства, чиято работа не е свързана с конкретно място (например работят по интернет). Други са пенсионери, които желаят да живеят на спокойно място с приятен климат. Има и млади хора, които търсят приключения и искат да вкусят от средиземноморския начин на живот. Някои хора искат да инвестират в къща, а други просто предпочитат да наемат дългосрочно малък апартамент.

Предимствата

crete greeceЖивотът на гръцките острови си има своите неоспорими предимства. На първо място тук престъпността е несравнимо по-ниска от всеки един по-голям град в континентална Европа или Северна Америка. До известна степен това се дължи на факта, че голяма част от хората, които живеят на по-малките острови, се познават по между си. Въпреки това, животът е много спокоен дори и на по-големите острови, където живеят повече хора, защото повечето от тях са утвърдени туристически центрове с много добра репутация. Безспорен факт е и високата продължителност на живота, което се дължи на здравословния климат, добрата храна, морските специалитети, двигателната активност и чистия въздух и околна среда. Истината е, че начинът на живот в Гърция е доста различен от този в повечето други страни в Европа, а някои прилики могат да се открият единствено със съседни средиземноморски страни, например Италия. Сред предимствата са топлото море, хубавото време, непретенциозната обстановка и фактът, че макар и да живеете на екзотичен остров, все пак сте в Европа, което не е за подценяване.

Недостатъци

corfu greeceЗаедно с многобройните предимства обаче, за някои хора може да е трудно да свикнат с мисълта, че живеят на остров. Това може да е свързано с ограничените възможности да стигнете по суша на по-голямо разстояние, по-високи цени на някои стоки и услуги, които трябва да бъдат внесени или пък с по-малко възможности за развлечение през зимните месеци, когато по-голямата част от гръцките острови утихват. Да, през летните месеци гръцките острови изглеждат сякаш са център на света, но през зимата всичко утихва, много заведения и магазини затварят врати до пролетта, морето става по-хладно, дните не винаги са толкова слънчеви, а пъстрите тълпи от посетители изчезват. Оставате само вие и малобройното местно население, очаквайки следващия сезон. Истината е, че извън огромната и пренаселена столица Атина и вторият по големина гръцки град Солун, всички селища са с население под 300 хиляди жители и това се отнася с пълна сила за островите.

Къде да живеем на гръцките острови?

Корфу

Остров Корфу е много популярно място за преселници от различни части на света. Всъщност Корфу е островът с най-голям процент чуждестранни заселници в страната. Особено голяма е британската общност, но също така има и големи групи чужденци от други държави, например Германия или Русия. Корфу се намира не далеч от Албания, в крайните северозападни части от страната и има доста пищна природа. Столицата на острова Керкира (или град Корфу) е доста оживен градски център, което прави Корфу добро място за живеене през цялата година. Сред предимствата е непосредствената близост до брега. Редовната фериботна връзка позволява лесно да достигате с автомобил до континентална Гърция винаги, когато желаете. Някои от живеещите на острова се прибират през зимните месеци у дома си в Лондон и в други големи градове, но не малко са тези, които остават тук целогодишно.

Крит

Няма как да пропуснем Крит – най-популярният от всички гръцки острови. Той е известен с това, че е доста голям и изключително разнообразен. Островът се радва на по-голяма популярност отвъд океана и е доста известен в САЩ и Канада. Често ще чуете да го сравняват с Южна Калифорния и действително има доста прилики – климат, природа, слънчево време, вили с басйни и с привлекателни морски гледки. Има и едно предимство – морето често е доста по-спокойно в сравнение с океана край бреговете на Калифорния, а водата е доста по-топла и прозрачна. На острова се намира един от големите градове в Гърция – четвъртият по големина град в страната Ираклион. Да не забравяме и топлото време – островът е разположен в най-южните и топли части на Гърция и се радва на изключително мек и приятен климат, особено на южното крайбрежие, където дори и през януари има прекрасни дни с температури 18 – 20°C. Зимата тук всъщност не е истинска зима – в най-студените дни тук започват да цъвтят цветя и овошни дръвчета.

Родос

Родос е наистина изключителен. Той съчетава островна екзотика с пулса и блясъка на 21 век. Заедно с хилядолетните руини и останки от изминали епохи, столицата на Родос е един от най-модерните и лъскави градове в цяла Гърция. Островът е много разнообразен и в рамките на само няколко километра можете да видите изключително различни пейзажи – от истинска полупустинни местности до гъсти и свежи широколистни гори. Когато обаче става дума за живеене, Родос несъмнено е едно от най-добрите места в Гърция, защото най-големият град на острова остава оживен и динамичен дори и в разгара на зимните месеци. Има много редовни връзки с континентална Гърция през цялата година, а освен това се намира и близо до Турция, където също можете да отскачате от време на време. Ако има място, което да конкурира Крит във всяко отношение, то това е Родос.

Спецес

Спецес е красив и оживен остров, а едно от най-големите удобства е, че се намира само на час и читирсет и пет минути от Атина. Ако ви стане скучно на Спецес през зимата или просто се нуждаете от нещо, бихте могли винаги да отскочите до там и да се върнете обратно. Тъй като островът има малка площ, през зимните месеци ще можете с лекота да изследвате целия остров дори и пеш – нещо, което през лятото ще ви е доста трудно предвид средиземноморската жега и изключително високи температури в тази част на Европа.

Лефкада

Една от добрите възможности за целогодишо пребиваване на гръцките острови е остров Лефкада в Йонийско море. Островът е един от по-големите в страната, а столицата е доста оживен град. Островът става доста по-тих през зимните месеци, но в същото време е атрактивно място дори и през този сезон. Лефкада предлага всичко необходимо за пребиваване през цялата година. Мнозина твърдят, че Корфу е по-оживен център. Това действително е така, но Лефкада притежава очарование, за което останалите гръцки острови могат само да мечтаят.