Хаваи vs Канари

hawaiian islandsМакар че в много отношения се различават значително, Хавайските и Канарските острови имат и някои доста общи черти. Точно това бе причината, която ни подтикна да ги сравним. Хаваите например са най-популярният архипелаг в САЩ, а Канарите – в Европа. И двете островни групи се радват на прекрасно време, привличат милиони туристи и са от вулканичен произход.

1. Местоположение. Канарските острови се намират насред Атлантика и са отдалечени на едва стотина километра от северозападното крайбрежие на Африка. Те са по-скоро близка и лесно достъпна туристическа дестинация, особено ако погледнем през погледа на европейските туристи. Хаваите от своя страна се намират насред Тихия океан и са считани за едно от най-откъснатите и отдалечени кътчета на нашата планета.

2. Чистота. Случайно или не Хаваите и Канарите си приличат по едно много важно нещо – чистотата на въздуха. Повечето туристи, които посетят Канарите бързо забелязват, че тук запрашеността е много ниска, а свежестта е осезаема. Хавайските острови от своя страна са без конкуренция. Отдалечени на хиляди километри от най-близкия континент, те се радват на въздух, който е трудно да се опише.

3. Площ. Хавайските острови заемат площ от 17 364 кв.км. Дори само най-големият остров в архипелага, Хавай, който заема площ от 10 432 кв.км. е много по-голям по територия от всички Канарски острови взети заедно. Канарите заемат площ от 7493 кв.км. Площа на най-големия остров Тенерифе е едва 2034 кв.км.

canary islands tenerife4.Брой острови. Хавайските острови са общо 132 на брой. 8 от тях (най-големите) са от вулканичен произход. Канарските острови са едва 13 от които по-известни са 7. Някои от островите са малки и ненаселени.

5. Население. Макар двойно по-малки по площ от Хаваите, Канарските острови са доста по-населени. Те са дом на около 2 118 000 жители в сравнение с 1 375 000 на Хаваите. Гъстотата на населението на Канарските острови е много по-висока и това е очиевидно от пръв поглед. Най-големият град на Хаваите е столицата Хонолулу, чието население е около 340 000 жители. За сравнение на Канарските острови има две столици. Първата се нарича Лас Палмас де Гран Канария и има население от около 400 000 души. Втората се нарича Санта Круз де Тенерифе. Тя дом на 230 000 жители и заедно със съседния град Ла Лагуна (150 000 жители) формират градска зона с население от около 380 000 жители.

6. Плажове. Канарските острови имат някои доста атрактивни плажове, но повечето от тях са изкуствено създадени. Естествените плажове на Канарите са в по-голямата си част черни и много често каменисти. Хавайските острови от своя страна, макар че също са от вулканичен произход, могат да се похвалят с по-голямо разнообразие. Тук също има изкуствено създадени плажни ивици, но също така и прекрасни естествени плажове със светъл пясък.

7.Климат. Както Канарите, така и Хаваите имат приятен топъл климат и до тук се изчерпват приликите между двата архипелага. Времето на Хаваите е доста по-влажно и по-топло през цялата година. Температурите в столицата Хонолулу варират между 26 и 32°C през цялата година, докато средната дневна температура на остров Тенерифе е между 21 и 29°C. И докато времето на Хаваите може да се опише като вечно лято, то климатичните условия на Канарските острови наподобяват по-скоро вечна пролет. Една от приликите между Хаваите и Канарите е, че и на двете места времето на северните и южни склонове на островите се отличава значително.

8.Кои острови се смятат за най-атрактивни и красиви? Ако сте избрали да пътувате до Хаваите е добре да знаете, че Мауи е считан за най-красив и привлекателен остров от целия архипелаг. Ако пък сте решили да прекарате ваканцията си на Канарските знайте, че за най-популярен тук се счита най-големия остров Тенерифе, защото предлага най-голямо разнообразие.

9.Престъпност. Въпреки че престъпността и на двете места е ниска, Канарските острови се считат за по-спокойно и сигурно място. Това се отнася дори и за по-големите градове като Лас Палмас де Гран Канария и Санта Круз де Тенерифе. На Хавайските острови ситуацията не е много по-различна, макар че има места в столицата Хонолулу, които е добре да бъдат избягвани.

10.Архитектура. Архитектурата на Канарските и Хавайските острови се различава значително. Столицата на Хаваите, Хонолулу, е като всеки друг американски град със своите небостъргачи и внушителен градски силует. Големите градове на Канарските острови, Лас Палмас и Санта Круз, са типично европейски градове с по-ниски сгради, по-стара архитектура и повече площади и градинки.

11.Кои острови са най-диви? От големите острови на Хаваите за най-див се счита остров Кауай. Той буквално ще смае всеки свой посетител със зрелищните си пейзажи, спиращи дъха клисури, разкошни плажове и гъсти дъждовни гори. Макар че Канарските острови като цяло са по-урбанизирани, тук също могат да се открият диви и недокоснати кътчета. Най-див от Канарите е остров Ел Йеро. Той предлага изумителни туристически маршрути, преминаващи през екологично най-чистите места на архипелага. Високите му части са покрити със свежи и прохладни дъждовни гори.

12.Природа. Хавайските острови са изумрудено зелени и покрити с пищна растителност. Буйни и бързо течащи реки се спускат по техните склонове, формирайки зрелищни водопади. Високите части на островите са често покрити с облаци. Канарските острови са различни. В ниските крайбрежни райони те са по-скоро сухи и полупустинни или покрити с оскъдна растителност. В крайбрежните райони преобладават цветовете бежов, кафяв и жълт. Високите части на Канарските острови са покрити с гъста зеленина и красиви вечно зелени гори. Високите вулканични въховете и тук са най-често скрити зад пелена от облаци.

13.Морска вода. Температурата на морската вода около Хавайските острови е по-висока в сравнение с Канарските острови. Така например около столицата Оаху водата варира между 24 и 27°C през цялата година. Покрай Канарите обаче преминава студеното Канарско течение. То поддържа водата между 18 и 23°C през цялата година.

14.Цени. Канарските острови могат да предложат невероятен лукс, но също така и неизчерпаеми възможности за една съвсем икономична и същевременно вълнуваща почивка. Цените са съвсем нормални в сравнение с повечето места в Западна Европа и Средиземноморието. Хавайските острови от своя страна се считат за един от най-скъпите щати в САЩ и една от най-желаните и търсени туристически дестинации в света. При това положение е съвсем естествено, че цените тук са малко по-високи.