Коя е най-високата планина в Европа?

elbrus the highest peak in europeКоя е най-високата планина в Европа? Много често погрешно се смята, че планинската верига на Алпите е най-високата в границите на континента Европа. Дали обаче това е така? По-скоро не. Най-високият връх в Алпите е Мон Блан. Той се издига на 4810 метра, а прословутият с пирамидалната си форма връх Матерхорн се издига на „само” 4478 метра. Една друга планинска верига обаче е по-малко известна, но предлага много по-големи височини и сурови пейзажи. Това е Кавказ.

Разположена в крайните югоизточни части на континента, Кавказ е най-високата планинска верига в Европа. Тя се простира между Черно и Каспийско море и бележи границата между Европа и Азия. Простира се на територията на Русия, Грузия, Армения, Азербайджан, Турция и Иран. Най-високият връх в Кавказ и в цяла Европа е Елбрус, висок 5642 метра. Той се намира на територията на Русия, не далеч от границата с Грузия. Кавказ е младонагъната планинска верига. Тя е част от Алпо-Хималайската планинска система, която се простира по цялата дължина на Евразия. Подобно на повечето младонагънати планини, Кавказ също е високо сеизмичен район.

caucasus mountains russiaПланинската верига играе ролята на климатична бариера. Тя спира топлите въздушни маси, идващи от юг и студените въздушни маси, идващи от север. Заради голямата си надморска височина Кавказ притежава характерен за високите планини микроклимат. Макар че попада на границата между субтропичния и умерения климатичен пояс, ледовете по високите и части никога не се стопяват напълно. Глетчери можете да откриете над 3000 метра надморска височина. Разнообразието в надморската височина и в климата е основна причина за биологичното разнообразие. В най-ниските части виреят широколистни гори, които във височина отстъпват на иглолистни гори. Над 2000 метра височина горите отстъпват пред суровите алпийски пейзажи. Разнообразието от животински видове тук също е огромно. Срещат се мечки, вълци, лисици, рисове, чакали, елени, бизони, кози, както и огромно разнообразие от птици, земноводни и влечуги.