Кои са най-големите градове на Канарските острови? (население по общини)

Благодарение на своя благословен климат, Канарските острови днес са сред най-гъсто населените райони на Испания. Тук постоянно прииждат още и още туристи, много от които по-късно се завръщат и се заселват на островите за постоянно. С население от над 2,117,519 жители, Канарските острови дори имат по-многобройно население в сравнение с някои европейски държави. И така, нека видим кои са петте най-големи и гъсто наслени градски центрове в земята на вечната пролет.

лас палмас де гран канария1. Лас Палмас де Гран Канария (о-в Гран Канария). Столицата на остров Гран Канария е най-големият град на архипелага. Той има население от около 390 000 жители и е 9-ти по големина град в цяла Испания. Той успява успешно да съчетае курортната атмосфера с излъчването на големия град.

2. Санта Круз де Тенерифе (о-в Тенерифе). Столицата на остров Тенерифе има население от около 221,956 души. Това е вторият най-голям град на архипелага. Тук обаче има една важна особеност. Санта Круз е на практика напълно свързан със съседния град Сан Кристобал де Ла Лагуна. Така населението нараства до 382,331 души.

санта круз де тенерифе3. Сан Кристобал де Ла Лагуна (о-в Тенерифе). С население от 160,375 жители, Сан Кристобал де Ла Лагуна е третият по големина град на Канарските острови. Той е част от агломерацията на Санта Круз и на практика е почти невъзможно да се установи къде свършва единия град и каде започва другия.

4. Арона (о-в Тенерифе). Арона е една от най-гъсто населените общини на Тенерифе. Тя се намира в бързо разрастващата се южна част от острова. По данни от 2004 година градът е с население от около 59,375 души. Това е четвъртата най-многолюдна община на Канарските острови, но същевременно нейното населението е изключително разпиляно по цялата територия на общината в миниатюрни но многобройни малки селища, които са разположени в непосредствена близост едно до друго.

плая де лас америкас5. Сан Бартоломе де Тирахана (о-в Гран Канария). Общината се намира на южното крайбрежие на острова и има население от около 56,698 души. Над 33,000 от тях живеят в Маспаломас. Кипящ от живот, куротният град е сърцето на Сан Бароломе де Тирахана. Това го поставя сред най-големите градове на архипелага и със сигурност сред най-оживените курорти в цяла Европа.

6. Аресифе (о-в Лансароте). Разположен на югоизточното крайбрежие на Лансароте, Аресифе е сред шестте най-големи града на архипелага. Общината има население от 56,284 души. Това е единственото населено място в тази класация, което се намира извън островите Тенерифе и Гран Канария.

санта круз7. Адехе (о-в Тенерифе). В наши дни Адехе заедно с прилежащите курортни центрове формира една от най-динамичните и бързо разрастващи се градски общини на Канарските острови. Заедно с околните курорти Коста Адехе и Плая де Лас Америкас тази част от Тенерифе има население от 42,886 души.

8. Ла Оротава (о-в Тенерифе). Ла Оротава е сред най-големите градски центрове на Канарските острови. Това е изключително красив и зелен град с население от 41,255 и е разположен на североизточния бряг на Тенерифе. Ла Оротава е оживен туристически център, а много от туристите споделят, че това е най-красивият град на архипелага.

9. Лос Реалехос (о-в Тенерифе). Разположен на северното крайбрежие на Тенерифе, Лос Реалехос е сред най-гъсто населените райони на Канарските острови. Разположен в плодородна местност на една ръка разстояние от Пуерто де Ла Круз и Ла Оротава, градът има население от около 38,028 жители, които обаче живеят на сравнително голяма площ.

10. Пуерто де Ла Круз (о-в Тенерифе). С население от 32,571 жители Пуерто де Ла Круз е на десето място по големина на Канарските острови. Въпреки това градът е сред най-старите на архипелага и със сигурност е най-старият и известен курортен център тук.

Забележки:

*Населението е подредено по общини;

*Някои населени места на Канарските острови са напълно сляти едно с друго, но попадат в различни общини (пример: Плая де Лас Америкас и Лос Кристианос, Санта Круз де Тенерифе и Сан Кристобал де Ла Лагуна);

*Някои населени места са винаги пълни с туристи и изглеждат много по-гъсто населени отколкото са в действителност (примери: Плая де Лас Америкас, Лос Кристианос, Пуерто де Ла Круз, Маспаломас);

*Някои гъстонаселени общини с многобройно население изглеждат сравнително безлюдни, защото населението е разпределено на по-голяма територия (пример: Лос Реалехос, Арона);

*Някои населени места имат по-завършен градски вид с повече паркове, площади и старинна архитектура и по този начин създават усещане за по-голям град (пример: Пуерто де Ла Круз);

*Някои много гъсто населени общини са разположени в непосредствена блозост една до друга (пример: Пуерто де Ла Круз, Ла Оротава и Лос Реалехос формират една от най-големите градски зони на Канарските острови);