Топ 10 на най-големите градове в южното полукълбо

rio sothern hemisphere most livable cityЮжното полукълбо винаги е било с по-малък брой на населението в сравнение със северното. Счита се, че днес през 21 век на юг от екватора живее едва около 11% от общото население на света. Въпреки това там ще откриете някои от най-многолюдните мегаполиси на нашата планета. Някои от тях са толкова големи, че за човек е трудно да си ги представи. Интересен факт е, че пет от десетте най-големи града в южното полукълбо се намират в Южна Америка, два са в Австралия, също два в Африка и най-изненадващо – само един в Азия, която иначе е континентът с най-многобройно население.

1. Сао Паоло / Бразилия. Сао Паоло днес е най-големият град на юг от екватора. Често го наричат Ню Йорк на Южна Америка. Мегаполисът е дом на 17 900 000 души. Градът е изключително динамичен и забързан, а неговите улици никога не утихват. По най-натоварените артерии на Сао Паоло има множество коли и пешеходци дори и в малките часове на нощта.

santiago south america2. Буенос Айрес / Аржентина. Буенос Айрес е много красив град, известен като южноамериканският Париж. Град на култура, театри, арт галерии, концертни зали и изискани клубове, аржентинската столица е също така и вторият по големина град в Южна Америка. Той има население от около 12,5 милиона. За съжаление далеч от блясъка на градския център се простират бедни гета с порутени саморъчно направени постройки, тънещи в мизерия и бедност.

3. Рио де Жанейро / Бразилия. С население от около 12 000 000 жители Рио де Жанейро не е най-голям, но определено може да се нарече най-оживеният град в южното полукълбо. Причината е, че освен своето многобройно население, Рио е посещаван ежегодно от огромни тълпи от чуждестранни туристи, които идват тук най-вече през южното лято, особено по време на карнавала на самбата.

4. Джакарта / Индонезия. Джакарта е огромен град, който представлява невъобразима смесица от хора, автомобили, цветове, звуци и аромати. Дом на 10 190 000 жители, той се счита за един от най-оживените градове в света. Модерни бизнес сгради и инжинерни съоражения се преплитат с ориенталска непринуденост, простота и дори хаос.

5. Киншаса / Демократична република Конго. Над 9 милиона жители живеят днес в столицата на Демократична република Конго, Киншаса. Градът си има своите красоти и особености, но от друга страна е пример за това какво се случва, когато населението нараства по-бързо от възможностите да бъде изградена нужната инфраструктура. Днес големи части от Киншаса имат слабо развита инфраструктура, а условията за живот са тежки.

sao paulo largest city in southern hemisphere6. Лима / Перу. Лима е по-слабо популярна в сравнение с градове като Рио и Сао Паоло, но населението на града в наши дни е приблизително 8,5 милиона, нареждайки перуанската столица сред най-големите градове в Латинска Америка. Колкото по-голям става градът, толкова по-фрапиращи са контрастите, които човек може да види там. Богатство и бедност се приплитат типично по латиноамерикански за да формират един от най-колоритните метрополиси на континента.

7. Сантяго де Чили / Чили. Чилийската столица Сантяго е дом на около 5,5 милиона души. Това което отличава града от всички други многомилионни градове в Латинска Америка е усещането за подреденост и сигурност, което се носи във въздуха. Рабира се, Сантиаго също си има своите опасни места и тъмни страни, но със сигурност може да се каже, че е един от най-европейски изглеждащите градове на континента.

8. Сидни / Австралия. Населението на Сидни е 4,5 милиона жители. Той е не само най-големият австралийски град, но също е и най-голям в цяла Океания. Забързан, лъскав и модерен, Сидни е също един от най-космополитните градове в света. Той изглежда най-голям и оживен в разгара на южното лято, когато привлича милиони посетители от цял свят, особено от Европа, Азия и Северна Америка.

kinshasa street9. Мелбърн / Австралия. Градът винаги е бил най-аристократичен и изискан на континента, притежавайки някаква необяснима северняшка сдържаност и британски стил. В наши дни Мелбърн бързо увеличава своето население, но днес градът е все още на няколко крачки зад Сидни. Има население от около 4 милиона жители, макар че според мнозина това ще се промени и той ще се превърне в най-големият град в Австралия.

10. Йоханесбург / ЮАР. С население от 3,9 милиона души, Йоханесбург е последен от десетте най-големи мегаполиса в южното полукълбо. Наричан от местните жители „Градът на вечната пролет“, Йоханесбург е динамичен, вълнуващ и красив, но също така и много опасен град. Подобно на повечето големи градове по света, тук престъпността е висока и много места е желателно да бъдат избягвани.