Кои са най-големите градски икономики в южното полукълбо?

В южното полукълбо са разположени някои от най-динамично развиващите се икономики в света. Типични примери са Бразилия, която през последните години се нареди сред 6-те най-големи икономики в света и изпревари Великобритания, както и Австралия, която, макар че е на по-задни позии, е описвана като новата Швейцария по отношение на качеството на живота и постоянно нарастващото богатство. Нека видим обаче кои са 10-те най-големи градски икономики в южното полукълбо.

1. Сао Пауло, Бразилия

БВП – 433,254 млрд щатски долара

sydney harbourСао Пауло, най-големият мегаполис в Бразилия, е градът с най-голямата икономика в южното полукълбо. Много държави по света, включително и държави в Европа, имат по-малки икономики в сравнение този огромен южноамерикански град. Сао Пауло диктува пулса на бразилската икономика. Той е важен финансов и промишлен център от световен мащаб.

2. Буенос Айрес, Аржентина

БВП – 348 млрд щатски долара

Втората по големина градска икономика в южното полукълбо е тази на Буенос Айрес. Столицата на Аржентина, наричана латиноамериканския Париж заради красивата си архитектура и богата култура, е огромен град, чиято икономика се доминира от сектора на услугите. Буенос Айрес е обграден от едни от най-плодородните обработваеми земи в света, така че не е изненадващо голямото значение на хранително вкусовата промишленост за града.

3. Сидни, Австралия

БВП – 319,5 млрд щатски долара

Освен че се счита за един от най-красивите градове в света, Сидни е третият най-голям икономически център в южното полукълбо и най-голям на континента Австралия. С приблизително ¼ от населението на цяла Австралия, градът е считан за един от най-влиятелните на планетата. Сидни е една от световните финансови столици заедно с Ню Йорк, Лондон, Токио, Париж, Франкфурт, Дубай и Хонконг.

4. Мелбърн, Австралия

БВП – 253,1 млрд щатски долара

buenos aires argentinaМежду градовете Сидни и Мелбърн винаги е имало голямо съревнование и конкуренция. По тази причина не е изненадващо, че именно Мелбърн заема четвъртото място, само една крачка след Сидни. Вторият по големина австралийски град често оглавява класации за един от най-добрите за живеене градове в света.

5. Джакарта, Индонезия

БВП – 224 млрд щатски долара

Столицата на Индонезия е едно своеобразно отражение на Югоизточна Азия. Градът е известен с колоритната си атмосфера и многобройни забележителности, но също и с динамично развиващата се икономика. Много важно място в петата най-голяма икономика на южното полукълбо заема сферата на услугите, особено търговията. Джакарта е изключително важен шопинг център с международно значение.

6. Рио де Жанейро

БВП – 190,866 млрд щатски долара

Рио де Жанейро е вторият най-важен икономически център в Бразилия и трети в Южна Америка. Сферата на услугите е изключително силно развита. Градът е най-големият туристически център на Латинска Америка и всяка години привлича милиони туристи. Рио де Жанейро е едно от най-важните пристанища в тази част на света. Голяма част от промишлената и селскостопанска продукция на Бразилия се изнаса от тук.

7. Лима, Перу

БВП – 177,4 млрд щатски долара

Лима е седмият по големина икономически център в южното полукълбо и най-голямата градска икономика на тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка. Градът концентрира огромна част от промишлеността на Перу и почти цялата финансова мощ на страната.

8. Сантяго де Чили, Чили

БВП – 150,3 млрд щатски долара

Сантяго де Чили е столицата на Чили и най-важният икономически център в страната. На практика в Южна Америка няма друг такъв случай, където почти половината от икономическата мощ на дадена страна да е концентрирана в един град като е тук. И това се вижда от далеч. Сантяго изглежда изключително модерно, а градският силует е доминиран от високи офис сгради.

9. Брисбейн, Австралия

БВП – 132,2 млрд щатски долара

Четири от десетте най-големи градски икономики в южното полукълбо се намират в Австралия. Деветият град в този списък е Брисбейн, разположен на юзточното крайбрежие на страната. Икономиката на този разкошен град в югоизточната част на щата Куинсланд е до голяма степен зависима от огромните ресурси на полезни изкопаеми в щата.

10. Пърт, Австралия

БВП – 118,6 млрд щатски долара

Стъкленият град, както понякога наричат Пърт заради многобройните небостъргачи с огледални фасади в центъра, е една от десетте най-големи градски икономики в южното полукълбо. Заради близостта му с Азия ги наричат новия Сингапур, а мнозина го определят като най-динамичния, обещаващ и бързо развиващ се център в Австралия.