Топ 10 на най-големите англоговорящи градове в света

Предлагаме ви списък с най-големите англоговорящи градове в света. Подредбата на градовете може да ви се стори от части странна, но това е така, защото сме описали само населението на градските центрове, без да имаме предвид агломерацията или мегаполиса който образуват заедно със съседни селища. На няколко места сме посочили разликата между населението на конкретен град и градската агломерация, която той формира.

1.Ню Йорк, САЩ.Ню Йорк е най-големият англоговорящ град в света. Той е център на градска агломерация с население от около 21 200 000 души. Самият град има население от 8 250 000 души. Макар че повечето нюйоркчани са хора от различни краища на света, това което ги обединява е английския език.the largest english speaking city in the world

2.Лондон, Великобритания.Лондон е вторият по големина англоговорящ град в света, а според някои източници, дори най-големият. Градът е дом на около 8 200 000 души без да броим градската агломерация. Заради специфичния за южните части на Англия акцент, Лондон е считан за едно от най-добрите места в света за изучаване на английски език.

3.Хонконг. Населението на Хонконг е 7 100 000 души без околните селища и без да броим градската агломерация. Този град-гигант днес попада в пределите на Китай, но се радва на значителен суверенитет. Заради дългите години британско управление, английският език тук е неразделна част от живота на местните жители.

4.Сингапур. Градът-държава Сингапур е не само един от най-развитите и богати в света, но е също и един от най-големите англоговорящи градове на планетата. В наши дни Сингапур има население от около 5 160 000 души. Подобно на повечето градове в Азия, той преживява изключително добри времена, радвайки се на завидни успехи и просперитет.

sydney english speaking city5.Сидни, Австралия.Сидни е сред водещите англоговорящи градове в света не само по население, но също и по популярност. Дом на 4 500 000 души, градът е най-важният икономически и финансов цнтър в тази част на света.

6.Мелбърн, Австралия. Най-големият конкурент на Сидни, Мелбърн, е дом на приблизително 4 000 000 души. Градът е изключително оживен и динамичен, макар че подобно на Сидни той не е заобиколен от урбанистична зона с многомилионно население (подобно на Лос Анджелис например).

7.Лос Анджелис, САЩ.Лос Анджелис е огромен по площ метрополис, център на градска агломерация с население 14 милиона души. Самият ЛА има население от почти 3 800 000 жители и е един от най-големите англоговорящи градове в света. Смесицата между англо-американската култура с влияние от Латинска Америка е изиграла голяма роля в изграждането на един ултра-модерен и същевременно екзотичен град.

8.Чикаго, САЩ. Основан през 1833 година, днес чикагският мегаполис има население от около 9 730 000 души и цялостният му облик го прави един от най-типичните американски градове в целите Съединени щати. Самият град има население от около 2 700 000 души, преселници от всички континенти.

9.Торонто, Канада. Без да броим градската агломерация, 2 620 000 души е населението на Торонто, най-големия канадски град. Това е един от най-пъстрите градове в света и можем с основание да го наречем „Канадският Ню Йорк“. Разположен на брега на езерото Онтарио, градът е магнит за емигранти от цял свят.

10.Хюстън, САЩ. Американският град Хюстън е един от най-големите в страната. Той има население от около 2 100 000 (без градската агломерация). Разположен е на южното крайбрежие на САЩ и е силно свързан с петролната индустрия в региона.