Най-големите екваториални градове

Кои са най-големите екваториални мегаполиси? Преди да отговорим на този въпрос нека първо уточним, че под екваториални мегаполиси нямаме предвид градове разположени на самия екватор, ами по-скоро такива намиращи се в непосредствена близост до екватора, например между 0 и 5 градуса северна и южна ширина. Освен това, тук става въпрос единствено са градове имащи многомилионно население.

kuala lumpur city10. Кито, Еквадор (0° 15′ 0″ ю.ш.). Столицата на Еквадор, Кито, е един от най-известните екваториални градове в света. И не защото е най-голям или нещо подобно, а защото е разположен само на километър от нулевия паралел. Дори и самата държава носи името на екватора. Населението на този латиноамерикански мегаполис е около 2,6 милиона души и продължава бързо да нараства.

singapore equatorial city9. Найроби, Кения (1°17′0″ ю.ш.). Столицата на Кения, Найроби, се намира в екваториална Африка. Градът има население от почти 3,4 милиона жители и е наистина красив. Той съчетава африкански дух и космополитна атмосфера, характерна за всеки един модерен многомилионен град.

8. Кали, Колумбия (3° 25′ 14″ с.ш.). Кали е голям и динамичен мегаполис с модерен дух и с население от над 3,4 милиона души. Градският мегаполис е сред важните бизнесцентрове на континента. Това е град на контасти, където лъскавата и модерна архитектура среща традиционния исторически стил на Колумбия.

bogota colombia7. Форталеза, Бразилия (3° 43′ 6″ ю.ш.). С население от 3,6 милиона жители, Форталеза е един от най-големите екваториални градове в света. Но не това е, което впечатлява толкова много. Градът е известен по-скоро с неоспоримия факт, че той е едно прекрасно място за живеене и почивка, особено на тези, които имат щастието да живеят близо до Атлантическия океан и виждат прекрасните плажове през прозореца си.

6. Гуаякуил, Еквадор (2° 11′ 0″ ю.ш.). Гуаякуил е голям мегаполис на брега на Тихия океан в Еквадор. Екваториалният град има население 3,8 милиона. Типично по латиноамерикански, пристанищният град е място на големи контрасти между богати и бедни, между лукс и нищета. При всички положения обаче Гуаякуил е сред най-големите градове в екваториална Южна Америка.

fortaleza brazil5. Медан, Индонезия (3° 35′ 0″ с.ш.). Население 4,1 милиона. Медан е огромен град в Индонезия, разположен в северните части на остров Суматра. Макар и по-малко популярен в сравнение с много от градовете в този списък, Медан е красив и колоритен мегаполис, носещ духа на Ориента.

quito ecuador equatorial city4. Сингапур (1° 17′ 0″ с.ш.). С население от около 5,4 милиона, Сингапур е не само един от най-големите екваториални градове в света, но също и един от най-големите и динамични центрове в Югоизточна Азия. Разположен непосредствено до самия екватор, определено Сингапур е сред най-модерните градове в целия свят. Супермодерната градска среда силно контрастира на гъстата екваториална растителност извън града и в градските паркове.

3. Куала Лумпур, Малайзия (3° 8′ 51″ с.ш.). Ултрамодерният малайски мегаполис Куала Лумпур, който е известен със спиращата дъха архитектура, е разположен не далеч от нулевия паралел. Неговото население от 5,7 милиона души го поставя сред най-оживените градове в екваториалните раьони на нашата планета.

2. Богота, Колумбия (4° 35′ 53″ с.ш.). Столицата на Колумбия, Богота, е огромен град. Тя има население от приблизително 7,7 милиона души и е вторият най-голям град в екваториалната зона на нашата планета. Въпреки това Богота има свеж и прохладен климат, който е по-лесно да се сравни с този на Лондон, отколкото с другите екваториални градове. А причината е огромната надморска височина.

nairobi kenya city1. Киншаса, ДРК (4° 19′ 30″ ю.ш.). Столицата на Демократична република Конго е най-големият екваториален град на планетата. Огромният мегаполис разположен на юг от екватора има население от над 9 милиона жители. Улиците са постоянно пълни с десетки и дори стотици хиляди хора. Влажният и тежък климат допълнително утежнява атмосферата над града.