Най-големите курорти в света

Benidorm SpainПрез последните десетилетия туристическата индустрия в целия свят отбеляза внушителен ръст. Ходенето на почивка се превърна от занимание за най-богатите във важна част от социалния живот на всички членове от съвременното общество. Постепенно възникнаха и се развиха множество курортни центрове. Някои от тях достигнаха до невиждани мащаби и добиха световна популярност. Превърнаха се в атрактивни центрове за забавление, които привличат милиони туристи всяка година. Представяме ви списък с най-големите курорти в света по континенти.

  1. Бенидорм / Испания, ЕС – Европа. Не, това не е Манхатън. Това е най-големият курорт в Европа. Нарича се Бенидорм и се намира на североизток от Аликанте в югоизточна Испания. През 20-ти век градът преживява небивал туристически подем. Перфектният испански климат с дълго и горещо лято, мека зима и изобилие от слънчеви дни в годината, великолепните плажове с фин златист пясък започнали да привличат милиони туристи. Хотелите започнали все по-трудно да побират огромния наплив от посетители, които търсели идеалната лятна почивка на добра цена. Започнало строителството на все по-високи сгради. Всеки хотел искал да предложи възможно най-добрата гледка към морето. Днес след десетилетия на бурно строителство Бенидорм изглежда доста внушително, а повечето високи сгради са на самия бряг на Средиземно море. Големината и архитектурата на Бенидорм създават илюзия за броя на населението. Cancun Mexico Central AmericaВсъщност, както казахме, повечето високи сгради са хотели, а огромните тълпи от народ са туристи. Реалният брой на местното население е едва около 75 000 души!
  2. Маями / САЩ – Северна Америка. Маями се смята за един от най-популярните и големи курорти в света. Градът е отправна точка за повечето круизи, които се организират в Карибско море. Причините за изключителното развитие на този курортен град са топлият тропичен климат, прекрасните плажове и огромните инвестиции в инфраструктура. Маями е най-доброто място за зимуване в континенталните Съединени Щати. Център на туристическата индустрия е Маями Бийч. Тук са най-добрите заведения, кафета, клубове и хотели. Повечето сгради са в стил арт деко и са боядисани в светли нюанси, най-често в бяло. Днес населението на най-големият курорт в света е около 4,9 милиона души. Впечатляващият силует се доминира основно от хотели и жилищни сгради с апартаменти.
  3. Канкун / Мексико  – Централна Америка. Канкун е най-големият курортен център в Централна Америка и това е много учудващо при условие, че този град е основан едва през седемдесетте години на двайсти век. Канкун е процъфтял много бързо благодарение на изключителното си географско положение. Курортната част на града е разположена на тънка и дълга пясъчна коса. По цялото протежение плажовете са снежно бели, морето кристално чисто, а само на няколко крачки от плажа се издигат огромни хотели, чиито силует се вижда от далеч. Канкун е един връх в туристическата индустрия. За няколко десетилетия този създаден от нищото град е достигнал до население от 600 000 души! Това, че курортната столица на Централна Америка често се оказва в близост до пътя на ураганите не плаши нито милионите туристи, нито хората, които желаят да се сдобият с недвижим имот тук.
  4. Gold Coast AustraliaКопакабана (Рио де Жанейро) / Бразилия – Южна Америка. Копакабана е квартал на Рио де Жанейро и в същото време е най-големият и привлекателен туристически център в цяла Южна Америка. Основна причина за превръщането на Копакабана в туристически гигант е изключително живописното географско положение. Море, златист пясък, планини и тропическа дъждовна гора привличат тълпи от посетители. Разкошната плажна ивица е заобиколена с множество небостъргачи в които се помещават хотели и жилищни сгради със скъпи и луксозни апартаменти. И ако видите Копакабана през зимните месеци, когато тук се стичат милиони туристи от целия свят ще разберете защо това място държи първенството на континента. Особено внушителни са тълпите туристи по време на ежегодния карнавал през февруари. Тогава за човек може да бъде истинско изпитание да се провре през натоварените улици на Копакабана.
  5. Дърбан / ЮАР – Африка. Разположенят в тропиците на ЮАР град  Дърбан е най-големият курортен център на континента Африка. ЮАР е най-развитата африканска страна и много успешно се възползва от своите туристически ресурси. Крайбрежната зона на Дърбан е застроена с хотели, вили, голф игрища и безбройни възможности за прекарване на свободното време. Тук концентрацията на туристически обекти е дори по-голяма от тази на Мароко и Египет, което е огромно постижение за Африка. Дърбан е едно от първите места, за които човек се сеща когато говори за туризъм на африканския континент, а градът като цяло е един от главните туристически центрове не само на континента, но и в южното полукълбо.
  6. Патая / Тайланд – Азия. Патая е най-големият курортен център в цяла Азия. Макар и с население от „само” стотина хиляди души, това е курорт, който кипи от живот през цялата година. Намира се на брега на Сиамския залив в Тайланд. На няколко крачки от великолепните плажове се издигат огромни хотели. Въпреки множеството големи сгради, Патая е курорт, който не може да се оплаче от липса на растителност. Навсякъде растат екзотични тропически цветя, дървета и храсти. От високите етажи на хотелите се разкрива невероятна гледка към залива. Някои от внушителните небостъргачи в Патая всъщност не са хотели, ами сгради с луксозни апартаменти. Това е разбираемо предвид големия интерес на чужденците към недвижимите имоти в тук. В момента в Патая се строи огромна сграда с апартаменти. Кулата се натрича „Оушън 1” и ще бъде висока цели 367 метра. Тя ще бъде най-високото сдание в Тайланд и е показател за развитието на Патая.
  7. Miami Beach FloridaГолд Коуст / КуинсландАвстралия.Голд Коуст е австралийската столица на туризма. Това е най-големият курортен център на континента и порта към Големия бариерен риф. Със сигурност силно ще ви впечатли местната архитектура. Тук ще видите как буквално пред очите ви един курорт се превръща във вибриращ мегаполис. А за да подплатим нашите думи с доказателства ще ви кажем, че именно в Голд Коуст се намира най-високият небостъргач на континента Австралия. Това е кулата Q1,която се извисява на височина от почти 323 метра. Причината поради която Голд Коуст се е превърнал в най-големия туристически гигант в Австралия и Океания е тази, че мястото е едно от най-добрите за каране на сърф във света. Много допринася и славата на местното население като изключително приветливо и гостоприемно. Голд Коуст е курорт, който се развива в правилното време и на точното място. Комбинацията от природни дадености и ултра модерно общество се е оказала много благоприятна за развитието на туристическия гигант.