Топ 10 най-големи испаноговорящи градове в света

Днес голяма част от населението на света живее в испаноговорящите страни. Там ще откриете същевременно и някои от най-големите градове на планетата. Повечето тези многомилионни мегаполиси се намират в Централна и Южна Америка с някои изключения.

барселона каталуния испания1. Мексико Сити, Мексико. Според данни от 2005 година Голям Мексико Сити (цялата градска агломерация, включваща и голям брой близко разположени по-малки селища) има население от приблизително 22,681,726 души. Това прави столицата на Мексико най-големия испаноговорящ град в света.

2. Буенос Айрес, Аржентина. Според последното официално преброяване в Аржентина от 2010 година, населението на столицата Буенос Айрес е 15,594,428 жители. Това прави латиноамериканския Париж 2-ри най-голям испаноговорящ град в света.

3. Богота, Колумбия. Третият по големина град в този списък е столицата на Колумбия, Богота. Градската метрополия има население от около 10,763,453, а самият град без околните селища има с около 3 милиона по-малко население.

madrid spain4. Лима, Перу. Според данни от 2007 година, Лима, столицата на Перу, е огромен град с население 8,472,935 души. Това е четвърти по големина испаноговорящ град в Южна Америка и най-голямото населено място на брега на Тихия океан южно от Лос Анджелис.

5. Сантяго де Чили, Чили. Населението на Сантяго де Чили е около 5,5 милиона души, а цялата столична агломерация е дом на малко над 7 милиона души. Столицата на Чили днес е пети по население испаноговорящ град в света.

6. Каракас, Венецуела. Приблизително 6,503,685 души е общото население на Каракас според данни от 2011 година. Градът заедно с няколко околни селища формира огромна и много оживена градска алгомерация на брега на Карибско море.

mexico city skyscrapers7. Мадрид, Испания. Мадрид е по-малък от някои свои събратя в Латинска Америка. Въпреки това той е най-големият испаноговорящ град в света извън пределите на Новия свят. Според данни на Евростат, населението на метрополитния район на испанската столица възлиза на около 6,369,162.

8. Барселона, Испания. Вторият по големина град в Испания и един от най-големите градове в Южна Европа е център на агломерация с население от около 5,375,749 души. Същевременно столицата на Каталуния е също считан и за най-посещаваният и предпочитан от туристите испаноговорящ град в света.

9. Гуадалахара, Мексико. Според данни от 2010 година населението на градската агломерация на Гуадалахара е около 4,424,252. Това е вторият по големина град в Мексико и в Централна Америка като цяло.

buenos aires argentina10. Маракайбо, Венецуела. Със своето население от 3,75 милиона души, градската агломерация на Маракайбо е десетата най-голяма испаноговоряща урбанистична зона в света и вторият по големина град във Венецуела.