Топ 10 водещи кулинарни дестинации

Не са един или два градовете, които са известни със своите ресторанти, с невероятната си кухня, с уникалните вкусове и аромати. В тази статия ви предлагаме десет от “най-вкусните” места по света, а кое от тях е най-добро – преценете сами. Градовете са подредени на случаен принцип.

1. Неапол, Италия. Неапол е винаги сред претендентите за кулинарна дестинация номер едно в света. Италианският град се счита за родина на така добре познатата на всички ни италианска пица. Градът е най-добрият избор за всички, които обичат да си похапват вкусна храна и да стават от масата наистина преситени. Тук ще откриете безброй ресторанти предлагащи традиционна италианска и като цяло средиземноморска кухня. Ще останете изненадани каква кулинарна съкровищница е Неапол. Ще имате възможността да опитате ястия приготвени по традиционни италиански рецепти за които дори не сте чували.

средиземноморска кухня2. О-в Крит, Гърция. Гръцката кухня е една от най-здравословните в света. Тя има зад гърба си хилядолетни традиции и по тази причина е изключително богата на вкусове и аромати. Несъмнено обаче остров Крит е кулинарното сърце на средиземноморската страна. Това е мястото, където ще откриете най-вкусните ястия приготвени от най-висококачествените продукти в страната, а и в света. Не е нужно да споменаваме местните маслини, зехтин, цитруси, зеленчуци и сирена, които са без конкуренция.

3. Хонконг. За никого не е тайна, че хората от целия свят имат голяма слабост към вкусната китайска кухня. Тя е изключително богата на съставки и на начини на приготвяне на храните. Дори и да звучи клиширано, китайската кухня наистина предлага за всеки вкус по нещо, а ястията обикновено се поднасят в доволно големи порции. Може би най-доброто място да се докоснете до кулинарното богатство в тази част на света е да посетите Хонконг – град със стари традиции в ресторантьорството и с множество страхотни ресторанти.

greek salad4. Аделейд, Австралия. Сред сухите и горещи пейзажи на Южна Австралия се намира един от “най-вкусните” градове в света – Аделейд. Заобиколен от плодородни земи и гален от топлите слънчеви лъчи, той се слави с едни от най-качествените вина извън района на Средиземноморието, вкусни рибни ястия и морски деликатеси. Аделейд съчетава средиземноморските традиции в приготвянето на храна с типични за Австралия продукти като месото от кенгуро, което според мнозина кулинарни виртуози притежава доста добри вкусови качества.

5. Ню Делхи, Индия. Ню Делхи се слави като градът с най-голям избор от ресторанти и с най-хубава кухня в Индия. За това място се казва, че ще откриете най-доброто от най-доброто, което предлага тази страна. Индия е известна със своите подправки, така че не се изненадвайте от силните вкусове и аромати, които ще откриете тук. Повечето ястия са твърде пикантни за хора свикнали със западния начин на хранене. За сметка на това ще опитате храни, които не сте си и представяли.

chinese cuisine6. Сан Себастиан, Испания. Кулинарното сърце на Испания е разположено далеч на север, на крайбрежието на Бискайския залив. Именно това е мястото, от където извира голяма част от традициите в приготвянето на храна в иберийската страна. Тук ще имате възможността да посетите някои невероятни ресторанти, където ще ви поднесат традиционни испански ястия приготвени като по учебник.

7. Оаксака, Мексико. Ако говорим за бизнес често споменаваме Мексико Сити. Щом стане въпрос за плажове в съзнанието изплува Канкун. Но заговорим ли за храна няма как да не споменем името на Оаксака. Градът разположен в планините на южно Мексико е извор на мексиканската кулинарна традиция. Не случайно тук се организират толкова много курсове по готварство. Най-ценното тук е, че местните ресторанти залагат не толкова на лукса, колкото на доброто обслужване и на това да си тръгнете добре нахранени и наистина доволни.

mexican food tacos8. Токио, Япония. Япония е една от страните с най-вкусна национална кухня в света, а кулинарното и сърце е нейната столица Токио. Тук можете да започнете от порция суши и чаша саке в някои от хилядите ресторанти и да опитате безброй други по-малко известни, но не по-малко вкусни ястия. Японската кухня има две основни предимства. Първото е, че тя е като цяло много здравословна и второто е, че е доста непозната въпреки хилядите японски ресторанти по света. В общи линии хората са запознати с малък брой популярни японски ястия като горе споменатото суши, но посещавайки Токио трябва да знаете, че това е само върхът на айсберга.

9. Лион, Франция. Много хора се изненадват, че не Париж, а именно Лион е световната кулинарна столица. Градът е в състояние да ви накара да нарушите диетата си без значение колко сте дисциплинирани. Разнообразието от ястия, съвсем естествено, се счита за най-голямото в Европа, а дори и обикновените наденички тук се приготвят така, че да си оближете пръстите. Местната кухня е се отличава и с още нещо – тя е изключително изтънчена. Всичко е съчетано перфектно и с много мярка.

japanese food sushi10. Банкок, Тайланд. През последните години светът оцени изключителните качества на тайландската кухня. Тя е ароматна, вкусна, пикантна и съчетаваща изключително умело сладки и кисели вкусове, тропически плодове с месо и риба. Есенцията на тайландската кухня може да бъде опитана в многомилионната столица на страната Банкок. Град на забавления, той предлага невъобразимо разнообразие от ресторанти.