Лондон срещу Ню Йорк

Manhattan evening new yorkНапоследък е доста актуален следният въпрос „Коя е новата световна столица?”. Кандидатите за титлата разбира се могат да бъдат само Лондон и Ню Йорк, като Голямата ябълка е досегашният лидер, а британската столица е новият претендент. Предложили сме една гледна точка по въпроса, сравнявайки някои от техните силни и слаби страни. Преценете сами кой според вас е градът на бъдещето и в кой от тях се крие по-голям потенциал..

1.Климат. Лондон и Ню Йорк попадат в умерените ширини, но условията в двата града доста се различават. Климатът на Лондон е океански и е силно повлиян от топлото течение Гълфстрийм. За Лондон са характерни хладните лета, меки и мрачни British Manhattanзими, обилни валежи . Снеговалежите са нещо нетипично за британската столица. В Ню Йорк климатът е континентален. Летата са много по-дълги и горещи, времето е много по-слънчево в сравнение с Лондон, а зимите са доста студени и често вали сняг. През по-голямата част от годината климатът на Ню Йорк очевидно превъзхожда този на Лондон и това е безспорен факт.

Лондон -0т. / Ню Йорк – 1т.

2.Архитектура. Трудно е, а дори и невъзможно да се определи кой от тези два града превъзхожда другия по отношение на своята архитектура. От една страна е Лондон, който със сигурност е един от най-красивите градове в света. Тук ще видите такива архитектурни шедьоври като Бъкингамския дворец, Биг Бен, Тауър бридж и Уестминстърското абатство. В центъра на Лондон се издига модерен финансов център от небостъргачи, които се явяват финансовото сърце на града. Лондон превъзхожда Ню Йорк по красота и финес, но от друга страна Ню Йорк е истински каньон от огромни небостъргачи, който може да накара човек да потръпне от възхищение. Със сигурност архитектурата на Голямата ябълка е по-внушителна и впечатляваща. В тази категория няма победител.

Лондон – 1т / Ню Йорк – 1т.

3.Паркове. В Ню Йорк се намира един от най-известните и красиви градски паркове в света – Сентръл парк. Той е един оазис от свежа зеленина в този огромен пулсиращ мегаполис. И ако има град в света, който да може да се мери с Ню Йорк в това отношение, това безспорно е британската столица. Трудно е да си представите по-зелен град от Лондон. Тук има множество големи паркове, а някои от тях като паркът Ричмънд или Бъши парк, например, са по големи от самия Сентръл парк! Лондон изглежда така сякаш не парковете са част от града, ами градът е част от парковете.

Brooklyn Bridge new yorkЛондон – 1т. / Ню Йорк – 0т.

4.Транспорт. По отношение на транспорта тези два града са изключително различни. Така например прословутите жълтите таксита в Ню Йорк са много по-евтини. За нюйоркчани возенето на такси е една достъпна ежедневна услуга. Още повече, че в Ню Йорк малко хора притежават собствен автомобил. За разлика от Голямата ябълка, в Лондон такситата са доста по-скъпи и не всеки може да си позволи да ползва техните услуги. Наричат ги „бляк кабс“ и обслужването наистина е на доста по-високо ниво в сравнение с Ню Йорк. В крайна сметка цената е решаваща. По отношение на метрото също има какво да се каже. Лондонското метро подобно на такситата видимо превъзхожда това в Ню Йорк. То е доста по-чисто и спретнато. Освен това се смята за по-безопасно. За автобусите важи същото. Лондонските са по-добри. Кой не е чувал за прословутите двуетажни дабъл декар? Освен това автобусите на британската столица са доста по-редовни и чисти.

Лондон – 1т. / Ню Йорк – 0т.

5.Безопасност. През последните години действително Лондон се превърна в един нов Ню Йорк. До 90-те години Голямата ябълка беше много по-опасен град в сравнение с британската столица, но днес Лондон го изпревари значително. През 90-те години Ню Йорк претърпя голяма метаморфоза по отношение на престъпността и  днес е много по-спокоен и безопасен. За разлика от Ню Йорк, Лондон стана много опасен град. Разбира се и в двата града има места, които е препоръчително да се London economic centerизбягват, но все пак, оказва се, в Лондон те са повече.

Лондон – 0т. / Ню Йорк – 1т.

6.Икономика. През 20-ти век Ню Йорк беше доста по-силен от Лондон. В началото на новото хилядолетие обаче всичко започна да се променя с главозамайваща скорост. Лондон все повече започна да стопява преднината и днес много от показателите на британската столица вече надминават тези на Ню Йорк. Лондон се радва на по-голям интерес от страна на млади емигранти, защото Европейския съюз създва благоприятни условия за това. За разлика от Лондон, Ню Йорк затегна емиграционната политика поради мерки за сигурност. Постепенно Лондон започна да настига Голямата ябълка и днес Лондон е най-големият финасов център в света.

Лондон – 1т. / Ню Йорк – 0т.

7.Мода и шопинг. Ню Йорк е световната модна столица и безспорен фаворит, когато говорим за мода. Дори за градове като Париж и Милано е трудно (и дори невъзможно) да се сравняват с Голямата ябълка. Пето авеню в Манхатън се счита за най-доброто място за пазаруване в света. Седмицата на модата в Ню Йорк е смятана за най-важното модно събитие за годината. Не бива да подценяваме и Лондон, който е един от световните лидери, но все пак британслата столица определено отстъпва на Ню Йорк в това отношение.

Лондон – 0т. / Ню Йорк – 1т.

Manhattan NY USA8.Шоубизнес. Ню Йорк е градът, в който са заснети най-много филми. В това отношение той е бил безспорен лидер през 20-ти век. Сега обаче в началото на 3-тото хилядолетие светът се променя с много бързи темпове. Днес Лондон е все по-интересен и атрактивен и все повече филми се снимат именно в британската столица. Ню Йорк вече е твърде добре познат, за разлика от Лондон. А по отношение на музикалната индустрия няма спор – Лондон е музикалната столица на света.

Лондон – 1т. / Ню Йорк – 0т.

9.Знаменитости. Все още Ню Йорк превъзхожда Лондон по брой знаменитости. В същност в един или друг момент от живота си почти всички известни личности са живяли в Голямата ябълка. Този град привлича дори и тези, чиято работа не е свързана конкретно с града. В средите на актьори и музиканти масово съществува мнението, че Ню Йорк е град – вдъхновение.

Лондон – 0т. / Ню Йорк – 1т.

10.Култура. За някой би могло да бъде изненада, но градът, който превъзхожда по отношение на своята култура е определено Ню Йорк. Много хора биха се запитали защо, а отговорът е много прост – защото именно Ню Йорк е мястото, на което е възникнала съвременната западна култура такава, каквато я познаваме. Този град е символ на модерното, на съвременното и на глобализацията. Именно Ню Йорк е пример за всички други световни градове, в това число и за Лондон за космополитност и съвместно съществуване на хора от всички раси, националности и религии на света.

Лондон – 0т. / Ню Йорк – 1т.

11.Цени. Цените в британската столица чувствително надвишават тези в Ню Йорк. Лондон често оглавява класацийте за най-скъпи градове в света. Дори скъпи места като Пето авеню и Парк авеню в Ню Йорк отстъпват на Лондон по отношение на цените. В Лондон почти всичко е по-скъпо – като се започне от жилищните и офис площи и като стигнем до магазините и бутиците в тези два града. Оказва се, че в Ню Йорк с по-малко пари човек може да си осигури по-високо качество на живота. the atmosphere of LondonТова прави Лондон по-престижен сред заможните бизнесмени и знаменитости.

Лондон – 1т. / Ню Йорк – 0т.

12.Космополитност. Това са може би двата най-космополитни и многонационални града в целия свят. През последните години разликата между тях по отношение на етническото разнообразие много бързо се стопява, но все още Ню Йорк е първенец в тази категория. Лондон не е много по-различен, но все още леко отстъпва и това е нормално, тъй като Ню Йорк е много по-нов и млад град, който изцяло е заселен от емигранти от цял свят. Всъщност Лондон днес се превръща в това, което Ню Йорк вече е.

Лондон – 0т. / Ню Йорк – 1т.

13.Образование. Лондон е световната столица на висшето образование. Тук ще откриете някои от най-добрите университети в света. Самата обстановка изглежда доста културна, така че предразполага студентите да се потопят по-лесно и естествено в студентския живот. Английското образование винаги е било синоним на качество, така че завършилите в Лондон няма да имат проблем да се реализират както на Острова, така и на всяко друго място в света.

Лондон – 1т. / Ню Йорк – 0т.

14.Имоти. Имотите в Лондон са по-търсени и се предлагат на пазара на по-високи цени. Причината за това до голяма степен може да се открие в доста засилената емиграция към британската столица. Смята се, че Лондон е град номер едно по отношение на предлагането на луксозни жилища.

Лондон – 1т. / Ню Йорк – 0т.

NY is one of the most populated cities in the world15.Забавление. Като цяло се предполага, че британската столица Лондон превъзхожда Голямата ябълка по отношение на възможностите за забавление. Причината до известна степен се дължи на това, че Лондон е по-популярна туристическа дестинация и освен милионите си жители заведенията обслужват и десетките милиони туристи. От друга страна Ню Йорк е по-работен град. Там хората разполагат с по-малко свободно време и съответно по-малко възможности за социални контакти. Оказва се, че в Лондон много по-лесно се намира подходящо заведение според вкуса на човека.

Лондон – 1. / Ню Йорк – 0т.

16.Атмосфера. Това е едно от нещата, в които никой не може да се сравнява с Ню Йорк. Тук всичко изглежда много по-интересно, по-динамично и по-привлекателно от британската столица или от където и да било на друго място по света. Може би точно това е, което привлича хората тук. Ню Йорк е вълнуващ и динамичен град, който кипи 24 часа в денонощието. Изглежда много по-оживен от Лондон, а места като Тайм Скуеър го правят да изглежда като център на света. Всеки, който е виждал Голямата ябълка я смята за център на света. В Ню Йорк има нещо грандоманско, което го прави внушителен винаги и независимо в каква светлина ще го видите.

Лондон – 0т. / Ню Йорк – 1.

17.Население. Ню Йорк превъзхожда Лондон по отношение на броя на своето население, но тук трябва да отбележим, че Лондон нараства многократно по-бързо от Голямата ябълка и съвсем скоро ще го настигне. Всъщност Лондон дори е изправен пред проблем, тъй като изпитва трудности да настанява безспирния поток от емигранти. Въпреки това обаче той все още отстъпва пред Ню Йорк.

Лондон – 0т. / Ню Йорк – 1т.

Refinet British capital18.Перспективи. Кой от двата града ще бъде световен лидер в бъдеще – това е въпрос, на който трудно може да се даде отговор. Масовото мнение е, че Лондон ще поеме първенството, а Ню Йорк, макар и с неохота, ще трябва да отстъпи лидерската си позиция. Днес вече се усеща, че Лондон започва леко да задминава Ню Йорк, но разлики все още са незначителни. Голямата ябълка и британската столица са все още твърде близки като сила и мощ. За много хора по света вече Лондон е лидер, а статистическите данни потвърждават това. Но най-голямата грешка, която британската столица може да допусне днес е да се отпусне в борбата си за лидерското място, защото когато конкурент ти е гигант като Ню Йорк няма място за грешки!

Лондон – 1т. / Ню Йорк – 0т.

Резултати: Лондон  – 10 точки / Ню Йорк – 9 точки.