Плажовете на Малта

Макар че по-голямата част от крайбрежието на Малта е скалисто, островите притежават някои наистина прекрасни плажове. Повечето от тях се намират на големия остров и са разположени в малки и закътани заливчета. В по-голямата си част плажовете в Малта са пясъчни, а цветовете им варират от светли златисти до наситени оранжеви нюанси. А сега нека направим малка обиколка на островите и видим кои са най-горещите точки по красивото малтийско крайбрежие.

Плажовете на Гозо

Ир Рамла е един от най-известните плажове на Малта. Той се намира в северната част на северния остров Гозо. Разположен е на около километър от градовете Ксагра и Надур. Пясъкът има характерен оранжев цвят, който след дъжд започва дори да червенее.

Сан Блас е красив плаж, разположен недалеч от Ир Рамла. За този плаж е характерен ръждивият цвят на пясъка, а нюансите са по-наситени дори от Ир Рамла. Плажът е сравнително див и бикновено предлага възможност за уединение. Понякога тук може да се види дори някоя разпъната палатка.

Плажове на Комино

Освен удивителната Синя лагуна, тук има само две три наистина миниатюрни плажчета. Всички те са разположени в малки и тесни заливчета, а на едно от тях (Сейнт Мери Бей) дори няма пясък ами камъчета. В тези малки заливчета обикновено морската вода е много спокойна и бистра, така че те са интересно място за къпане и шноркелинг.

Плажовете на Малта

мелиеха бей малтаМелиеха бей е голям и очарователен плаж, който се намира в северните части на остров Малта. Плажът е един от най-красивите на острова. Има светъл бежов пясък, а това че е врязан толкова дълбоко в сушата прави водите спокойни и бистри. Плажът е чудесно място за слънчеви бани и плуване.

Сейнт Джордж бей е малък плаж, който също се намира в дъното на дълбоко врязан в сушата залив. Пясъкът е бежов, но видимо по-тъмен от Мелиеха бей. Тъй като това е една от гъсто населените части на Малтийските острови ще бъде доста изненадващо ако заварите плажа празен. Тук обикновено идват тълпи от туристи и местни жители. Предимството е близостта да магазините, ресторантите и градските забележителности на Малта.

Прити бей наистина оправдава името си. Той се намира в Бирзебуга на юг от Ла Валета. Има прекрасен фин златист пясък. Лежейки на плажа, вие ще се наслаждавате не само на спокойните води на залива Сейнт Джордж, но също и на традиционната архитектура наоколо, която може да бъде наблюдавана и от тук.

Гнежна бей е един от по-непопулярните плажове, които често остават празни дори и през лятото. Причината е отдалечеността и разположението в по-дивата и изолирана западна част на острова. Пясъкът тук е по-ярък – жълто кафеникав. Плажът е чудесно решение за онези дни в годината, когато останалите плажове са претрупани, а човек търси малко повече тишина и спокойствие.

Туфиеха бей се намира на север от Гнежна бей и също е разположен на западния малтийски бряг. През лятото тук идват тълпи от туристи и усамотението е малко вероятно. Пясъкът е жълтеникаво кафяв, дори леко оранжавеещ. Плажът е чудесно място за наблюдение на летните огнени залези.

Голдън бей. Разположен е на няколко стотин метра северно от Туфиеха бей. Той се намира на брега на природен и исторически парк „Ил-Магистрал” и е най-красивият от всички плажове по западното крайбрежие на остров Малта. Както подсказва името, плажът наистина има фин златист пясък.

Парадайс бей е много малък, но красив плаж в северната част на остров Малта. Той има златист пясък. Това е прекрасно място за акостиране на лодки и яхти не само поради собствената си красота, но и поради близостта до Синята лагуна, която е край брега на близо намиращият се остров Комино, на по-малко от 4 километра от тук. Това е една от най-ненаселените части на Малта, но въпреки това рядко ще видите този плаж празен.

Армиер Лидо Бийч има фин златист пясък. Той се намира в най-северната част на остров Малта. Плажът е много чист, поддържан и подреден. Има чадърчета и шезлонзи. В единия край на плажа няколко палмови дървета се издигат направо от пясъка и това придава на този малтийски плаж някаква тропическа екзотика.

Литъл Армиер се намира на няколко стотин метра източно от Армиер Лидо Бийч. Този плаж е по-малък, по-див и като резултат по-спокоен и по-пуст. Пясъкът тук е също златист. На малко повече от два километра на вътре в морето се вижда остров Комино.