Маями vs Лос Анджелис

south beach miami floridaХората често се колебаят между Маями и Лос Анджелис когато става въпрос за почивка или живеене. Тези градове са изключително различни, но същевременно са и много еднакви. Славят се с красивите си крайбрежия, хубавото време, луксозни къщи и лъскави небостъргачи, а кино индустрията ни е накарала да мечтаем за тях. Реалността определено няма нищо общо с филмите, но все Маями и ЛА са сред най-желаните градове в Америка. Кой от тях е по-добър? Нека ги сравним:

1.Местоположение. Маями има предимство пред Лос Анджелис с това, че се намира по-близо до Ню Йорк, Карибските острови, Европа и Южна Америка. Това значително скъсява часовете за пътуване ако живеете в Маями. Местоположението на Лос Анджелис би било предимство в случай, че редовно ви се налага да пътувате до Мексико, Азия или Австралия.

2.Релеф. Релефът във Флорида е доста равен и плосък. По тази причина много хора го описват като скучен в сравнение с ЛА. Във Флорида като цяло липсват зрелищните панорамни гледки, които се разкриват от северните предградия на големия калифорнийски мегаполис. Стръмните северни склонове на Лос Анджелис привличат заможни купувачи на имоти, които искат всяка вечер да виждат как слънцето залязва над Тихия океан, обагряйки в оранжево небостъргачите в центъра на града.

los angeles architecture3.Плажове. Лос Анджелис е известен с хубавите си плажове. Имена като Малибу, Зума и Венис не се нуждаят от реклама. Саут Бийч в Маями обаче превъзхожда всички плажове в Лос Анджелис. За разлика от студените океански води в Южна Калифорния, Атлантическият океан по крайбрежието на Южна Флорида е винаги топъл и подходящ за къпане. Освен това ако сте любители на плуването Лос Анджелис може да ви разочарова. Там освен, че водата е доста студена, вълните често са твърде големи и подходящи единствено за каране на сърф. За разлика от ЛА, водите около брега на Маями често са много спокойни, без големи вълми и с прекрасен лазурен цвят.

4.Климат. Климатичните условия в Лос Анджелис и Маями са твърде различни. В Маями времето е горещо през лятото и топло през зимата. Влажността през летните месеци е много висока и това създава дискомфорт в много хора. Проливните дъждове са често явление. От май до октомври е трудно да се живее без климатик. По-приятно е зимното полугодие, защото тогава температурите са идеални и много заможни хора от цял свят идват тук за да прекарат зимата в топла, слънчева и екзотична обстановка. В Лос Анджелис времето е доста сухо, ясно и слънчево, а валежите са голяма рядкост. Ако дойдете в ЛА от Маями може да ви се стори, че е свежо и дори прохладно. За разлика от Маями, в Лос Анджелис времето е по-приятно през пролета, лятото и есента, докато зимата е по-хладна. Повечето хора споделят, че времето в Лос Анджелис е по-комфортно, докато Южна Флорида е по-добро място за зимуване и прекарване на ваканцията, но все пак всичко зависи от личните предпочитания.

5.Растителност. Маями е много по-добре озеленен град и може да се похвали с пищна тропическа растителност, която вирее отлично при целогодишно топлото и влажно време. Кокосовите палми са обичайна гледка. В Лос Анджелис растителността е доста по-оскъдна, и дори казват, че това е един от най-слабо озеленените градове в Америка. Повече растителност има в по-високите части на града, особено в скъпите квартали.

miami street6.Природни рискове. Най-голямата опасност в Маями идва от ураганите, които връхлитат Флорида през лятното полугодие. Тяхната сила е огромна, а последиците от тях често са катастрофални. В Лос Анджелис опасността идва от честите и внезапни земетресения, както и от горските пожари, които често възникват и до жилищни райони. Единствената разлика между двата града в това отношение е, че тропическите бури могат да бъдат предсказани, докато земетресенията възникват без предупреждение.

7.Цени. Лос Анджелис несъмнено е по-скъп град, с по-високи данъци и такси, а цените са по-високи във всяко отношение. В Маями вие можете да получите много по-голямо количество стоки и услуги за парите си и по този начин да повишите качеството си на живот и вашия жизнен стандарт.

8.Въздух. Въпреки внушителните постижения на Калифорния в областта на възобновяемите енергийни източници, Лос Анджелис е огромен град, а по неговите улици е много трудно да се придвижите без автомобил. Засиленият трафик създава условия за образуване на гъст смог над най-натоварените части. По тази причина Маями се радва на много по-чист въздух, по-чисти улици и като цяло по-екологична околна среда.

9.Образование. Лос Анджелис и Калифорния като цяло предлагат по-големи възможности в сферата на образованието в сравнение с Маями и щата Флорида. Освен това се счита, че образованието в Калифорния е на по-високо ниво, макар че не бива да подценяваме университетите във Флорида, които несъмнено са също на световно ниво.

laguna beach los angeles10.Бизнес възможности. Лос Анджелис се смята за един от градовете, които предлагат най-големи и разнообразни възможности за бизнес. Голям и богат град като ЛА несъмнено означава повече клиенти без значение в коя сфера на икономиката се реализирате.

11.Забавления. Любителите на партитата и забавленията със сигурност ще се чувстват по-добре в Маями и в това няма нищо странно. Все пак Маями е известен като най-големият курорт в света. По тази причина тук има хиляди ресторанти, крайбрежни барове, клубове, казина и дискотеки измежду които да избирате.

12.Мода и шопинг. Ако си падате по пазаруването вероятно ще предпочетете Лос Анджелис, защото там има по нещо за всеки, в това число и една от най-скъпите турговски улици в света – Родео Драй в Бевърли Хилс.

13.Знаменитости. Като цяло градът на звездите е Лос Анджелис, но възможностите за развлечения карат много холивудски величия да прекарват голяма част от свободното си време в Маями. Освен това тук има повече места, където случайно можете да зърнете някой от тях, особено ако се разходите край Саут Бийч. Освен това не малко знаменитости живеят в града целогодишно.

14.Шоубизнес. Индустрията на шоубизнеса е по-добре развита в Лос Анджелис. Всъщност ако трябва да сме съвсем точни трябва да отбележим, че ЛА е градът с най-силно развит шоубизнес в света. Дори Ню Йорк и Лондон не могат да се мерят с него. Тук се намират някой от най-големите филмови студия в света и с право можем да наречем града „Меката на киното”.

miami harbour15.Архитектура. Лос Анджелис и Маями са типични американски градове с високи небостъргачи в центъра и обширни жилищни квартали. В ЛА има места, където много силно се усеща средиземноморското наследство в архитектурата, особено в скъпите предградия и селища с по-висок жизнен стандарт. В Маями най-интересна е архитектурата в Маями Бийч, където ще откриете много сгради в стил арт деко.

16.Опасности. И двата града си имат своята тъмна страна. Бедните квартали, престъпността и насилието са неща, които присъстват в гетата както на Маями така и на Лос Анджелис. По тази причина има части на градовете, които е препоръчително да избягвате. Счита се, че Лос Анджелис е като цяло по-опасен от Маями, макар че това е относително.

17.Космополитност. Лос Анджелис е огромен мултинационален град с хора, пристигащи от всички части на света. Маями от своя страна често е спряган за един от най-мултикултурните градове на планетата. Факт е, че приблизиелно 60% от днешното население на Маями е родено извън Съединените щати. Можете да си представите каква смесица от етноси, религии и култури представлява обществото на този град.

18.Население. Населението на градската агломерация на Маями достига около 4,9 милиона души. За сравнение Лос Анджелис е един от 20-те най-големи градове в света. Той е дом на приблизително 16,4 милиона души. Пренаселеността на Лос Анджелис се усеща най-вече в пиковите часове, когато голяма част от населението на града отива или се прибира от работа. Макар и по-малък по население, Маями изглежда доста по-оживен. Освен това тук, за разлика от ЛА, могат да се видят повече пешеходци. Жителите и на двата града са забързани и не винаги приятелски настроени. Причината е натовареният ритъм на живот, който често тормози хората в големите градове.

los angeles downtown19.Недвижими имоти. Лос Анджелис има някои недостатъци, но определено се счита за най-атрактивната дестинация в САЩ що се отнася до покупка на недвижими имоти. Скъпите квартали с луксозни имения за милиони долари не са един или два. Бел Еър, Бевърли Хилс, Холивуд, Малибу, Санта Барбара, Ориндж Каунти и много други поставят агломерацията на ЛА на едно от челните места в света.