Москва vs Истанбул

Москва и Истанбул са двата най-големи, оживени и динамични метрополиса в Източна Европа. Те са съответно най-големите градове в Русия и Турция. Те са носители на икономическата мощ, богата история и изключително пъстра култура. Те са много еднакви и същевременно толкова различни.

Кой град е по-голям?

босфора истанбулСпоред приблизителни данни от 2012 година, населението на гигантската руска столица Москва възлиза на около 11,510,097 души. Градът смайва с размерите и безкрайните пространства, а понякога за да го пресечете от единия до другия край може да ви отнеме часове. С население от 14,160,467 души обаче (приблизителни данни от 2013 година), Истанбул е дори още по голям. Разпрострян на два континента, Европа и Азия, древният многомилионен метрополис е толкова оживен, че ще ви накара да ви се завие свят. В час пик улиците на града напомнят на истински мравуняк от хора. Към многобройното местно население се прибавят гигантските тълпи туристи, които се стичат от цял свят по всяко време на годината, правейки градът от двете страни на Босфора още по-голям.

Кой град има по-добър климат?

свети василий блажени в москваИстанбул има мек субтропичен климат със силно влияние от Средиземно море, докато Москва има умерен континентален климат с приятни лета, но много сурови зими. Средната януарска температура в Истанбул е 9°C, а в Москва е (-4)°C. В същото време средната дневна температура в Истанбул през юли е 29°C, а в Москва е 24°C. В Истанбул има само 2 месеца в годината с температура на въздуха под 10°C (януари и февруари), а в Москва те са 6 (октомври, ноември, декември, януари, февруари и март). Също така в Истанбул има 6 месеца в годината с топло време със средна дневна температура над 20°C, а в Москва те са само 3. Всичко това прави климатът на Истанбул доста по-благоприятен в сравнение с този на руската столица.

Кой град е по-опасен и с по-висока престъпност?

Москва е считана за много по-опасно място от Истанбул. Руската столица присъства на челни места в почти всяка класация за опасни градове без значение дали в Европа или по света. Тук е препоръчително да не оставате по улиците след залез слънце. От друга страна Истанбул е доста по-спокойно място, макар че и там трябва да сте на щрек и да избягвате някои градски части. Като цяло това е туристически град и през по-голямата част от годината е доста оживено и пълно с туристи. Препоръчително е дами, които пътуват сами да бъдат по-внимателни.

Кой град е по-развит икономически и по-богат?

мостът над босфораМосква е сред водещите градски икономики в Европа и в света. Общото между руската столица и турският мегаполис се състои в това, че и двата града концентрират голяма част от богатството на страната, в която се намират. Според Бруукингс Инститюшън, икономиката на Москва е по голяма от тази на Истанбул. Данните за 2012 година посочват, че брутния вътрешен продукт на Истанбул възлиза на 301.1 милиарда щатски долара в сравнение с 520.1 милиарда в Москва. Освен това в Москва средната работна заплата е приблизително $1262 през 2012 година, докато в Истанбул е приблизително $869. От друга страна много често покупателната способност на жителите на руската столица е по-малка, защото Москва е един от най-скъпите градове на планетата. Интересно е също така да се спомене, че Москва е на първо място в света по брой на милиардерите, макар че турският мегаполис е само няколко позиции зад него.

Кой град е по-либерален?

Москва и Истанбул са най-отворените градове в Русия и Турция и въпреки това далеч не са най-либералните градове в света. От двата града определено Истанбул се радва на повече толерантност към различията във всяко едно отношение и е по-близо до това да бъде наречен Ню Йорк на Източна Европа. Турският мегаполис е един от най-пъстрите и многоцветни градове в света и тук може да се види от всичко по малко. Макар и не много по-различна, Москва е някак по-консервативна в много отношения. В руската столица има по-строги морални норми и е добре да сте наясно с всичко преди да я посетите.

Кой град е по-зелен?

москва през зиматаИстанбул има наистина много красиви паркове и градини, но малко градове по света могат да се мерят с Москва когато става въпрос за зелени площи. В пределите на руската столица има повече от 100 места със статут на защитени територии. Големи пространства от многомилионния град са покрити с обширни паркове със спокойни сенчести алеи за разходка. Има както изключително добре поддържани паркове и градини, така и диви гористи местности тип резервати.

Кой град е по-уреден в транспортно отношение?

За разходка с автомобил определено руската столица е по-добро място. Движението в Истанбул е нещо, което трудно може да се опише с думи, независимо колко е голям града от който идвате. Освен това общественият транспорт в Москва е по-добре уреден. Московското метро се подрежда сред най-добрите в света заедно с това на градове като Лондон и Токио. За разлика от Москва, голяма част от линиите на метрото в Истанбул още дори не са напълно изградени.

Кой град има по-красива архитектура?

истанбул през нощтаКато един от най-важните културни, исторически, политически и икономически центрове в тази част на света през последните 2 хилядолетия, Истанбул е изключителен град, може би един от най-пъстрите и вълнуващи в света. По отношение на своята архитектура и красота бившият Константинопол би могъл да се сравни с малко места по света и едно от тях е Рим. Москва също предлага много забележителности, но на фона на Истанбул изглежда някак твърде сериозна, мрачна и сива.

Кой град има повече небостъргачи?

Москва има модерен финансов център с няколко много високи и модерни бизнес сгради, една от тях по висока от всички сгради в Истанбул. Но въпреки това, руската столица значително отстъпва на многомилионния турски мегаполис, чийто силует е един от най-внушителните в цяла Европа. Десетки небостъргачи фирмират внишителния силует на града на Босфора.

Кой град предлага повече възможности за забавления и по-вълнуващ нощен живот?

москва през нощтаМакар че Москва е може би градът с най-много клубове и заведения в Източна Европа и определено има какво да предложи, нощният живот в Истанбул направо ще ви смае. След залез слънце турският мегаполис става дори още по-трескав и пулсиращ, особено през летните месеци, когато туристите тук стават дори още повече. И в това няма нищо чудно. Все пак Истанбул е един от водещите в света туристически центрове, докато Москва има по-скоро политически и икономически функции.