Топ 10 най-атрактивни черноморски градове

Черноморското крайбрежие е сред водещите туристически региони в Европа. Всяка година между май и септември десетки милиони туристи идват в тази част на континента за да прекарат тук летните си ваканции. Тук ще откриете слънце, море и красиви градове в комбинация с прекрасна природа, много история и неизброими забавления. Нека видим кои са нашите предложения за десетте най-красиви града в Европа:

1. Варна, България.Варна е най-красивият и модерен черноморски град, а заради своето икономическо и културно значение често е описвана като регионална столица и като лятна столица на България. Градът е прекрасен, заобиколен от очарователни курорти, а плажовете са наистина красиви. Варна е център на така наречената Черноморска ривиера – поредица от атрактивни курорти намиращи се на север от града.

варна панорамна гледка2. Сочи, Русия. В сърцето на Руската ривиера, в един от най-красивите крайбрежни райони на Русия, се намира град Сочи. Той е единственият, който може да се мери с Варна по отношение на своето очарование. Живописното местоположение и пищна природа играят огромна роля в привличането на чуждестранни туристи.

3. Ялта, Украйна. Ялта е несъмнено най-красивият морски курорт в Украйна. Крайбрежното селище е потънало в пищна растителност, а спокойствието по местните улиците поразително напомня за Средиземноморието. Със своята архитектура Ялта е много различна от повечето бивши съветски градове и тук трябва да отбележим, че тя е запазила своя чар непокътнат.

4. Констанца, Румъния. Перлата на Румъния е красивият крайбрежен град Констанца. Той е интересно място за местни и чуждестранни посетители и няма да разочарова своите гости, без значение от техните интереси. Плажът е прекрасен, а в непосредствена близост се намира прекрасния курорт Мамая, един от най-известните в Югоизточна Европа.

5. Бургас, България. Често описват Бургас като по-малкия брат близнак на Варна. Действително градът е доста подобен, с почти същия крайбрежен парк, жп гара и и някои други забележителни градски сгради. Бургас е жив и динамичен град с пъстра и колоритна атмосфера и известен с това, че привлича множество млади хора от цяла Европа.

6. Одеса, Украйна. За разлика от останалите градове тук, това което отличава Одеса не са нейните плажове и екзотика, а интересната архитектура, църви и разбира се нейното пристанище, превърнало се в символ на крайбрежния украински град.

7. Балчик, България. Красивият крайбрежен град Балчик е романтично място, което със своя прекрасен дворец и пищна ботаническа градина ще ви върне в миналото, когато тези земи временно били под властта на Румъния. Днес от онази епоха са останали най-големите местни забележителности като дворецът в Балчик и прословутата балчишка ботаническа градина.

8. Приморско, България. Малкото градче на южното българско крайбрежие ще ви смае с пищната си природа, спокоен ритъм на живот и гостоприемство. Тук е съхранен духът на българското Черноморие от изминалите времена, няма презастрояване и условията за почивка са наистина отлични. Приморско е без съмнение една от топ дестинациите в България.

несебър българия9. Несебър, България. Градът чиято стара част е под егидата на ЮНЕСКО се слави със своето местоположение на малък полуостров дълбоко врязан в морето. Стари къщи от изминали времена ще ви доближат до богатата българска култура, а възможностите за забавление са чисто и просто неизчерпаеми. На една ръка разстояние се намира най-големият български курорт Слънчев бряг.

10. Созопол, България. Созопол е едно малко късче от рая разположено на южното Българско черноморско крайбрежие. Със своите тесни улички, безбройни ресторанти, старинна архитектура и великолепни плажове, Созопол е идеалното място за една незабравима лятна почивка.