Топ 10 на най-красивите средиземноморски градове

nice franceМного средиземноморски градове претендират да са най-красиви, но има няколко, които изпъкват със своята индивидуалност. Те се отличават със своята архитектура, местоположение и историческо богатство. Всяка година привличат милиони туристи, които се стичат от всички краища на света, особено през летните месеци.

1.Рим. Без съмнение Рим е един от най-красивите градове не само в Европа, но и в света. Разположен в близост до брега на Средиземно море, той предлага на своите посетители неописуемо разнообразие от паметници под открито небе. Ватиканът, Колизеумът, фонтанът Треви и Испанските стъпала са само малка част от това, което ще откриете тук.

barcelona spain2.Ница. Разположен на брега на Френската ривиера, Ница е олицетворение на изискан курортен град. Притежава невероятни кафенета, ресторанти и хотели, а богатството, с което природата го е надарила е впечатляващо. Улиците на Ница са украсени с множество градинки, които допълват околния пейзаж до съвършенство, а кулминацията на града е неговият прекрасен плаж.

3.Барселона. Барселона е известна с чудноватата си архитектура, дело на небезизвестния Антони Гауди. Перлата в короната на всичко, което може да се види тук е катедралата Саграда фамилия, а ако сте се изморили от разглеждане на забележителности, тогава паркът Гюел (също дело на великия Гауди) е отлично място за разтуха.

4.Атина. Атина е един огромен исторически паметник, свидетелство за великата гръцка цивилизация. Атина е толкова красив град, че човек се изненадва практически на всяка крачка от съчетанието на античност и съвремие. Вървейки по улиците на космополитната многомилионна гръцка столица, вие ще се озовете там, където десетки древногръцки мислители са погледнали по един нов начин света на света, в който живеем и това завинаги е променило бъдещето.

dubrovnik croatia5.Дубровник. Дубровник се намира в най-живописната част от Средиземноморието, но не това е което го прави толкова известен. С масивните си крепостни стени и каменни постройки, Дубровник сивее под ярките керамидени покриви, а туристите го описват като един от най-незабравимите градове, които някога са виждали. Палмови дървета хвърлят пъстра сянка, а малки кафенета изникват зад всеки завой.

6.Венеция. Венеция се намира насред лагуна в северната част на Адриатическо море. Тя е град на канали, прелестни дворци и изящни мостове, където вместо автомобили има скутери и гондоли. Грандиозната архитектура говори недвусмислено за миналото величие. За този град се казва, че човек трябва да го посети поне веднъж в живота си, най-малкото защото няма друго подобно място на света.

venice italy7.Генуа. Считана за перлата на Италианската ривиера, Генуа е еквивалентът на Ница във Франция. Начинът по който градът се простира по склоновете е уникален. От птичи поглед Генуа представлява стълба от сгради, която започва от брега на Лигурско море и се изкачва по зелените склонове на Крайбрежните Алпи. Освен с местоположение и архитектура, Генуа впечатлява с ресторанти, музеи, паркове и градини.

8.Валенсия. Същевременно модерна и древна, Валенсия е същинско крайбрежно бижу. Градът съчетава старинна и съвременна архитектура. Притежава най-големият аквариум в Европа и един от най-големите в света, яхтено пристанище и ведра ваканционна атмосфера. Валенсия е съчетание между лукса на Барселона и непринудеността на южното испанско крайбрежие. Освен това Валенсия е известна като градът с най-много палми в Европа.

roma italy9.Монако. Княжество Монако е символ на звезден блясък, кралски лукс и изящество. Високите сгради, издигащи се над кристалните води на Лазурния бряг създават модернистично излъчване, а казиното и кралският дворец ви напомнят, че се намирате в град със стара архитектура и традиции. Всички детайли в този малък град-държава са изпипани до съвършенство, а всеки който го посети веднъж се влюбва в него.

10.Ла Валета. Малтийската столица е известна с архитектурата си. Тя е най-красива на залез, когато ярките лъчи на средиземноморскоро слънце допълнително подсилят оранжевеещите нюанси на сградите. За туристите Ла Валета е една своеобразна крепост, издигаща се над тъмно сините води на Средиземно море.