Кой е най-европейско изглеждащият град в Нова Зеландия?

Много от градовете в Нова Зеландия наподобяват до известна степен за Европа и това е съвсем разбираемо. Все пак нека не забравяме, че за дълъг период от време островната страна в Южния Тихи океан е била колония на Великобритания и това е оставило своя културен отпечатък.

dunedin new zealand architectureЕдин от градовете обаче се отличава с много голяма прилика със селищата в далечна Европа и това е Дънидин. Разположен на брега на Южния остров на Нова Зеландия, Дънидин без съмнение е най-европейският от всички градове в страната и дори е известен с прозвището “Новозеландския Единбург” заради поразителната прилика със столицата на Шотландия. Дънидин се отличава с типично европейска архитектура, много зеленина, аристократичност и дори по подобие на Единбург има доста прохладен и влажен океански климат. А ако видите ботаническата градина, градските църкви, кметството и жп гарата буквално ще се почувствате все едно сте попаднали в Шотландия.

Но Дънидин е не само най-европейският град в Нова Зеландия. Той е най-европейският град в света извън Европа като цяло! Няма друго място по света, което да е съхранило в толкова голяма степен образа на Европа, наподобявайки на едно уникално културно огледало. Интересно е да споменем също, че името Дънидин не е случайно. Първите европейски заселници го нарекли така, защото това е древното име на Единбург.

dunedin new zealandИнтересното при Дънидин е, че не само градът напомня за Единбург, но и неговите околности наподобяват на пейзажите в далечна Шотландия. Заоблени хълмове покрити с тучна растителност, изумрудено зелена трева, криволичещи пътища и същия красив но някак суров и див океански бряг.