Кои са петте най-населени страни в Европа?

london most populated city europeСписъкът с най-населените страни в Европа показва кои са най-многолюдните държави на континента. Интересно е, че през последните години разликата в населението между държави като Франция, Великобритания и Италия до такава степен се е стопила, че на практика те са почти еднакви. Като цяло за повечето от тези страни е характерна ниската раждаемост, застаряващото население и голям брой чужденци.

1.Русия. Европейската страна с най-многобройно население е Русия. Нейните жители са приблизително 142 000 000. Това не е учудващо при условие, че говорим за най-голямата страна в света. Етническото разнообразие е огромно. И все пак не бива да забравяме, че голяма част от населението на тази иначе европейска страна живее на територията на континента Азия.

2.Германия. Втората най-населена европейска страна е Германия. Тя е също така най-многолюдната страна в Европейския съюз. Днес има население от около 82 000 000 жители. Въпреки ниската раждаемост населението на немската страна не намалява заради огромния приток от чуждестранни емигранти.

3.Франция. Третата по брой на населението страна на континента и втора в Европейския съюз е Франция. Тя е дом на близо 63 000 000 жители. Освен това столицата Париж е сред най-големите градове в Европа и в света. Във Франция живеят много емигранти от Африка, тъй като страната е разполагала с многобройни колонии на континента.

4.Великобритания. Великобритания е четвъртата по население страна в Европа и трета в Европейския съюз. Населението на страната се изчислява на около 62 000 000 жители. Тук трябва да отбележим, че интересът от чужденците към острова е изключително голям. В резултат Лондон се е превърнал в най-големия град в Европа и градът с най-разнообразно население в света след Ню Йорк.

5.Италия. Населението на Италия е над 60 600 000 души. Това е петата най-населена страна на континента и четвъртата в ЕС. Италия подобно на другите Западно-европейски страни поддържа населението си чрез потокът от емигранти. Като цяло Европа страда от застаряване на населението и Италия не прави изключение.