Най-силните градове в света по региони

Ако някога сте се чудили кои са най-големите и силни икономически центрове по региони ние ще се опитами да Ви отговорим на този въпрос. На следващите редове сме Ви предложили списък с 16 града и всеки един от тях има важно регионално или световно значение.

ню йорк световен икономически център1. Северна Америка / Ню Йорк. Голямата ябълка е алфа град от най-високо равнище и заедно с британската столица той дели челната позицията на икономически най-силен град в света. Внушителният градски силует говори достатъчно красноречиво за значимостта на Ню Йорк.

2. Централна Америка / Мексико Сити. Не е изненада, че един от най-големите градове на планетата има изключително силна икономика. Това е мегаполис с не само регионално, но и с наистина много голямо международно значение.

3. Карибски регион / Сан Хуан (Пуерто Рико). Остров Пуерто Рико има най-развитата икономика в карибския регион, а финансовата мощ на това иначе екзотично място е концентрирана в модерната и силно развита столица Сан Хуан.

singapore economic giant4. Южна Америка / Сао Пауло. Огромният бразилски метрополис Сао Пауло е най-голямата градска икономика на южноамериканския континент. Освен двигател на бразилската страна, този град-чудо се превърна и в една от световните столици на модата.

5. Западна Европа / Лондон. Според някои експерти Лондон е водещ световен финансов център в света, докато според други заема второто място след Ню Йорк. Въпреки това, и в двата случая британската столица служи за пример за хиляди други големи градове по света.

6. Източна Европа / Варшава. Столицата на Полша е най-силният икономически център в района на Източна Европа. Това не е изненадващо, имайки предвид, че страната е може би най-голямата икономика в тази част на света (извън Русия, разбира се).

stockholm scandinavia leading centre7. Южна Европа / Милано. Милано е най-голямата икономика в Италия и по цялото Средиземноморие. Градът е по-богат дори от важни световни финансови центрове като Мадрид и Рим, както и от гигантския Истанбул.

8. Северна Европа / Стокхолм. Стокхолм е градът с най-голяма и силно развита икономика в цяла Северна Европа. Това е доста внушително, имайки предвид, че тук се намират някои от най-богатите градове в света.

9. Русия и ОНД / Москва. Още от годините на Втората световна война, а и преди това, Москва е водещ икономически център в региона, а днес е и един от най-скъпите градове в света. Освен това руската столица има и силно политическо влияние в района.

tokyo financial capital of asia10. Северна Африка / Кайро. Традиционно повечето страни в Северна Африка са развиващи се и имат доста икономически трудности. Египет е една от най-развитите държави в тази част на света, а нейната сила е концентрирана в шеметната столица Кайро.

11. Южна Африка / Йоханесбург.ЮАР е най-богатата страна в Южна Африка, а Йоханесбург е най-важният и значим икономически център на нейна територия. Освен това той се нарежда и сред най-бързо развиващите се градове в света.

mumbai powerful city12. Австралия и Океания / Сидни. Австралийският мегаполис на брега на Тихия океан се развива забележително, играейки ролята на водещ финансов център в Океания. Градът има много висок жизнен стандарт и всестранно развито стопанство.

13. Близък Изток / Дубай. В резултат от огромните залежи на петрол в района и разумните инвестии, Дубай съумя да се превърне в един от водещите финансови центрове в света, развивайки постепенно икономическа независимост от черното злато.

14. Южна Азия / Мумбай.Индия е една от най-големите икономики в света, а гигантският мегаполис Мумбай е най-динамичният стопански център в страната. Освен това градът от години се слави като едно от най-привлекателните места за правене на бизнес.

moscow expensive city15. Югоизточна Азия / Сингапур. Градът-държава Сингапур е сред най-богатите в Югоизточна Азия и има най-силна икономика в региона. Това със сигурност е доста престижно, имайки предвид, че тази част от света се счита за една от най-динамично развиващите се.

16. Източна Азия / Токио. Японската столица Токио е най-големият икономически гигант в Източна Азия и трети най-силно развит град в света. Не е трудно да си представим това, имайки предвид, че Токио е най-големият град на планетата.