Топ 10 на най-популярните езици в света

Днес в света се говорят между 6 и 7 хиляди езици, а тяхната популярност е много различна. Едни от тях служат за основно средство за комуникация за хората от различните народи, докато други са разпространени само сред малки общности. Над 4,5 милиарда души по света (или доста над половината население на планетата) владеят един от десетте най-разпространени езика.

1. Китайски. Китайският език е говорим от около 1,2 милиарда души по света. Той е официален език в Китай и Тайван, и също така е един от официалните езици в ООН, Бруней, Сингапур, Хонконг и други. Около 850 милиона от говорещите китайски използват най-популярния диалект мандарин. Днес в почти всички големи градове в Северна Америка, Южна Америка, Европа, Югоизточна Азия, Австралия и Нова Зеландия има малки и по-големи общности от хора, говорещи китайски. През последните години значението на китайския език в международен план се засилва.

английски език разпространение2. Английски. Английският език е официален първи език за над 375 милиона души по света. Ако прибавим и всички за които английският е втори официален език бройката нараства до 750 милиона души. Ако към тях сметнем и всички хора по света, които владеят английски достатъчно добре за да водят разговор, то числото вече надхвърля един милиард. Английският е основен език в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия и много други. Говори се от стотици милиони европейци и индийци и е един от официалните езици в ООН. Всяка година милиони хора по света започват да учат английски, защото той е основно средство за комуникация за хората от различните националности и страни по света, а броят на изучаващите езика се увеличава постоянно.

3. Испански. Испанският език е сред най-известните в света. Той е говорим от общо над 500 милиона души по света, а за над 400 милиона от тях е майчин. Той е един от официалните езици в ООН и се говори в Испания, по-голямата част от Централна Америка, половин Южна Америка, части от Съединените Щати (особено на юг и югозапад), Филипините, Екваториална Гвинея, някои острови в Средиземно море, Атлантическия и Тихия океан. Днес по света испанският е вторият най-популярен език след английския за бизнес и обучение.

4. Хинди. В началото на 21-ви век по света около 497 милиона души говорят хинди. Булшинството от тях живеят в Индия и Непал, но в много части на света има малки общности от индийски преселници, които говорят този език. Характерна черта на хинди е, че е говорим от огромен брой хора, но е разпространен на сравнително малка територия, и по-специално единствено на полуостров Индостан в Южна Азия.

китайски език разпространение5. Арабски. Арабският език е говорим от около 422 милиона души. Той е разпространен основно в Югозападна Азия и Северна Африка. Различните диалекти се отличават до голяма степен един от друг. Днес арабският е важен бизнес език, тъй като в региона има голям брой страни, които са изключително богати на петрол и това ги прави желани бизнес партньори. Освен това арабски е един от шестте официални езика на ООН.

6. Френски. Около 300 милиона души по света говорят френски. От тях за около 110 милиона е първи език, а за останалите е втори. Френският е официален език в 29 държави. Освен във Франция, той е един от официалните езици в Канада (особено в източните части на страната), Швейцария, Белгия, големи части от Централна и Западна Африка и много други. В много големи градове на Европа и Северна Америка има френско езични малцинства, особено в Лондон и Ню Орлиънс. Френският е един от официалните езици в ООН.

7. Руски. Руският език е един от шестте официални езици в ООН. Той е официален език на Руската федерация, но е широко разпространен в повечето бивши съветски републики, особено Беларус и Украйна. Той е роден език за около 155 милиона души, но е говорим от още поне 114 милиона. Това прави общият брой на хората по света говорещи руски език приблизително 269 милиона души. Езикът е особено важен в страните от Източна Европа, които ежегодно посрещат голям брой туристи от руско говорящите държави.

8. Бенгали. Около 250 милиона души по света говорят бенгали – официалният език на Бангладеш, една от най-гъсто населените страни в света. Характерна черта на този език е неговата изключително голяма концентрация на много малка територия. Езикът не е много популярен извън пределите на Бангладеш. Говори се единствено в части от Индия и Сиера Леоне.

испански език популярност9. Португалски. Приблизително 240 милиона души по света говорят португалски. От тях за 215 милиона това е първи език. Основната част от тях са в Португалия и Бразилия, най-голямата португало говоряща страна в света, но също и в някои страни от Южна Африка. Португалският език е най-разпространеният език в Южна Америка, защото в Бразилия живее повече от половината население на континента.

10. Японски. Японският е официален език в една единствена страна – Япония. Въпреки това, поради нейната икономическа мощ и гъстотата на населението този език е един от десетте най-разпространени в света. Днес приблизително около 125 милиона души говорят японски, макар че бройката може да е и доста по-висока. Освен в Япония, в много страни по света има компактни групи японци, които говорят езика. Тук става въпрос предимно за големи градове в Европа, Северна Америка и Австралия.