Десетте най-посещавани страни в света

Независимо в кой край на планетата се намират, 10-те най-посещавани от чуждестранни туристи страни в света имат едно общо по между си – те получават огромни приходи от международен туризъм. Макар и обединени под общ знаменател, тези десет държави се отличават много силно една от друга. Друга характерна особеност е, че на нито една от тези страни не и е гарантирано мястото в престижната десятка. Така например в началото на 21-ви век 10-те най-посещавани страни бяха съответно Австрия (номер 10), Канада (номер 9), Мексико (номер 8), Русия (номер 7), Великобритания (номер 6), Италия (номер 5), САЩ (номер 4), Китай (номер 3), Испания (номер 2) и Франция (номер 1). Днес, в резултат от силната конкуренция, някои от тях вече не са в списъка и са заменени с други, по-посещавани страни.

10. Мексико. Днес Мексико е десетата най-посещавана страна в света. Това е популярна ваканционна дестинация, която е известна заради своите плажове, климат, култура и кухня. През 2011 година страната е посетена от 23,4 милиона туристи в сравнение с 23,3 през 2010 година и 19,8 милиона десетилетие по-рано. Основната част от туристите идват тук от Съединените Щати, особено през зимния сезон, привлечени от слънцето и достъпните цени.

9. Малайзия. Малайзия е бързоразвиваща се туристическа дестинация с двойно предимство. От една страна тя е динамично развиващ се икономически център, който привлича милиони бизнес туристи, а от друга страна притежава разкошна природа и поразителни плажове съчетани с вечно топъл климат. През 2011 страната е посетена от 24,7 милиона туристи, докато десетилетие по-рано с 12,7 милиона туристи тя дори не е в списъка с най-посещавани държави.

франция най-посещаваната страна в света8. Германия. Най-развитата европейска страна заема осмото място в този списък, а само до преди десет години, подобно на Малайзия, тя не е била сред 10-те водещи дестинации. Днес Германия, и особено столицата Берлин, е най-големият културен център на Европа. Освен бизнес туристи днес страната привлича посетители с многобройните си културни събития, концерти, невероятни музеи и други. Броят на туристите посетили Германия през 2011 година се изчислява на около 28,4 милиона души в сравнение с 17,8 през 2001г.

7. Великобритания. За десет години броят на туристите посещаващи Великобритания е нарастнал от 20,9 милиона през 2001 до 29,2 милиона през 2011. Въпреки големия ръст, страната не е променила особено позициите си в този списък поради все по-засилващата се конкуренция от други държави по света. Все пак тя остава един от световните лидери в сектора на конгресния и културен туризъм и освен това е магнит за туристи, пристигащи тук с цел да научат английски език.

6. Турция. Със своите 29,2 милиона туристи Турция се превърна в най-посещаваната страна по Източното Средиземноморие. Тя е водеща в района туристическа дестинация, която придоби световна слава с прекрасното си крайбрежи и находива ценова политика спрямо своите конкуренти в Южна Европа. Освен рай за летовниците, Турция е важен бизнесцентър, което затвърждава водещите позиции на страната в света.

5. Италия. 46,1 милиона туристи са посетили Италия през 2011 година, а градове като столицата Рим изглеждат буквално претъпкани с посетители. Италия е известна дестинация за бизнес туризъм, но нейната най-голяма сила са безбройните културни паметници, които привличат със своя магнетизъм хора от всички краища на света. Много хора се шегуват, че страната е един огромен курорт и там всичко изглежда сякаш е създадено за да достави удоволствие на посетителите.

4. Испания. Само до преди няколко години Испания беше втората най-посещавана страна в света и това бе така за дълъг период от време. Днес със своите 56,7 милиона туристи, тя заема четвърто място, но по приходи от туризъм е на завидната втора позиция в света след Съединените Щати, водейки туристическия гигант Франция. Характерна черта на туризма в Испания е ваканционният му характер и висока средна продължителност на престой. До не отдавна Испания беше първа в света по приходи от един турист. По-голямата част от туристите я посещават заради превъзходните плажове и прекрасно време.

3. Китай. 57,6 милиона души са посетили Китай през 2011 година. Макар че основната цел на посещението на много от тях е бизнес, не бива да подценяваме и броя на хората, които посещават страната с цел просто да се насладят на нейните многобройни красоти и природни забележителности. Сред любимите места в страната е столицата Пекин, която се радва на най-голям интерес. Интересен е фактът, че през последните десетина години Китай неизменно запазва третото място в туризма.

2. САЩ. През 2001 година САЩ са посетени от около 46,9 милиона туристи, докато през 2011 година техният брой е вече 62,3 милиона души. Това е впечатляващ ръст спрямо останалите страни в този списък и затвърждава тенденцията САЩ да се превърне в световен лидер в туристическата индустрия. Предимството на страната е, че туризмът в района се развива в различни направления. Градовете в страната са атрактивно място за бизнес, плажовете са страхотни, планинските пейзажи спират дъха, а националните паркове нямат равни на себе си.

1. Франция. Подобно на САЩ, Франция е всестранно развита туристическа дестинация. Париж, столицата на страната, е номер едно в света на конгресния туризъм. Френската ривиера от своя страна е желано място за прекарване на лятната ваканция, а Френските Алпи са сред водещите ски дестинации в света. Да не забравяме и Лион, който често е наричан световна кулинарна столица. През 2011 година страната е посетена от рекордните 79,5 милиона чуждестранни туристи.