Къде смятате да прекарате следващата си ваканция?

europe greece santorini maditerraneanСпоред проучване на “touristmaker.bg” проведено по интернет сред хора от различни краища на света излиза, че Европа си запазва първенството като водеща туристическа дестинация.

Проучването е проведено от 1-ви юни 2009г до 15-ти януари 2010г сред 376 анкетирани. На въпроса „Къде смятате да прекарате следващата си ваканция?” почти половината от всички запитани или 42,8% са отговорили Европа, без да се уточнява коя точно част от континента възнамеряват да посетят. Останалите 57,2% от europe england londonгласовете се разделят между Северна Америка, Централна Америка, Южна Америка, Африка, Азия и Австралия и Океания.

Имайки предвид, че туристическата индустрия възниква първоначално в Европа и, че през 19-ти век почти всички пътувания, които са се усъществявали с цел почивка са се реализирали на европейския континент, днешния дял на Европа си е едно огромно отстъпление. Но ако трябва да сме напълно обективни, трябва да признаем на Европа, че в условията на все по-жестока конкуренция за туристи тя успява да се задържи на върха и да задържи вниманието на 42,8% от планиращите да се включат в международния туристически поток.

sydney australia and oceaniaТова обаче, че Европа е толкова атрактивна на международната туристическа сцена не е изненада за никого. Любопитство буди по-скоро второто място в класацията, което се пада на Австралия и Океания. 14,1% от анкетираните изявяват желание да я посетят през следващата си ваканция, което поставя Австралотихоокеанския регион на по-високо ниво по отнешение на new zealand oceaniaатрактивността си дори в сравнение със Северна Америка. Причините могат да се открият най-вече в понижаващите се цени на самолетните билети, което прави транспорта до Австралия и Океания по-достъпен за по-голям брой хора, а това е изключително важно, защото тази част от света е много отдалечена от най-големите изпращащи туристи центрове. От друга страна през последните години страните от тази част на света имат morroco africaмного силна реклама по света. Например световна е славата на Нова Зеландия като „най-красивата страна в света”, заради природните и забележителности. Като страната с най-добрите плажове, най-модерни градове и в същото време като дива, непокорима и вълнуваща се определя Австралия. А какво можем да кажем за разкошните коралови и вулканични острови в Тихия океан? Те са мечта за туристите. И освен това природата им е сравнително по-запазена от north america usa washingtonтази на иначе не по-малко красивите Карибски острови.

На трето място по атрактивност като туристическа дестинация остава Северна Америка. САЩ, Канада, Мексико и Карибските острови са отстъпили крачка назад, давайки преднина от процент и половина на Австралия и Океания и привличайки вниманието на 12,5% от анкетираните. Това обаче не означава, че asia japan fujiтази част на света не е атрактивна – тъкмо обратното. По-скоро показва, че е достатъчно популярна сред туристите и те търсят нещо по-ново и непознато. Поради сериозното развитие на Северна Америка в туризма се очаква за в бъдеще този регион ежегодно да увеличава броя на kenia africaпосетителите, а приходите от туризъм да заемат все по-голям дял от икономиката.

След Северна Америка с 11,2% е Африка. Това е доста голям процент, особено като се има предвид, че инфраструктурата в тази част на света не винаги е на много високо ниво. Тук обаче се залага най-вече на природните красоти, които chile south americaнаистина са впечатляващи, а и кой не би се развълнувал от мисълта за едно сафари например? Факт е, че Африка няма толкова голяма рекламна кампания по света, но все пак успява да заеме прилично място като туристическа дестинация, въпреки икономическите затруднения, които среща. Тук безспорни фаворити са Египет, Кения, ЮАР, Мароко, Тунис, colombia south americaно на последък и много други.

Сравнително слабо се представя в проучването Азия, което е озадачаващо. Най-големият по територия и население континент е получил подкрепата на 9,6% от анкетираните. Това е нисък процент, особено като се има предвид, че тук се намират едни от най-богатите в културно отношение страни в света като Япония, Китай, Индия и др. Освен това тук могат да бъдат открити едни от най-модерните градове кати например Дубай, Шанхай, Хонк Конг, Куала Лумпур, Токио и Тайпе или пък някои от най-прекрасните плажове, които природата е сътворила на територията на Тайланд, Малайзия, Индонезия и Малдивските острови например.

north america usa chicagoНа шесто предпоследно място в класацията се намира Южна Америка. На въпроса „ Къде смятате да прекарате следващата си почивка?” едва 6,9% са отговорили Южна Америка. Това се дължи основно на слабата популярност на този континент. Много хора все още не са запознати с невероятните му природни красоти, прекрасни градове и топла южняшка атмосфера. С повече слава традиционно тук се ползва Рио де Жанейро, но това costa rica central americaдалеч не е единственото място, което си струва да се види. Един фактор, който страните от тази част на света трябва да отстранят за да се радват на заслужен интерес от страна на туристите е престъпността. Все още много страни от Южна Америка са сравнително опасни и има много места, които е препоръчително да се избягват. Но Южна Америка е далеч по-предпочитана от малкия по територия регион наречен Централна Америка. Той заема незавидното последно място в класацията на анкетираните със само 2,9% от гласовете. Малките страни в тази част на света thailand asiaса непознати и някои от тях плашат туристите заради нестабилното си икономическо и политическо положение. Липсата на сигурност не може да се компенсира дори от невероятната природа, с която тези страни могат да се похвалят. По голямата част от анкетираните, които са подкрепили Централна Америка най-вероятно биха се отправили към Коста Рика, която е един оазис на сигурността и просперитета в тази част на света.

И сега отново гласовете на кратко – На въпроса „Къде смятате да прекарате следващата си почивка?” анкетираните са отговорили така: Европа 42,8%, Австралия и Океания 14,1%, Северна Америка 12,5%, Африка 11,2%, Азия 9,6%, Южна Америка 6,9%, Централна Америка 2,9%.panama central america