10-те най-живописно разположени градове в света

rio de janeiro panoramic view10-те най-живописно разположени града в света се намират в различни части на нашата планета. Всички те имат различни отличителни черти, но общото е, че всички привличат вниманието на пътешествениците със своята уникална география и никой не остава безразличен пред тяхното очарование. Уникални ги прави съчетанието между географско положение и архитектура. Някои от тях са много известни със своето местоположение, докато други вероятно ще ви изненадат.

1.Рио де Жанейро / Бразилия. Едва ли има друг град в света, който да може да се похвали с по-живописно местоположение от Рио де Жанейро. Разположен между Атлантическия океан и залива Гуанабара, 12-милионният бразилски мегаполис е сгушен между високи планини, чиито склонове покрити с rio de janeiro from aboveгъста тропическа растителност достигат до самия океански бряг. Погледнат от високо, Рио представлява една неописуема мозайка от заливи, полуострови, лагуни, плажове, хълмове и планини. Високи небостъргачи се издигат на най-причудливи места, следвайки особенностите на местния релеф.

2.Сидни / Австралия. Ултрамодерният австралийски мегаполис Сидни се смята за един от най-красивите градове в света. До голяма степен това се дължи на неговото уникално местоположение на бреговете на залива Порт Джаксън. Това е най-голямото естествено градско пристанище в света, а водата тук играе толкова важна роля в околния пейзаж, че много често сравняват Сидни с Венеция. Практически Порт Джаксън е „гръбнакът”, около който sydney port jacksonсе е фомирал този жив и блестящ австралийски град. Най-атрактивните офиси, хотели, къщи и апартаменти в града са тези, които гледат към залива, а гледката наистина си струва.

3.Сиатъл / САЩ. Сиатъл се намира на място, което бихме могли да опишем като благословено. Градът е разположен на брега на Тихия океан, между дълбоко врязан в сушата залив Пюджет Саунд и езерото Вашингтон. Изумрудена зеленина покрива многобройните острови наоколо. Гледката към този лъскав и елегантен мегаполис е еднакво красива както денем, така и нощем. През деня на фона на модените градски небостъргачи се издигат покрити със seattle from aboveсняг плани, а вечер всичко засиява в безброй светлини!

4.Канкун / Мексико. Мексиканският карибски курорт Канкун е известен със своето забележително местоположение и странна форма. Представлява остров с дължина 19 километра, който обаче рядко надхвърля 50 метра ширина! Свързан е с континенталната част на Мексико чрез мостове. От едната му страна се простира безкрайна снежно бяла пясъчна ивица с лазурно синьо море, а от другата му страна ще откриете cancun from aboveпълна с живот лагуна насред която виреят мангрови гори. Ако имате възможността да разгледате Канкун от високо, ще се уверите, че наистина е трудно да се види град с подобно уникално местоположение.

5.Стокхолм / Швеция. Последната ледникова епоха е оставила дълбоки следи в някои крайбрежни райони на Швеция. Точно на такова място се намира модерната шведска столица Стокхолм. Градът е разположен на територията на 14 острова между езерото Меларен и хладните води на Балтийско море. Погледнат от високо Стокхолм представлява спираща дъха мозайка от изумрудено зелени острови, заливи, stockholm sweedenезера и канали. Многобройни мостове свързват всички тези късчета земя, а спокойните като огледало води на залива служат като пътна артерия за многобройни лодки и туристически корабчета.

6.Истанбул / Турция. Разположен от двете страни на Босфора между Европа и Азия, Истанбул не е нещо, което се вижда всеки ден (освен ако не живеете там). На света няма друг град, който да се разпростира на два континента. Именно заради своето местоположение Истанбул (по-рано Цариград и Константинопол) е бил винаги обект на желание на различни големи регионални сили. Двата бряга на този многомилионен световен град са свързани чрез istanbul between europe and asiaвнушителни мостове, по старият от които се издуга на височина 64 метра над Босфора. Гледката, която се разкрива и от двата бряга на този величествен град трудно може да се опише.

7.Монако. Един от от градовете по света, които със сигурност ще ви направят много голямо впечатление със своето местоположение е Монако. Градът – държава се намира между стръмните планински склонове на Алпите и лазурните води на Средиземно море. Заради специфичното му местоположение сградите в малкото крайбрежно княжество са разположени амфитеатрално и изглеждат така, сякаш са построени една върху друга. Уличките са monaco from aboveтесни и криволичещи, а от високите места се разкрива очарователна панорама.

8.Венеция / Италия. Сред водите на живописна лагуна във Венецианския залив се намира перлата на Италия – Венеция. Градът е уникален и такъв го прави именно неговото местоположение. Ако Венеция не се намираше там, където е днес, тя едва ли щеше да се отличава значително от останалите италиански градове. Построена направо върху водата, Венеция разполага с канали вместо с улици. Предвижването става с лодки и гондоли, вместо с автомобили. Романтичната атмосфера, която се носи из въздуха е спечелила славата на Венеция като град на venice from aboveлюбовта. Всяка година тук се стичат милиони туристи, които искат поне за миг да се докоснат до старите сгради, музеи и венециански дворци, издигащи се направо от водата.

9.Ню Йорк / САЩ. Съвременен Ню Йорк е чудо на модерната архитектура и спира дъха с величествения си силует. Най-космополитният град на планетата обаче, нямаше да бъде толкова внушителен ако не беше неговото уникално по рода си местоположение. Мегаполисът се разпростира на територията на няколко острова край брега на щата Ню Йорк. Манхатан, Стейтън Айлънд и Лонг Айлънд са най-известните острови. Различните части на Ню Йорк се свързват чрез множество зрелищни мостове и фериботни връзки, а между островите Манхатън и Лонг Айлънд се движи метро, което минава под пролива Ийст Ривър. Гледката към най-известния нюйоркски квартал Манхатън е new york manhattan islandособено величествена от съседния Стейтън Айлънд и трудно може да се опише с думи.

10.Хонконг / Китай. Няма да преувеличим ако кажем, че Хонконг е най-красивият, колоритен и модерен град в Китай. Това, което го прави толкова специален е до голяма степен мястото, на което се намира. Хонконг е разположен на полуостров в южен Китай, но обхваща също и повече от 230 острова. На един от тях се намира финансовото сърце на града. Ограничената територия е превърнала Хонконг в града с най-много небостъргачи в света. Високите сгради се издигат на тясно пространство, което рядко надхвърля повече от километър. Разрастването на picturesque located hong kongплощта на Хонконг се ограничава от пристанището Виктория на север и от планинската вътрешност на остров Хонконг на юг, за това градът расте на височина. Погледнат от високо, Хонконг е един от най-вълнуващите градoве в света – една странна комбинация между Ню Йорк и неговите небостъргачи и Рио де Жанейро и неговата несравнима екзотика.