От кои държави произхождат най-известните видове алкохол?

wine cellarТази статия е посветена на най-популярните видове алкохол в света, на това от какво се правят и по-специално на това от къде произхождат. Един бърз преглед показва, че като цяло големите производители на алкохол в световен мащаб обхващат определени географски региони като Европа и Северна Америка. В списъка има 17 алкохолни питиета и кратко описание към тях:

1.Вино. Напитката на боговете е най-характерна за районите с по-мек климат по света. Особено търсени и качествени са вината, произвеждани в района на Средиземноморието. Световно известни производители на вино са Франция, Италия, Испания, Гърция, Кипър и България, а най-авторитетните производители извън Европа са Калифорния, Чили и Австралия. Обилното слънчево греене и сухо време през лятото в съчетание с влажна мека зима представляват идеалните условия за отглеждане на лозя и за производството на тази известна от древността напитка. Познавачите твърдят, че виното има душа. Във вкуса му усещат какво е гроздето, как е обработено, как и колко време е съхранявано виното. В древна Гърция се е отделяло много специално внимание на виното като напитката на доброто настроение и веселието.

2.Уиски. Това питие в различните си форми е традиционно за страни като Великобритания, Ирландия, САЩ и Канада, а началото си води от Британските острови. В различните държави то се произвежда от различни култури, които имат различно съотношение и различна технология на производство. Общото е, че уиски се произвежда от малц. Той може да се направи от най-различни зърнени култури – пшеница, овес, ечемик, ръж, царевица. Любителите на уискито по света са не по-малко от тези на виното.

3.Джин. Джинът е прозрачна високоалкохолна напитка с приятен аромат. Произвежда се от зърнени култури, а специфичният си аромат дължи на това, че в процеса на производство се добавят плодове от хвойна, които придават много приятен аромат. Като напитка джинът винаги се е свързвал с Холандия, но днес най-големият производител е Великобритания. Напитката е най-приятна когато се консумира охладена с температура около 2°C.

4.Бира. Бирата е най-популярната напитка в света днес. Характерно за нея е по-ниското съдържание на алкохол – най-често около 5%. beer is the most popular drinkПроизвежда се в много държави по света, но най-добра репутация имат съответно европейските страни Германия, Холандия, Чехия. Качествена бира се произвежда също така в Дания, Белгия, Полша, Великобритания, Австрия, САЩ, Русия, България и много други. Кехлибарената напитка се консумира през цялата година, но най-атрактивна е тя през горещите летни месеци. Един от най-големите фестивали в Европа – Октоберфест – е посветен на бирата. Провежда се всяка година в Мюнхен в края на септември – началото на октомври. Бирата се прави основно от ечемик, но може и от други зърнени култури. Добавя се хмел за аромат.

5.Бърбън. Бърбън е вид уиски, който обаче значително се отличава като вкус и съставки от традиционното уиски и за това го разглеждаме отделно. Това е висококачествен продукт, който се произвежда в САЩ. За разлика от останалите видове уиски, той се прави от царевица. Отличителна черта е неговият солен или леко кисел вкус, които се получават в процеса на производство.

6.Ром. Ромът е сладка алкохолна напитка, която се произвежда от захарна тръстика в процеса на ферментация и дестилация. Нейната родина са Карибските острови. Ромът има характерен сладък вкус и много приятен аромат, а на цвят най-често напомня кехлибар, макар че може да бъде и доста по-тъмен или светъл. Това е много ценна съставка за различни видове коктейли тъй като придава неповторим екзотичен привкус.

7.Узо. Узо е традиционна за Гърция алкохолна напитка. Произвежда се на базата на анасон, което я доближава по естество до мастиката. Консумира се охладено и в комбинация с морски деликатеси. На цвят е прозрачно с характерен свеж и хладен аромат. Узо е силна напитка, която съдържа захар. По тази причина е най-подходящо да се приема в умерено количество в комбинация с храна или мезе.

cognac is the most sophisticated beverage8.Коняк. Конякът произхожда от Франция,а името идва от областа Коняк. Смята се за една от най-фините, ароматни и изтънчени напитки в света. Произвежда се от бяло вино, а технологията на производство е доста сложна. Получава се след двойна дестилация. Самата напитка поема аромат и цвят от дъбовите бъчви, в които се съхранява. Полученото питие е около 40 градуса, а за допълнителен вкус и аромат се добавят малко карамел.

9.Мастика. Мастиката е ароматна високоалкохолна напитка. Притежава свеж аромат на анасон. Консумира се най-много през горещите летни месеци. Повечето хора я предпочитат охладена (най-често около 2 градуса). Когато питието се изстуди достатъчно започват да се формират видими с просто око кристали, които се носят из течността. Като произход мастиката се свързва с Гърция, но е много популярна и се произвежда под различни форми в повечето държави в района на Средиземноморието.

10.Текила. Текилата е силноароматна високоалкохолна спиртна напитка. Тя се произвежда от ферментирал сок на планинското растение синьо агаве. Има най-често топъл кехлибарен цвят, но може да бъде и доста по-бледо жълта и дори прозрачна. Родината на текилата е Мексико, а името идва от едноименния град – Текила. Корените на това огнено питие могат да се проследят до 3 век преди Христа, когато ацтеките започнали да извличали сока на синьото агаве. Днес това е един от най-популярните експортни продукти на Мексико. Често се смята, че текилата трябва да се консумира в малки чашки, от които се изпива на екс.

11.Бренди. Бренди е висококачествена ароматна алкохолна напитка, която силно наподобява коняк. Произвежда се от вино. Характерно за брендито е, че все пак не е задължително да се направи от грозде. За целта могат да се използват и други плодове. Като произход брендито се свързва с ислямските страни, от които е пренесено в Испания, а от там и в цяла Европа. Заради изключителните си вкусови качества често се използва при правенето на коктейли, кремове, торти и други десерти.

12.Портвайн. Това е един уникален вид десертно вино със специфичен и много приятен вкус и аромат. То е сладко, обикновено е червено и се свързва с Португалия, където се произвежда, но също и с Великобритания. То възниква през 17 век с помоща на изобретателните британци. Търсейки начин да направят португалското вино по-качествено за да стига до Англия в отлично състояние те решили да добавят към него малко бренди. Оказало се, че по този начин не само че виното ставало по-трайно, но също така придобивало превъзходни вкусови и ароматни качества.

13.Шампанско. Това е едно от най-ароматните и обичани вина. Характерна черта е неговата пенливост и светъл мек цвят. Произвежда champagne is perfect for special occasionsсе в местността Шампан във Франция. В съвременното общество трудно можем да си представим отбелязването на официално събитие без традиционно присъстващата чаша „шампанско”. Белият цвят на „шампанското” подвежда – то не винаги се произвежда от бели сортове грозде. Истината е, че познатото на всеки пенливо питие може да се произведе и от червено грозде, но благодарение на технологията на производство то отново ще придобие характерният светъл цвят.

14.Водка. Водката е традиционна алкохолна напитка, която произхожда от Русия. Тя е известна още от средновековието. Безцветна е и прилича на вода. От тук идва и името и. Съдържанието на алкохол обикновено е доста високо. Руснаците често се шегуват, че високият градус на водката им помага да изкарат по-леко студената и сурова руска зима. Произвежда се основно от зърнени култури (най-вече пшеница и ечемик). Интересното тук е, че някои видове от алкохолната напитка се произвеждат от картофи. В някои видове се добавя и малко количество захар.

15.Вермут. Въпреки че в основата си вермутът е вино, начинът му на приготвяне го превръща в един съвсем нов вид алкохол. Характерна черта е невероятният му аромат, който се постига благодарение на различни уханни билки като кардамон, мента, бъз, ванилия и други. Вермутът се свързва с Италия, където през 18-ти век за първи път започва промишленото му производство. Днес вермут се произвежда на много места по света, но най-авторитетните производители са Италия, Франция и Испания.

16.Саке. Саке е най-популярната алкохолна напитка в Япония и заедно със сушите то е най-известният по света японски продукти. Приготвя се в процеса на ферментация на ориз. От тук идва и славата му на оризова ракия. Сакето най-често е около 15 – 20 градуса, което е по-малко от повечето алкохолни напитки, но повече от бирата например. Консумира се както студено, така и топло. Японците пият саке както по време на празници, така и в обикновени дни без да има повод.

glass of rose wine17.Ракия. Ракията е традиционна напитка за България. Произвежда се от различни видове плодове, а най-популярна е ракията, произведена от сливи или грозде. Внимание заслужава един по-малко популярен вид ракия, произвеждан от традиционната за България маслодайна роза. Нарича се гюлова ракия. Често за да придобие ракията приятен аромат към нея се добавят анасон или други видове ароматни растения и билки.