Топ 20 на най-богатите страни в света

street of melbourne in the winterВ списъкът на 20-те най-богати страни има държави от Азия, Европа, Австралия и Океания и Северна Америка. Това са страните, които предлагат най-висок стандарт на живот на своите граждани. Както може би ще забележите да си сред най-богатите не винаги означава да си сред най-силните. В този списък отсъстват страни като Русия, Бразилия, Китай, Индия и Мексико, които имат респектиращи икономики, но поради многобройното си население не могат да си подсигурят висок жизнен стандарт. Държавите, които ще видите долу не са подредени по ред ами на случаен принцип.

1.Швейцария. Швейцария е може би най-популярната страна, когато се говори за висок жизнен стандарт. Тя е нарицателно за високо качество на живот. Това е също и една от страните в света с най-голяма продължиотелност на живота. Огромното национално богатство се дължи на производството на висококачествени часовници, банково дело и финанси, шоколад, както и на развитието на туризма. Швейцарските ски курорти са без конкуренция, а местната природа е грижливо пазена.

beautiful summer day in denmark2.Лихтенщайн. Малкото алпийско княжество Лихтенщайн е разположено сред Алпите, между Австрия и Швейцария. Населението от само 35 000 души има изключително висок жизнен стандарт, по-висок дори от този на Швейцария! Тази малка страна дължи огромна част от националното си богатство на производството на скъпи пощенски марки и развитието на туризма. Чистата природа е добра предпоставка за доходен селски туризъм.

3.Австрия. Говорейки за най-богатите страни в света няма как да не споменем и Австрия. Вероятно ви прави впечатление, че и тя също е алпийска страна. Това спокойно поставя Алпите на челно място като най-богатият регион на планетата. Икономиката на Австрия е различна от тази на Швейцария и Лихтенщайн по това, че не е строго специализирана в производството на определени стоки, но е всестранно развита. Австрия разчита на отрасли като хранително вкусовата промишленост, туризма, финансите, дървообработването, както и развитие на промишлеността и новите технологии.

japan is one of the most developed countries in the world4.Австралия. Нека започнем с това, че Австралия заема площа на цял континент, а има население от 21 милиона души. Страната има територия голяма приблизително колкото тази на САЩ (без Аляска), а населението и е колкото това на Ню Йорк. Съотношението на огромната територия с малобройно население предполага висок жизнен стандарт. Най-общо казано голямото богатство на страната се разпределя сред много малък брой хора. Днес Австралия е сред най-богатите нации на планетата. Дължи богатството си на производството на храни и добивът на полезни изкопаеми. Япония, която е една от най-мощните икономики внася голяма част от хранителните си продукти от Австралия, но това се отнася и за полезните изкопаеми, на които Япония е много бедна. Днес жизненото равнище на Австралия е сред най-високите в света, а градове като Сидни и Мелбърн задължително присъстват в почти всяка класация за най-добър за живеене град.

5.Нова Зеландия. Малката островна страна с развито стопанство е принудена да произвежда сама много от стоките, които са необходими на нейното население за ежедневни нужди, защото голямата и географска отдалеченост от останалия свят прави вносните стоки твърде ireland europeскъпи и неконкурентни на местния пазар. Нова Зеландия дължи високия си жизнен стандарт на производството на хранителни продукти и туризма. Подобно на Австралия и тук мекият климат е идеален за отглеждане на плодове и зеленчуци. Животновъдството е много силно развито. Природата на Нова Зеландия е смятана от много хора за най-красивата в света. По тази причина огромната географска отдалеченост се смята за лесно преодолима пред възможността да се насладите на уникални природни красоти.

6.Япония. Япония е втората най-силно развита световна икономика след тази на САЩ. Всъщност страната на изгряващото слънце се конкурира за второто място с Германия. И макар, че напоследък се твърди, че Япония и Германия вече са загубили преднината си от Китай и Китай ги е надминал, то по отношение на жизнения стандарт Япония е сред световните лидери за разлика от Китай. Страната дължи огромното си богатство на производство на високотехнологични продукти и промишлени изделия, които намират добър прием на световния пазар.

new york usa7.Сингапур. Сингапур осигурява на своето население от 4,6 милиона жители жизнен стандарт подобен на този в Германия. Голямото богатство на Сингапур се натрупва от развитието на високите технологии, корабостроене, както и заради изключително важното си стратегическо местоположение. Тази малка страна притежава едно от най-динамичните и натоварени пристанища на планетата.

8. Люксембург винаги се е считал за една от най-богатите страни в света и със сигурност заема една от водещите места в Европа. Икономиката на тази малка страна разчита основно на финансови и добре развитата промишленост. В добри години БВП на глава от населението в Люксембург е достигало второ място в света. Страната е член на ЕС и страните от общността са нейни основни партньори.

9.Норвегия. През последните години името на Норвегия се спряга като за страната с най-висок жизнен стандарт в света. Страната дължи богатството си на добива и износа на петрол. Норвежката столица Осло е смятана за един от най-скъпите градове в света, заедно с руската столица Москва, японската столица Токио и британската – Лондон. Норвегия е една от страните с най-ниска престъпност в света. Многобройните преимущества някак неутрализират факта, че Норвегия има доста хладен климат.

10.Канада. Канада е втората по големина страна в света след Русия, а е дом на малко повече от 33 милиона души. Недрата на тази необятна земя крият огромни богатства. Високият жизнен стандарт на жителите на канадските градове идва от силно развитото селско стопанство и от развитието на новите технологии. Изключителните красоти на канадската природа привличат огомен брой туристи и това прави туризма сериозен източник на доходи. Градове като Ванкувър са на челни места в световните класации за качеството на живота.

11.Швеция. Швеция е икономически най-силната от всички скандинавски страни. Нейните liechtenstein europeжители се радват на много висок стандарт на живот. Икономиката е развита многостранно, но все пак основен източник на доходи се явява производството на стомана. Подобно на останалите страни от Скандинавието, Швеция има силно развита социална политика, която осигурява висок стандарт дори и на хората, които по една или друга причина не използват правото си на труд, без значение дали това са майки с малки деца, пенсионери, безработни и т.н.

12.Монако. Монако е едно от най-богатите кътчета по Средиземноморието. Намира се на южния бряг на Франция, по-известен като Ривиерата. Монако има население от около 33 000 души и е една от най-гъсто населените страни в света. Основната част от доходите на Монако идват от туризъм и от хазарт, тъй като тази малка средиземноморска страна е не по-малко известна от Лас Вегас по отношение на своите казина. Монако е дом на много богати и известни хора като например световната знаменитост Елтън Джон, който намира тук сигурност и спокойствие.

bergen harbour norway13.Германия. Германия е най-силната европейска икономика. Германците от край време са известни с високия си жизнен стандарт и социална политика, която ги е превърнала в най-големите пътешественици в света. Немската страна дължи своята мощ и богатство на изключително силно развитата си промишленост. Всъщност Германия е най-развитата промишлена страна в света. В това отношение тя е по-силна дори от САЩ! Качеството на живот в немските градове е изключително високо, а Франкфурт и Мюнхен са сред лидерите. Германия може да се похвали с възможността да осигури много богат културен и социален живот на своите граждани.

14.САЩ. Съединените Американски Щати са най-развитата страна в света. Като такава тя предоставя огромни възможности за развитие на своите граждани. Работните заплати в САЩ са наистина много високи, макар и да не достигат нивото на Швейцария или Дания. singapore downtownАмериканската икономика е всестранно развита. Тук се произвеждат автомобили и самолети, развива се банково дело и туризъм. Добива се петрол, влагат се милиарди в научни изследвания и се развива туризъм. Всичко, което човек може да си помисли. Америка от много години е известна като „Страната на неограничените възможности“.

15.Ирландия. Ирландия е наричана често европейския дракон, защото по бързина на развитието се сравнява със страните от Югоизточна Азия. Ирландия е държава с изключително висок стандарт на живот и често я определят като най-добрата страна за живеене в света. Тук се предоставят много добри възможности за развитие и кариера, както и за стартиране на собствен бизнес. Това я прави доста популярна сред младежите в цяла Европа. Един от най-известните експортни продукти е прословутото ирландско уиски. Освен това с много бързи темпове се развиват високите технологии, както и, разбира се, сферата на услугите.

street of geneve switzerland16.Исландия. Исландия е рядко населена страна. На този остров живеят около 350 000 жители. Населението има един от най-високите стандарти на живот. Страната поддържа много добра социална политика, а основен източник на доходи днес, както е било винаги си остава риболовната индустрия. Страната има огромен потенциал за развитието на туризма. Природата е чиста, дива и запазена, а градовете са много далч от проблемите на пренаселеността и натоварения трафик, които мъчат почти всеки по-голям град в света.

17.ОАЕ. Обединените Арабски Емирства са нарупали своето богатство от добив и износ на петрол. Това е една от страните, които придоставят най-много превилегии на своите граждани. През последните години Обединените Арабски Емирства осъзнаха, че петролът макар и доходоносен все някога ще свърши, затова тази страна се опитва (и впрочем прави това доста успешно) да се превърне в един от световните фактори в туристическата индустрия. В Дубай, който е перлата на ОАЕ се издигат едни от най-скъпите и луксозни хотели на планетата. Едва ли има вече човек, който да не е чувал за прословутия Бурдж Ал Араб. ОАЕ са страна, която доказа, че austrian streetможе да превърне пустинята в рай.

18.Франция. Това е една страна с промишлено аграрна икономика. Това означава, че Франция залага на развитието на селското стопанство и в същото време не изоставя на заден план и високотехнологичните отрасли. Предполага се, че многостранноста на френската икономика е една от причините поради които Франция се справя сравнително по-лесно от останалите държави в периоди на криза. Франция е най-известна с производството си на висококачествено вино, сирене, парфюми, дрехи, автомобили, самолети и др.

19.Дания. През последните години често се говори за Дания като за една от най-богатите страни на планетата. Подобно на останалите страни от Скандинавския полуостров, Дания има добре развита социална политика, а висшето образование дори е безплатно. Страната получава повечето си доходи от износ на храни, особено на висококачествени млечни продукти като сирене, мляко и други. Копенхаген е смятан за един от най-добрите за живеене градове в света. Изключително високите доходи, разбира се, допринасят много за това.

vineyard new zealand20.Великобритания е една от най-известните държави в света. Тя е център на най-разпространената култура в наши дни. Великобритания е център на Британската общност и е средище за много световни знаменитости. Британската столица е град, в който живеят стотици и дори хиляди звезди. Някога Великобритания е била най-силната и богата страна в света. Днес вече не е първа, но със сигурност е сред първенците. Страната развива всички сектори на икономиката, особено банковото дело и финансите. Лондон е един от най-скъпите градове и най-големия световен финансов център (заедно с Ню Йорк). Днес Островът е едно от най-добрите места за работа и живеене.