Селски туризъм в България

almond tree BulgariaТуристическата индустрия по света намира благоприятна почва за развитие след приключването на втората световна война. Стабилизирането на международната обстановка повлиява благоприятно на туризма и той започва стъпка по стъпка да се развива за да направи огромен скок през седемдесетте години на 20-ти век. Държави като Швейцария, Италия, Франция, Испания и Португалия са сред най-облагодетелстваните. Както се вижда това са главно средиземноморски и алпийски страни. Причината не е една – много са.

Топлият и слънчев климат, хубавите плажове, чистите морски води, красивите планини, културното богатство, кулинарните panoramic view of villageизкушения и като цяло южноевропейският стил на живот се оказват печелившата формула. И до днес това е най-атрактивният туристически регион на планетата. Към изброените страни днес можем да добавим също и Гърция, България, Хърватия и Турция. Всички заедно формират най-посещаваният туристически регион на планетата.

Появата на нови подразделения в туризма. С появяването на нови и нови страни на туристическата сцена се налага на всеки да се модернизира. Всяка държава се опитва да привлече все повече и повече туристи, убеждавайки ги, че тя е правилният избор. Това принуждава всяка туристическа дестинация да се стреми да изпъкне над останалите, като измисля нови видове туризъм, нови атракции и да достига до непознати хоризонти. Постепенно се формират нови клонове – някои от тях успешни, други не. И ако преди няколко десетилетия ходенето на почивка се е свързвало задължително с море, минерални извори и планина, то днес всичко е съвсем различно. Не отдавна се оформи нов вид туризъм, който се развива доста добре и очевидно има големи перспективи за в бъдеще – селския туризъм.

horses in rural area BulgariaВъзникването на селския туризъм. Подобно на другите видове туризъм, селският също започва своето развитие след втората световна война. Постепенно с нарастването на градовете средата на живот става все по-динамична и все повече се откъсва от природата.  Животът на хората се превръща в едно безкрайно препускане между работата и домашните задължения и изцяло протича в градска среда. Селският начин на живот, от който всички са бягали до скоро започва да става все по-атрактивен. Да прекараш известно време на село започва да се приема вече като стил на живот. Провинцията се оказва едно от малкото места, където животът остава непроменен, културата и традициите се запазват, а околната среда впечатлява със своята чистота и натуралност. Разбира се, градовете със своето многообразие, възможности и разкрепостеност винаги са били, са и най-вероятно ще бъдат по-привлекателни за живот, но пред селата се отвориха нови хоризонти с развитието на селския туризъм.

България и селския туризъм. И докато Франция, Италия и Испания са популярни дестинации за практикуване на селски sheep Slaveykovo Bulgariaтуризъм, страни като България все още са доста безизвестни за туристите.  За разлика от по-развитите икономики в Южна Европа, много туристи не знат какво точно ще видят идвайки в България. И това е парадоксално, защото България е доста по-натурална от повечето страни в Европа, а българските села са може би местата, в които съвременният начин на живот и цивилизация са навлязли най-слабо. Животът на хората в българската провинция не се е променил особено през 20-ти век с изключение на някои малки удобства. В началото на новото хилядолетие качеството на храната по магазините в големите градове по света е един от основните проблеми. На практика вече никой не е сигурен какво яде, дали храната е качествена и най-важното – до каква степен продуктите на трапезата са естествени. Все по-голяма част от менюто на съвременния човек се състои буквално от химия – оцветители, ароматизатори, консерванти и други. По улиците движението на автомобили достига до все по-чудовищни равнища. Градовете ежедневно се борят със задръстването. Въздухът е замърсен, а в много по-големите населени места по света вечер дори не се виждат звездите. Графикът на хората е объркан. Някои работят през деня, други през ноща, а трети редуват дневен и нощен труд. Всеки непрестанно бърза и почти всички са под стрес.

rural area in BulgariaРомантичната страна на българската провинция. В българските селата всичко е съвсем различно. През 21-ви век селските райони на България се ползват слабо от технологичния прогрес. Електричество, вода, телефон и телевизия, разбира се, има в почти всеки дом, но това на практика изчерпва всичко. Хората отглеждат храната си сами и масово избягват да купуват готови продукти от магазина. Всеки отглежда храната според собствените си предпочитания и нужди. Хората сами си произвеждат вино за домашна употреба. За готвене и отопление се използват главно дърва. Всеки, когото попитате в произволно избрано българско село ще ви отговори, че храната приготвена на ток е безвкусна и неестествена. Обикновено всички прекарват по-голямата част от деня си в двора, занимавайки се със собствената си градина. В много села хората дори не заключват вратите си. Едно от най-безспорните предимства е чистият въздух. Още с пристигането си човек открива нови аромати, за които дори и не е подозирал. Въздухът мирише на природа, на растения, на животни, на нагрята от слънцето земя или на влага от някой близък водоем, но никога на изгорели газове или бензин от фабрики и автомобили. Дори и част от облеклоото си местното население произвежда само. Най-често се използва овча вълна, от която village houses bulgariaсе правят жилетки и пуловери. В селските райони всичко е различно. Дори и ценностната система на хората. Местните жители по-рядко се отдават на забавления в сравнение с големите градове. Оказва се, че една почивка на село би могла да възстанови човек от стреса в напрегнатото градско ежедневие. По тази причина селският туризъм е предпочитан основно от жители на големите градове. Пристигайки на село, туристите могат да се занимават по желание с традиционни дейности, свързани с ежедневието на селските стопани. Освен това на много места се предлага на туристите да вземат участие в някой традиционен занаят, като например грънчарство. Ваканция на село е едно пътуване в миналото, което може да обогати всеки.

Къде? Има села из цяла България, които са подходящи за целта. Ние ви съветваме да изберете планинска местност, тъй като там комбинацията природа – култура е оптимална. В планинските райони животът е останал по-слабо засегнат в сравнение с този в равнините и в близост до големите градове. Най-добрите места за forest in eastern Bulgariaпрактикуване на селски туризъм са в Родопите, която се смята за най-красивата планина в Европа.

Кога? За практикуване на селски туризъм са най-подходящи месеците от май до септември. През зимата контактът с природата може да бъде ограничен поради ниските температури и  снеговалежи.