Коя е най-безопасната страна в Източна Европа

Източна Европа отдавна е несправедливо набеждавана за опасно място, но истината е напълно различна. След 1989 година тази част от Европа премина дълъг период на преход, а резултатите от този преход на места са просто удивителни. Днес повечето страни от региона са точно толкова безопасни, а в някои случаи дори и по-безопасни, в сравнение със страните от Западна Европа, а това си е едно доста сериозно постижение.

словенияТипичен пример е Чехия. Можем да я наречем Швейцария на Източна Европа или по друг начин, но е факт, че страната е едно от най-сигурните и спокойни места за туризъм и за живеене на континента и в света.

Понякога в някои филми е възможно да видим Източна Европа в една лоша светлина, но всъщност това е кино и истината е съвсем различна. Например вероятността човек да стане жертва на престъпление е многократно по-висока във Великобритания, отколкото в Чехия. Също така, столицата на Чехия, Прага, е несравнимо по-безопасно място в сравнение с британската столица Лондон.

чехияЧехия, както вече споменахме преди малко, е добър пример за държава, която успешно се е интегрирала към останалите страни в Европа и днес по нищо не се отличава от своите богати западни съседи. Всъщност по ниво на сигурността и безопасността Чехия е съизмерима дори с държави като Австрия, Швейцария, Нова Зеландия и Дания, които са считани за най-спокойните места в света.

В своя публикация от 2012 година, британският вестник Дейли Телеграф постави чешката столица Прага на 4 място в света за живеене за млади чужденци, което показва колко е лесно за млади хора от други култури да се адаптират към живота в един от най-красивите градове на света – Прага.

полшаБъдещето ще покаже дали тази тенденция ще обхване и други градове в Източна Европа. За сега още една страна от тази част на Европа се нарежда рамо до рамо с Чехия и това е Словения. Малко по-назад остават Словакия, Хърватия и Полша. България, противно на очакванията, е много безопасна дестинация, а Гърция, която е най-южната балканска страна, е често описвана като една от най-безопасните туристически дестинации в света.