Забележителности на Гърция

acropolis athensМного слънце, топло море, кулинарни изкушения и древна култура посрещат всеки, който реши да прекара своята лятна почивка в Гърция. Страната се слави като една от най-привлекателните туристически дестинации в света и е любимо място за почивка на милиони европейци. От ранна пролет до късна есен тук се стичат посетители от богатите и силно развити страни като Великобритания, Германия и Швеция. Гърция се смята за една от топ дестинациите също и за зажаднелите за слънце руски туристи. Въпреки че Гърция е един шедьовър под открито небе, все пак има места, които са изключително красиви и популярни и изпъкват над всичко останало.

1.Акропола. За Акропола се казва, че е един от символите на европейското културно богатство. Предполага се, че датира от второто хилядолетие преди Христа, но бил разрушен по време на гръцко – персийските войни. Възстановен е отново през 5-ти век преди Христа. Възстановяването му се извършило по време на управлението на Перикъл. Това, което хората познават най-добре от Акропола в Атина е Партенонът. Именно това е онази величествена мраморна постройка, която се издига на скален хълм насред красивата гръцка столица. В онези времена всички сгради и скулптури на Акропола били оцветени, но времето постепенно заличило всичко и днес мраморът е в естествения си цвят. От 1987 година Акрополът е под егидата на ЮНЕСКО като част от meteora greeceсветовното културно наследство.

2. Долината на пеперудите. Със своята уникална флора и фауна Долината на пеперудите е едно от най-вълнуващите и красиви места в цяла Гърция. Този уникален по рода си хабитат е разположен в сърцето на един от най-обичаните гръцки острови – Родос. Самата долината представлява защитена горска местност, която е дом на огромно многообразие от тези прекрасни, пъстрокрили създания. През този тих и спокоен, потънала в зеленина резерват протича реката Пелеканос. В действителност огромният брой пеперуди, които живеят тук създават усещането сякаш сте попаднали в някоя приказна гора, а свежите потоци и малки водопади, които се спускат стремглаво през гъстата сянка на дърветата са чудесен начин да се избавите от летните горещини.

3. Плажът Елафониси. С финния си бяло – розов пясък плажът Елафониси е едно от най-вълшебните кътчета по Средиземноморието. Кой би устоял на изкушението да се потопи в кристалните води на тази очарователна лагуна, разположена в югозападната част на най-известният от всички гръцки острови – Крит? Почти нереалната красота на това място ще ви накара да се почувствате сякаш сте попаднали някъде насред тропиците. Това идилично кътче привлича любителите на екзотиката и онези, които желаят да избягат от претъпканите с туристи северни плажове на острова. Географската изолираност на Елафониси от останалите места на Крит спасява това място от огромните тълпи дори и в разгара на летния сезон.

greece navagio beach4.Метеора. Стръмни и трудно достъпни скали се издигат на приблизително 400 метра надморска височина насред Тисалийската равнина, а по върховете им са построени величествени манастири. Огрените от силното средиземноморско слънце околни пейзажи правят мястото още по-недостъпно. Османците имали амбицията да унищожат тези оазиси на християнството. Те успели да се доберат до някои от манастирите и ги опожарили, но други останали защитени високо над околността. До някои от най-трудно достъпните манастири нямало друг начин да се стигне освен по издълбани в скалите стъпала или с въже. Най-старите манастири датират от 14-ти век. Местността Метеора става част от световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1988 година.

5.Бялата кула. Величествената каменна кула е построена през 30-те години на 16-ти век от турския султан Сюлейман Велики. Предполага се, че на същото място е имало друга кула подобна на тази, но тя била разрушена при нахлуването на норманите през 12-ти век. Днес каменното сдание, което се издига на височина от почти 40 метра е символ на туризма и олицетворява европейския дух на Солун, но някога било използвано като място за измъчване и екзекуции. Името на кулата идва от там, че каменната структура била варосана в края на 19-ти век и макар че днес не е останал и помен от някогашната и белота, тя все още е всеизвестна със старото си име. Днес Бялата кула се смята за една от най-големите забележителности в цяла Гърция и се приема за символ на столицата на демокрацията – Солун.

6.Остров Скорпиос. Разположен непосредствено до бреговете на остров Лефкада, малкият остров Скорпиос е една от ancient ruins delphiнай-значимите туристически атракции в Гърция. Покрит е с гъста средиземноморска растителност и притежава някои очарователни плажове. Скорпиос обаче е известен с нещо друго – това е островът, който през 1963 година става собственост на гръцкия милиардер и един от най-богатите хора в историята Аристотел Онасис. Днес посещавайки Скорпиос ще имате удоволствието да зърнете лично един от най-скъпите частни острови в света. Често от Лефкада се организират разходки с лодка, а на хората се позволява дори да стъпят на брега на определени места, тъй като някои от плажовете на този частен рай са обществени.

7.Плажът Навагио. Разположен в малко заливче под стръмните бели варовикови скали на остров Закинтос, плажът Навагио е сред най-атрактивните места в Гърция и един от най-красивите плажове в цяла Европа. Тук ще откриете вероятно най-сините морски води, които човек може да си представи. Гледката от високите скали е направо спираща дъха, но дори и това не може да се сравни с усещането да стъпите на снежно белия пясък и да се потопите в небесно сините води на Йонийско море. Уникалното местоположение на този райски плаж го прави достъпен единствено по вода. По тази причина ако стигнете до там със собствена лодка или яхта извън часовете на активни посещение можете да се насладите на истинско усамотение.

8.Мостът Рио-Антирио. Някога полуостров, днес Пелопонес няма естествена сухопътна връзка с останалата част на Балканския полуостров. В модерни времена това наложило построяването на мост, който да осигури връзка между континенталната част на Европа с гъсто населената гръцка столица Атина и с останалите големи градове на Пелопонес. Най-подходящо за построяване на мост било мястото между градовете Рио (северно от Патрас) и Антирио. Внушителното съоражение е завършено през 2004 година. Със своята дължина от 2880 метра днес това е сред най-големите висящи мостове на планетата и е едно от чудесата на модерната архитектура. Това го превръща в едно от най-внушителните творения на човешкия гении в света и във важна туристическа атракция, която не бива да бъде пропускана.

balos bay crete9.Клисурата Самариа. Една от големите туристичеки атракции на Гърция е клисурата Самариа. Тя е разположена сред дивите планински пейзажи в източните части на остров Крит. Смята се за отлично място за любителите на планините и дългите разходки сред природата. Тук в периода от началото на май до края на октомври се стичат множество туристи. Клисурата с дължина около 18 километра става непроходима за няколко месеца през зимата, когато в резултат от обилните валежи и снегове в по-високите части на острова тук се изливат големи количества вода. Тази вода подхранва иначе незначителното поточе и го превръща в буйна река. Преминаването през Самария е вълнуващо преживяване. Представете си, че на някои места клисурата е толкова тясна, че ако разперите ръце бихте могли да докоснете скалите от двете и страни. Същевременно същите тези скали се издигат на половин километър височина. На някои места обраслата по скалите растителност почти напълно закрива небето и то се вижда само под формата на сини и бели проблясъци.

10.Плажът Балос. Плажът Балос е едно от най-прекрасните кътчета на европейския континент. Съчетава карибска екзотика с полупустинен пейзаж. Пясъкът е бяло-розов, а морските води са толкова изумрудени, че никой не би могъл да им устои. Бежовите и нагряти от силното гръцко слънце планини в околността се издигат внушително над кристално чистата лагуна. Малки пъстри рибки са превърнали това райско кътче в свой дом, а туристите обикновено изгарят от нетърпение да се разхладят от лятната жега. Това великолепно място ще откриете в североизточните части на слънчевия южен остров Крит. Извън моментите, в които пристигат туристически корабчета мястото остава погълнато от самота и тишина, а единствените звуци са тези, които издава самото Средиземно море.

11.Делфи. Разположен недалеч от прочутия Коринтски провлак, град Делфи е известен с останките на уникално по своите мащаби athos monastery greeceдревногръцко светилище. За мястото се твърди, че е основано от древногръцкият бог Зевс. Една от най-значимите архитектурни останки на Делфи е храмът на Аполон. Мястото е един от най-значимите археологически обекти в Европа и от 1987 година е под егидата на ЮНЕСКО. Стъпвайки на това място ще се докоснете до една от най-развитите цивилизации на древния свят. Тук се подвизавал Делфийският оракул, който според преданията имал безпогрешни предсказания за бъдещето и никога не грешал. Древногръцките руини на Делфи са разположени сред внушителни планински пейзажи, което им придава още по-голямо величие.

12.Остров Санторин (Санторини). Остров Санторини не е от нещата, които се виждат всеки ден. Разположен насред тъмно сините води на Егейско море, островът може да се похвали с удивителна архитектура. По червено – кафевите скали са построени снежно бели къщички в традиционен гръцки стил. Над варосаните фасади на традиционните постройки ярко се отличават сините църковни куполи на местните храмове. Червените плажове на Санторини са нещо, което трябва да се види. Те придават уникален и много тъмен цвят на морската вода. Заливът на Санторин е следа от колосално вулканично изригване от епохални мащаби. Днес Санторин присъства на много от рекламните клипове на Гърция като туристическа дестинация и това го е превърнало в олицетворение на гръцката екзотика и колорит.

13.Родоския колос. Създаден през 3-ти век преди новата ера Родоският колос представлявал 30 метрова статуя от бронз на бог Хелиос, която се издигала гордо на пристанището на град Родос. Малко след след създаването си статуята паднала след разрушително земетресение. В последствие тя не била възстановена. Интересен факт е, че дори и днес хилядолетия след като вече не съществува тази статуя би била една от най-внушителните на нашата планета, а представете си какво изумление е будела в древността! Колосът е едно от седемте чудеса на древността.

elafonisi beach crete14.Света гора. Света гора или известен още като Атон е най-източният от трите полуострова, които изграждат перлата на Средиземно море – Халкидики. Мястото е уникално по рода си и е от огромно значение за православното християнство. На полуостров Света гора ще откриете 20 удивителни манастира, като всеки един от тях има своята история. Усещането да стъпиш на Атон е невероятно. Полуостровът притежава живописни планини, гъсти гори и спокойно море, но най-специалното при него е невидимо за очите. Да посетиш това място е уникално духовно изживяване дори и за онези, които нямат никаква вяра и не изповядват никаква религия. Всичко се крие вероятно в неописуемото усещане за тишина, спокойствие и сигурност, които всеки човек чувства по някакъв начин. През 1988 година полуостров Света гора става част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. По този начин това уникално място ще се съхрани за поколенията.