Забележителности на Италия

pisa tower italyИталия винаги е била известна с несравнимата си красота. Площади, катедрали, фонтани, древноримски останки са превърнали тази страна в място, което всеки човек трябва да посети поне веднъж през живота си. Атмосферата тук е невероятна. За това допринасят не само удивителната архитектура, но също така местната кухня (считана за една от най-добрите), слънчевият средиземноморски климат, както и приповдигнатото настроение на италианците и несравнимото звучение на италианския език. Едва ли има книга или наръчник, който да побере всички забележителности в страната по простата причина, че списъкът би бил безкраен. Тук всеки квадратен метър земя и всеки камък носят своята история и минало. Въпреки това, тук ще видите няколко от най-значимите забележителности в Италия, които носят славата на страната далеч отвъд океана.

1. Кулата в Пиза / Пиза. Наклонената кула е един от символите на Италия и на стара Европа. Строежът и започнал през далечната 1173 година. Скоро след завършването и всички забелязали, че структурата, предназначена да служи за камбанария на близката pompei italyкатедрала започнала да се накланя на една страна. Причината се крие във факта, че в онези времена едва ли някой е намирал за необходимо да се правят проучвания върху стабилността на почвата преди да се започне строителство. В този случай обаче това се оказало решаващо. Земята около високата почти 56 метра кула не била стабилна и тежката мраморна конструкция започнала плавно да потъва в земята. През 1987 година наклонената кула е добавена към списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

2. Помпей / Кампания. В подножието на италианския вулкан Везувий се намира едно уникално място. Един ден през 1-ви век преди Христа жителите на Помпей се занимавали със своите ежедневни дейности когато внезапно колосално изригване разтърсило днешната италианска провинция Кампаня и заринало градчето под милиони тонове падащи от небето вулканичен прах, пепел, лава и парчета пемза. Днес градът е под егидата на ЮНЕСКО и представлява един истински паметник под открито небе. Потресаващо е да се види как местните жители са се опитвали да се предпазят, закривайки лицата си или лежейки по очи на пода. Днес повече от 2000 години след това бедствие все още можете да видите вкаменените жертви, останали както в деня на този природен катаклизъм.

3. Фонтанът Треви / Рим. Има поверие, което гласи, че всеки който хвърли монета във фонтана Треви някой ден ще се върне отново в Рим. Къде с тайна надежда, къде за да спазят една романтична традиция гостите на италианската столица не пропускат да trevi fountain romeхвърлят по някоя монета в този фонтан, за който се твърди, че е може би най-красивият в света. Завършното през 1762 година произведение на изкуството се състои от няколко статуи на човешки фигури, главната от които изобразява покровителя на моретата – бог Нептун.

4. Колизеумът / Рим. Колизеумът е може би единствената структура в Италия, която може да съперничи на наклонената кула в град Пиза по отношение на своята известност. Започнат е от император Веспасиан и е завършен през 80 година от новата ера по време на управлението на император Тит. Основното му предназначение било да служи като място за забавление на римското общество. Тук са се водили безбройни гладиаторски битки, а на трибуните имало място за всички – от императора до хората с най-нисък социален статус. Днес във вътрешността на Колизея не е останало почти нищо. Дори и арената вече не съществува. За сметка на това се виждат стените на помещенията, които били изградени от долу.

5. Канале Гранде / Венеция. Канале Гранде е един от романтичните символи на Европа. Това е най-големият от всички канали и играе ролята на основен транспортен коридор в града. На места неговата ширина достига до 80 – 90 метра, а дълбочината му варира около 5 метра. Над Канале Гранде преминават множество мостове, които ще ви удивят с красотата и оригиналността на архитектурните решения. Едни от най-забележителните места по няколко километровото течение на Канале Гранде са „Мостът на въздишките” и „Понте Риалто”, като непременно трябва да се насладите и на красотата на великолепните дворци, които са разположени по протежение на водната артерия.coliseum rome italy

6. Вулканът Етна / Сицилия. Високият 3323 метра италиански вулкан е най-големият в Европа (ако не броим вулканът Тейде на испанските Канарски острови). С основание може да бъде наречен „страшилището на Сицилия”, защото по исторически данни е унищожил десетки градове и села и е отнел хиляди човешки животи. Активният вулкан се смята за една от най-значимите туристически дестинации в страната, а автобуси пълни с туристи редовно се изкачват по чукарестите му склонове. Смята се, че вулканът разположен в най-източните части на острова датира от преди 300,000 години, макар че първото документирано изригване било през 5-ти век преди Христа..

7. Испанските стъпала / Рим. Прословутите Испански стъпала са разположени между едни от най-красивите площади в Рим – Пиаца ди Спания и Тринита дей Монти. В горния край на стъпалата е построена красива църква, носеща същото име като площада – Тринита дей Монти. По протежение на 138-те стъпала се помещава пазар за цветя. Това прави мястото още по-красиво и атрактивно за туристите. Стълбите са задължителни за туристическия маршрут на всеки посетител на Вечния град. Важно е да се знае обаче, че на посетителите е забранено да се хранят на стълбите, а за нарушителите има доста големи глоби.

etna volcano italy8. Лаго Маджоре / Алпите. Италия притежава удивителни архитектурни чудеса, но нейната природа е просто уникална. Езерото Маджоре (Лаго Маджоре) е разположено в североизточните части на страната. То е второто по големина в Италия и част от него е разположена в пределите на съседна Швейцария. От всички страни е заобиколено от дивите и сурови пейзажи на Алпите. Склоновете се спускат стръмно към водата и са покрити с тучна зеленина. Стръмните брегове подсказват за голямата дълбочина на Лаго Маджоре. Най-дълбоката част на езерото лежи на 372 метра под повърхността. Един поглед е достатъчен за да осъзнаете, че малко места по света могат да се мерят с красотата на Италия. Около бреговете на езерото са разположени множество малки градчета, които ще ви пленят с красивата си архитектура, чистота и подреденост.

9. Площад Сан Марко / Венеция. За ценителите на красотата това е една от най-важните спирки във Венеция. На този великолепен площад се намира и градската катедрала, която също носи името Сан Марко. Със своята разкошна архитектура тя свидетелства за миналото величие на Венеция като световна сила. Днес милиони туристи са нетърпеливи да се докоснат до това място, носещо чара на отминалите времена. Но високата 43 метра катедрала и нейните позлатени мозайки не са единственото, което ще ви впечатли. Тук ще откриете някои от най-старите кафенета в града, които непременно трябва да посетите ако сте любител на класическия европейски лайфстайл. Отпивайки от чашата с ароматно кафе, пред вас ще бъде един от най-красивите spanish steps romeплощади в Европа, целия отрупан с гълаби и заобиколен от старинните си достолепни сгради.

10. Лаго ди Гарда / Алпите. Лаго ди Гарда се намира в северните части на Италия и в южната част на Алпите. Без съмнение това е едно от най-красивите кътчета в цяла Италия и е най-голямото езеро в страната (но не най-дълбокото). Достига дълбочина от 346 метра. Езерото е заобиколено от изключително красива планинска природа с обилна зеленина. Тук виреят голямо разнообразие от растителни видове вариращи от топлолюбиви средиземноморски растения до по-издръжливи на ниски температури иглолистни дървета. Околностите на Лаго ди Гарда са известни със своята красива архитектура и великолепни курорти, които играят ролята на много важна туристическа дестинация от световна класа. Тук е мястото да кажем, че дори и Лаго ди Гарда да не е цел на посещението ви в Италия няма да сгрешите ако му отделите няколко дни.

11. Сикстинската капела / Рим (Ватикана). Сикстинската капела се намира във Ватикана и е официална резиденция на папата. Сградата има същите мерки както и Храмът на Соломон. Завършена е през късният 15-ти век, а строителството и е по нареждане lago maggiore italyна папа Сикст четвърти. Един от най-вълнуващите факти е, че таванът на Сикстинската капела е изрисуван лично от ръката на великият Микеланджело. Сградата е част от комплекса на Апостолическия дворец. Сикстинската капела е отворена за посетители, макар че тълпите туристи оказват негативно влияние върху стенописите и рисунките.

12. Везувий / Неапол. Везувий е единственият активен вулкан, който се намира на континентална Европа, а последното му изригване датира от 1944 година. Разположен непосредствено до един от най-красивите градове на Италия – Неапол, вулканът Везувий е сред най-значимите забележителности в страната. Освен възхищение към майката природа обаче, той вдъхва и мъничко страх в жителите на Неапол. Повечето жители и гости на града тайно се надяват този вулкан никога да не изригне, защото това би било голямо бедствие. Вулканът е висок 1277 метра, но на фона на града изглежда доста по-внушителен.

13. Плажът Порто Истана / Сардиния. В близост до малкото и чаровно средиземноморско градче Олбия се намира един от най-красивите плажове не само в Италия, но и на континента. Мястото е популярно със светлия си фин пясък и кристално чисто море. От плажа се разкрива очарователна гледка към близкия скалист остров Таволара. Всичко това прави Порто Истана перфектното място за почивка и събиране на слънчеви лъчи край брега на Средиземно море.piazza san pietro rome

14. Лампедуза (остров). Миниатюрен и екзотичен, италианският остров Лампедуза е едно истинско бижу на майката природа, разположено сред изумрудените води на Средиземно море, южно от Сицилия. Мястото е известно с това, че притежава най-красивите лагуни в Европа. Водите са кристално чисти, а през дългото и горещо лято хиляди яхти акостират край каменистите брегове. Лампедуза е изключително атрактивна дестинация за гмуркане и наблюдаване на богатството на подводното царство.

15. Пантеонът / Рим. Сградата на Пантеона в Рим е една от задължителните спирки в италианската столица. Величествената му фасади носи духът на миналото величие на Италия. Построен е от император Адриян през 126 година от новата ера и фасадата му силно напомня на тази на Партенона в гръцката столица Атина. Вероятно колкото и да търсите няма да откриете по-добре запазена сграда от римско време. Пантеонът изпълнявал религиозни функции, но чак през 7-ми век започва да служи на християнството. Сградата е уникална, а една от най-отличителните и черти е отворът в купола, наречен „окото”. През него влиза слънчева светлина директно в храма.

16. Флорентинската катедрала / Флоренция. Санта Мария дел Фиоре е катедрала в един от най-красивите италиански градове Флоренция. Куполът и прилежащата кула са считани за символите на града. Първият камък е поставен през 1296 година, а е напълно завършена във вида, в който я познаваме днес през 1887 година. Не случайно строителството е отнело толкова много време – сградата е строена на етапи, а крайният резултат е истински шедьовър. Тя е дело на геният Филипо Брунелески. lampedusa lagoon italyКерамидено червените цветове на купола си хармонират до съвършенство с покривите на сградите в цяла Флоренция. Архитектурният стил е едно перфектно съчетание между готика и ренесанс. И до днес катедралата остава сред най-големите в света.

17. Доломитите (планинска верига). Доломитите са планинска верига, която се намира в североизточните части на Италия. Смятат се за едно от най-странните и чудновати места в Алпите. Отличават се със своя назъбен силует и с това, че не приличат на никоя друга планинска верига в състава на Алпите. За произхода на планините днес се знаят доста неща, но най-важно е да се каже, че планинските върхова представляват коралови рифове. Това би изненадало почти всеки, но истината е, че това място някога е било дъно на море. Днес планините се покриват с дебел сняг през зимните месеци, а близостта на Средиземноморието ни най-малко не смекчава местния климат.

18. Площад Свети Петър. Разположен в най-малката държава на планетата, площад Свети Петър е едно от най-важните места, които трябва да се посетят от туристите в Рим. Тук по празници като Велик ден, както и в неделните дни се стичат десетки хиляди посетители от всички краища на света. Понякога тук се струпват толкова много хора, че за човек е трудно да си представи как толкова народ може да се побере в пределите на един площад. В средата на площад Свети Петър се издига 40 метров обелиск, който е донесен от Египет от император Калигула.

19. Базиликата Свети Петър. Разположена на площад Свети Петър във Ватикана, базиликата Свети Петър е най-голямата и canale grande veniceзначима църква в цяла Италия. Сградата е едно истинско чудо на архитектурата, което кара туристите да затаят дъх от възхищение! На покрива са разположени статуи на Иисус Христос и единадесетте апостоли. Сградата е строена от 1506 до 1626 (120 години). Тъй като е строена през един доста голям период от време, базиликата е дело на множество велики архитекти. Една от най-именитите личности, които са се трудили върху този шедьовър е знаменитият Микеланджело.