Забележителности на Тайланд

thailand is a paradise for 12 million visitorsТайланд е една от най-атрактивните туристически дестинации в света. Годишно се посещава от 12 милиона туристи, а броя на посетителите непрекъснато нараства. Трагедията с вълната цунами, която на 26 декември 2004 г. помете крайбрежните участуци на Тайланд нанесе катастрофални щети върху местния туризъм, но днес страната, колкото и учудващо да звучи, благодарение на усърдието и старанието на местните жители успя да отърси и възстанови от този ужас!

Днес, както е било винаги, основната част от посетителите идват тук през зимата, когато голяма част от северното полукълбо е скована в зимна прегръдка. Разбира се, топлия климат не е единствената причина, която кара туристите да се завръщат тук отново и отново всяка година. Голямо значение има също и факта, че местната кухня е изключително вкусна, а местните жители се смятат за едни от най-милите и любезни хора в света. Тайланд и неговите неприлично красиви острови се използват като място, на което идват да зимуват богаташи от северните страни (Канада, Русия, Скандинавския полуостров и др). Страната поразява всички свои посетители с красотата на своите будистки храмове. В Тайланд има някои места, които са особено атрактивни като например островите Пукет и Ко Самуи. Освен тях има обаче и някои кътчета, които са много по-малко известни, но не по-малко интересни. Туристите, които имат удоволствието да посетят Тайланд, трябва непременно да отделят известно време за посещение на националните паркове на страната. Ето и някои от основните места и забележителности, които човек трябва да посети ако пътува до Тайланд.

1. Остров Ко Фи Фи е истинско бижу,ko phi phi thailand paradise on earth което майката природа е сътворила сред водите на Андаманско море (част от Индийския океан). Представлява скалист остров с овални форми, който стръмно се издигат от лазурните води на океана. Вертикалните склонове са покрити с гъста тропическа растителност. Пясъкът по плажовете е с цвят на слонова кост, а в прозрачните и спокойни води живеят различни видове корали и малки пъстри рибки.. Около плажовете мързеливо се поклащат горички от кокосови палми, а атмосферата обикновено е спокойна с изключение на случаите, когато туристически корабчета „стоварват“ тълпи с народ на брега. Но това е за кратко. През останалото време островът е истински рай.

the coast of phuket2. Остров Пукет е разположен на западното крайбрежие на Тайланд и претендира да е мястото с най-големи и с най-добри възможности за настаняване. Пукет е туристическа дестинация номер едно в Тайланд и е визитната картичка на страната пред света. Плажовете са удивително красиви, океанската вода е прозрачна като в плувен басейн. В сърцето на остров Пукет се намира фантастична тропическа гора, която е под закрила на закона. Това е национален парк Као Фра Таео. Тук за посетителите на острова редовно се организира сафари със слонове в джунглата. Наистина, ако да се „возиш“ на гърба на слон не е приключение, кое тогава???

amazing beach of ko samui3. Ко Самуи е още един великолепен остров сред водите на Сиамския залив ( Тайландски залив). Освен с плажовете си, островът е известен със своите будистки храмове и кокосови плантации. Ко Самуи е много атрактивна туристическа дестинация и редовно приема полети от други части на Тайланд, Китай, Сингапур и Малайзия.

floating restaurants thailand4. Плаващите заведения. Голяма атракция в Тайланд представляват плаващите заведения, без значение дали става въпрос за клубове, барове, ресторанти или нощни заведения. През последните години те са се превърнали в нещо като емблема на тази страна. Най-приятно да се отиде на плаващ ресторант е надвечер когато слънцето залязва и от реката започва да се усеща спцифичен аромат из въздуха. Обикновено плаващите ресторанти са на места с много зеленина и на далеч от градския шум и динамика.

the lying buddah thailand5. Храмът на полегналия Буда. Храмът на полегналия Буда се намира в столицата на Тайланд – Банкок. Това е една от най-големите градски забележителности. Във вътрешността на храма действително се е излегнала приблизително 40 метрова златна статуя. Е, вътрешността и не е златна, но за сметка на това от вън е покрита с тонове злато.

the temple of the golden buddah thailand6. Храмът на златния Буда. Уат Траймит или по-известен като храмът на златния Буда се намира в сърцето на Банкок. Разположен е непосредствено до Гран Пелас (друга голяма забележителност на тайландската столица). В този храм се намира златна статуя на седящия Буда. Скулптурата е изработена от над 5 тона злато. Днес е една от най-сниманите забележителности в Тайланд. Внушително е да се изправиш пред подобен колкос от злато.

the marble temple is a real masterpiece thailand7. Мраморния храм. Този храм представлява едно истинско произведение на изкуството. Фасадата е снежно бяла, покривът червен и уклрасен със златни орнаменти. Сградата е толкова типична и традиционна за тази част на света, че може да служи за еталон. Простотата и изисканите форми се допълват учудващо добре.

8. Крокодилските ферми. Както и всяка друга екзотична страна, Тайланд също си има своите crocodile farm in thailandстранности, които го правят още по-очарователен в очите на посетителите. Една такава чудновата забележителност са крокодилските ферми, които могат да се видят на територията на цялата страна. Крокодиската ферма в Самутпракан се смята за една от най-големите в света. Но не си мислете, че тук просто ще гледате как хилядите крокодили просто се излежават на припек – напротив! Тук се разиграват цели шоупрограми и представления с активното участие на този оцелял вид динозавър.

phang nga bay thailand9. Пхангнга. Това е заливът, който се простира на изток от остров Пукет. Известен е с удивителните релефни форми. Тук скали наподобяващи стълбове се изправят вертикално от водната повърхност. Странните скални късове са по-широки в горната си част, отколкото долу. Въпросните каменни блокове са покрити с гъста тропическа растителност и са важна атракция за туристите, които остават възхитени от това, което виждат.

gran palace thailand10. Гран Пелас. Кралския дворец „Гран Пелас“ е една от най-важните забележителности в цял Тайланд. Разположен точно в центъра на Банкок, на източния бряг на реката, той опиянява с красотата си всички които имат щастието да го зърнат. Този шедйовър се извисява гордо на мястото си още от далечната 1782-ра година. Една от най-забележителните части от двореца е изумрудената статуя на Буда. Макар днес да е в рамките на двореца, тя е създадена през първи век преди Христа в град Паталипутра в Индия.

ayutthaya the old capital of thailand11. Аютая. Това е древната столица на Сиам (днешен Тайланд). Градът е исторически паметник под открито небе. На където се обърне човек може да види будистки храмове и статуи на Буда. Градът е разположен в поречието на река Чао Прая. Тук са живяли десетки поколения владетели. Градът се смята за едно от архитектурните чудеса на Азия. По значимост в миналото може да бъде сравнен с градове като Атина и Рим. В резултат от нахлуването на бирманците, градът е почти напълно унищожен. В следствие на това столицата се премества там, където е днес – в Банкок.

12. Връх Интханон. Връх Интханон е висок 2565 метра. Това е най-високата точка в страната. Намира се в северозападните части на Тайланд. Тук жегите и горещините, които са типични за ниските части на страната са нещо непознато. Макар и на повече от 2000 метра, тук не е твърде студено и растителността намира идеални условия за развитие. Мястото е означено със старателно изработена дървена табела и надморската височина е изписана със златисти букви.

13. Водопадът Сай Йок Нои. Разположен в тайландската провинция Канчанабури, водопадът и скалните формирования около него привличат огромен брой туристи. Шумът от течащата вода в комбинация с гъстата тропическа растителност правят мястото да изглежда като излязло от приказките. За местността около водопада се твърди, че е най-красивата в цял Тайланд.

ayutthaya the old capital thailand14. Национален парк Ерауан. Това място е удивително. Представлява гъста и зелена тропическа гора, която е дом на огромен брой растителни и животински видове. Заради сравнително малкото разстояние до столицата Банкок, националния парк Ерауан е силно посещаван и се радва на доста голяма популкярност. Паркът се намира на брега на езерото Си Накарин.

15. Тарутао. Тарутао е първият в Тайланд морски национален парк. Намира се в югозападната част на страната. Обхваща прилежащите води на 51 острова. Това място притежава удивителен подводен свят – риби и корали образуват една неописуема феерия от хиляди цветове. Този район се смята за един от най-тихите и спокойни за почивка в Тайланд. Мястото не е подходящо обаче за хора, които търсят забавления и тълпи от хора, защото тук практически няма никакъв нощен живот. Островите по скоро могат да ви предложат уединение сред красотата на природата.

Wat Phrathat thailand16. Национален парк Као Йай. Као Йай е най-старият национален парк на територията на Тайланд. Животинският свят е толкова разнообразен, че човек не може да си го представи докато не го види с очите си! Сред гъстата тропическа растителност живеят птици, влечуги, хищни и тревопасни бизайници и много, много други. Освен, че е най-стар, паркът е и втори по територия в Тайланд. Ако имате късмет ще зърнете слон и дори тигър, а ако имате много късмет, ще сте на безопасно разстояние от най-голямата котка.

17. Уат Фратат. Свещен за милиони тайландци, храмът Уат Фратат се смята за най-стария в провинция Чанг Май и датира от далечната 1383 година. Това е, може би, най-голямата National Park Khao Ya Thailandзабележителност в сверните части на Тайланд. За да достигнат до самия храм посетителите трябва да изкачат повече от 300 стъпала до върха. В храма има изумрудена статуя на Буда и статуя на хиндуисткия бог Ганеш.

18. Розовата градина. Розовата градина е разкошен парк, разположен на по-малко от половин час път западно от столицата Банкок. Сред парковата обстановка са разположени ограничен брой хотели, които предлагат спокойствие и чиста околна среда на една ръка разстояние от пулсиращия мегаполис. Розовата градина представлява голяма атракция и привлича огромен брой посетители, които идват за да се насладят на изключително разнообразиеDamnoen Saduak floating market thailand от екзотични дървета и цветя.

19. Плуващия пазар Дамноен Садуак. Разположен на около час път с кола западно от Банкок, плуващият пазар е една от големите забележителности на страната. Сред водите на реката, непосредствено до брега плитки дървени лодки пренасят стоката на местните търговци. А тя варира неимоверно много – от шапки до сладкиши и плодове. Със сигурност ще обикнете Тайланд, когато се потопите сред тази характерна азиатска атмосфера.

Tarutaoimarine national park thailand20. Водопадът Банг Пае. Със своята височина от само 18 метра това е най-високия водопад в Тайланд и един от най-атрактивните. Намира са на туристическия остров Пукет и е една от атракцийте на острова. Макар, че не е много висок, той все пак е пораззително красив. Все пак височина и красота са две напълно различни неща. Течението на водопада силно се влияе от това дали е сух или дъждовен сезон, като през сухия сезон той почти напълно пресъхва.

Основна туристическа информация:

– официален език – тайландски, освен него повсеместно се говори английски

– основна религия – будизъм; в страната живеят малък процент мюсюлмани, християни, хиндуисти и др.

– официална валута – тайландски бат

– население – около 65 милиона

– площ – 514 000кв.км.

– столица – Банкок

– най-добро време за туризъм – сухия сезон от ноември до април (освен ако целта на пътуването не са някои от тайландските водопади).