Топ 100 забележителности на САЩ

Goldengate Bridge San FranciscoТова е един списък на сто от най-интересните забележителности в Съединените Щати, който не претендира да е пълен. САЩ е страна с огромен и неизмерим туристически потенциал. Много от световните забележителности се намират там. Оказа се, един списък със сто интересни места и архитектурни обекти изобщо не може да представи дори и малка част от това, което Америка може да предложи. И все пак ние опитахме да ви покажем поне малка част от неограничения потенциал на САЩ. Местата и архитектурните паметници, които сме поместили в нашата класация са подредени по случаен принцип.

1. Национален парк „Йосемит“. Разположен е сред планините във вътрешността на централна Калифорния, на повече от 1200 метра надморска височина. Представлява равнинна котловинна местност, заобиколена от високи планини. Националният парк „Йосемит“ е основан през далечната 1890 година. Той е известен с многобройните си изключително красиви водопади, както и с гъстите си борови гори. Това е една от най-атрактивните природни забележителности на Америка. Паркът е великолепен през всички сезони. През зимата всичко е скрито под дебела снежна покривка. През пролетта е особено романтично, тъй като всичко цъфти и се раззеленява. По това време въздухът е изпълнен с какви ли не аромати. Лятото е изключително зелено и предлага прохлада – нещо, което трудно се намира в Калифорния през летния сезон. Паркът е приказен през есента. Златисти листчета падат в огледалните води на езерцата. Тук необезпокоявани от никой живеят черни мечки, елени, катерици, орли и много други горски обитатели.

2. Национален парк „Евърглейдс“. Най-южната тропическа част на щата Флорида е заета предимно от мочурища и наводнени широколистни гори. Тук ще откриете такива емблематични животински видове като белоглав орел, различни видове чапла, както и най-голямата котка след тигъра и лъва – пумата. Но господарят на тези територии е безспорно алигаторът. Това е вид североамерикански крокодил, който обитава тези места. Хората и домашните животни трябва да се пазят от острите му зъби, тъй като лесно могат да станат негова плячка. В Евърглейдс ще видите също едно доста по-непознато животно, което за разлика от алигатора е известно с кроткия си и миролюбив нрав – това е водната крава, по-известна като ламантин. Национален парк „Евърглейдс“ е в списъка на ЮНЕСКО. Паркът е основан през 1934 година.

3. Национален парк „Йелоустоун“. Разположен сред Скалистите планини на щата Уайоминг, Национален парк „Йелоустоун“ е един от символите на САЩ. Основан е през 1872 година, а от 1978 година е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. С недокоснатата си типично североамериканска природа, Йелоустоун ще ви върне в годините, когато на континента стъпали първите европейци. Борови гори, езера, открити тревисти пространства, водопади и гейзери оформят пъстрата палитра на този приказен рай. Паркът е дом на такива видове, като например мечка гризли, черна мечка, белоглав орел, пума, елен, бизон и много други представители на животинското царство. В Йелоустоун има стотици гейзери, но най-респектиращ е гейзерът „Олд Фейтфул“, който по време на изригване може да изхвърли гореща вода на повече от 50 метра!

4. Рокфелер център. През 1930 година започва изпълнението на проект, който предвижда построяването на 19 сгради в стил арт деко в Манхатън. Днес този архитектурен комплекс е сред най-красивите в Ню Йорк. Той е дело на семейство Рокфелер. От тук идва и името му – Рокфелер център. Най-респектираща от всички е сградата на Дженерал Електрик. Сданието се издига на височина от 266 метра над силуета на града и има 70 етажа. Днес този внушителен небостъргач е задължителна спирка за посетителите на Ню Йорк. Този комплекс е шедьовър на съвременната градска архитектура и допринася за космополитното излъчване на световната финансова столица. Всяка година през декември в Рокфелер център блесва най-красивото и лъскаво коледно дърво в цяла Америка.

5. Тайм скуеър. Това е най-известното място в САЩ. Тук по-добре от където и да било ще усетите духа на Страната на неограничените възможности. Лъскави небостъргачи със стъклени фасади, десетки билбордове и видеостени, хиляди препускащи минувачи от всички националности, които живеят на нашата планета, както и неизменните жълти нюйоркски таксита. Ако посетите Тайм скуеър с основание можете да твърдите, че се намирате в центъра на света. Единствено Лас Вегас би могъл да съперничи на Тайм скуеър по отношение на неоновите си светлини. Тук животът кипи 24 часа в денонощието. Практически няма разлика дали ще видите мястото в 10 сутринта, 7 вечерта или след полунощ. Всяка година в ноща на 31-ви декември стотици хиляди, дори милиони посетители се стичат на Тайм скуеър за да отброят последните минути на старата година и да посрещнат новата.

6. Юнивърсал сити. Би било голям пропуск ако пътувайки до Америка не се отбиете до Калифорния. И още по-голям пропуск би било ако не посетите Юнивърсал сити. Това е цяло филмово градче, разположено в сърцето на втория по големина американски мегаполис – Лос Анджелис. Тук са студията Юнивърсал, които са меката на великата илюзия – киното. Студията са основани тук през 1912 година. Днес това място предлага възможността да влезете в пряк контакт с магията на киното. Само тук ще имате възможността да застанете очи в очи с голямата бяла акула от филма „Челюсти“, както и да видите къщата-мотел от филма „Психо“ от 1960 година, където Норман Бейтс (собственик на западащ мотел) наблюдава през дупка в стената, а по-късно дори убива младата секретарка Мериън Крейн.

7. Университета Харвард. Бостън, щата Масачузетс може с право да бъде наречен „световната столица на висшето образование“. Разположен до малък, но красив парк на северния бряг на река Чарлз, университета Харвард се смята за най-елитното учебно заведение в света и е символ на качесвено образование. Както подобава на университет от такава класа, Харвард се помещава в старинна сграда, която подобно на машина на времето ще ви върне векове назад в Англия. Университетът е най-старият в Съединените щати. Основан е през 17 век, през далечната 1636 година. Някои от по-известните му възпитаници са били бившите американски президенти Кенеди и Рузвелт. В една от сградите на университета Харвард се помещава най-голямата университетска библиотека в света.

8. Великите езера. Горно езеро, Мичигън, Хюрън, Ери и Онтарио са разположени на границата между Съединените Американски Щати и Канада. Горно езеро е най-големото сладководно езеро в света. Единствено полярните ледници биха могли да съперничат на Великите езера по количество сладка вода! За този, които ги зърне за първи път ще бъде трудно да повярва, че пред него има езеро. Обикновено хората се чувсват така, сякаш са застанали на брега на море или океан. Бряг не се вижда, а във ветровито време тук се издигат вълни, чиято големина не може да бъде свързана с езеро. На някои места има плажове, които през летните месеци събират доста посетители. Великите езера са дали живот на третия по големина американски град – Чикаго.

9. Коронадо. Разположен на самия брега на най-южния калифорнийски град – Сан Диего, Хотел дел Коронадо представлява една от най-интересните исторически забележителности на американското тихоокеанско крайбрежие. Той е обект на интерес на всички, които по една или друга причина посещават този красив град. Тази оригинална и автентична сграда с бялата фасада и червен покрив е построена през 1888 година. Освен, че е посещаван от много американски президенти, тук са отсядали и не множество холивудски знаменитости. Гост на хотела е била и една от най-известните жени за всички времена – актрисата Мерилин Монро.

10. Даймънд хед. В източния край на остров Оаху, насред красивата хавайска столица Хонолулу се намира една от големите американски забележителности – Даймънд хед. Това е част от кратер на отдавна угаснал вулкан, който днес се вижда от всички части на столицата Хонолулу. От най-високата точка на Даймънд хед, която се издига на 231 метра се разкрива зашеметяваща гледка към най-населения и космополитен хавайски град – Хонолулу. Е, Даймънд хед далеч не е най-високата точка на този остров, но затова пък той е част от самия град. Сухите и лишени от растителност склонове на кратера от далеч контрастират на тучната растителност със своите бежови чукарести склонове.

11. Кулата Сиърс. Недалеч от бреговете на езерото Мичигън се издига кулата Сиърс. Със своята височина от 442 метра и 108 етажа това е най-високият небостъргач на територията на Съединените Американски Щати. Небостъргачът е завършен през 1974 година. Кулата е черна, покрита с тъмни стъкла и това я прави да изглежда много по-нова отколкото е. Въпреки че вече няколко десетилетия краси силуета на Чикаго, днес Сиърс Тауър продължава да бъде символ на икономическа мощ и все още е сред най-високите сдания на планетата, заедно с Бурдж Дубай, Тайпе 101, Шанхайския световен търговски център, кулите Петронас и Емпайър Стейт Билдинг.

12. Бедлендс. В югозападната част на щата Южна Дакота се намира едно уникално творение на майката природа. Националният парк „Бедлендс“ има изключително изразен и разчленен релеф. Заради хилядите скали и многобройни каньони местността е много трудно проходима. Това творение на природата се е формирало в резултат от непрекъснатото действие на ерозията, която и днес продължава да променя и дооформя скалите. Според учените всяка година скалите увеличават височината си с около 2 – 3 сантиметра.

13. Магистрала 66. I-66 е вероятно най-популярната магистрала в света. По известна просто като магистрала 66, тя е свързана с новаторския дух на американците и техния стремеж да пътуват към западния бряг и Калифорния. Точно това е онзи път, който сме гледали в десетки американски филми, в които млади хора се качват на колата си и поемат с няколко долара в джоба към бъдещето си в Калифорния, без дори да знаят какво ги очаква зад ъгъла. Тази магистрала е нещо като символ на американския свободен дух и стремеж към успех. Магистралата преминава през 8 щата. Нейното начало е в Чикаго, щата Илинойс. После пресича щатите Мисури, Канзас, Оклахома, Тексас, Ню Мексико, Аризона и краят и е в Лос Анджелис, Калифорния.

14. Дяволската кула. Дяволската кула е скално формирование, което се намира в североизточните части на щата Уайоминг. То се издига на височина 265 метра и изпъква много рязко на фона на заобикалящите го гористи равнини. Има специфично вертикално набраздяване по цялата си височина. Този монолит привлича хиляди туристи от страната и чужбина. Дяволската кула, както много други чудати творения на природата от целия свят, е изваяна от ерозията. Преди около 50 милиона години магма застинала в околните скали, но тъй като те били крехки и ронливи вятърът и водата ги отмили, оставяйки тази много по-твърда от околните скали. Дяволската кула е най-красива при залез слънце, когато се оцветява в наситени оранжеви нюанси.

15. Национален парк „Олимпик“. Разположен в планинска местност в най-северозападните части на щата Вашингтон, Съединените Щати, Национален парк „Олимпик“ съхранява една от най-красивите иглолистни гори в цяла Северна Америка. Сред боровите гори по стръмни скали се вият вълшебни водопади, а приятната прохлада през летните месеци прави мястото отлично за дълги излети сред природата. Перлата на този прекрасен парк е Блу глесиър (Синия глетчер). Горите на Национален парк „Олимпик“ са дом на огромно разнообразие от диви животни – мечки, вълци, елени, орли, бухали и много много други. От планинските ледници в сърцето на парка се спуска реката Куиитс. Тя тече на запад към Тихия океан, а около нея виреят гъсти дъждовни гори.

16. Бруклинския мост. Дългият 1834 метра Бруклински мост свързва два от най-известните нюйоркски квартала – Бруклин и Манхатън. Завършен през 1883 година, мостът улеснил стотиците хиляди работници, които трябвало да пресичат Иист Ривър между остров Манхатън и остров Лонг Айлънд. Това съоражение било невъобразимо голямо за времето си. Днес той е един от най-старите висящи мостове в света. Дори и в наши дни високият 84 метра мост впечатлява със своите размери и стил. Негов създател е Джон Рьоблинг, който умира по време на строителството и е наследен от своя син – Уошингтън Рьоблинг. Строителството му било истинско предизвикателство, имайки предвит колко тинесто и нестабилно е дъното на Иист Ривър. Когато бил построен, мостът практически нямал алтернатива. Днес освен него има много мостове, които поемат част от трафика на пренаселения остров, но Бруклинския мост остава неповторим.

17. Малибу. Прекрасният плаж Малибу притежава неустоим средиземноморски чар. Той е един от най-красивите и известни в Съединените Щати. Намира се в най-северните части на Лос Анджелис и се радва на яркото Калифорнийско слънце почти през цялата година. Стръмните жълтеникави скали са стръмно надвиснали над тъмно сините океански води. Луксозни вили за милиони долари са стъпали на самия ръб на скалите, а под тях са само пясъкът и океанът. Това е едно от най-атрактивните места за живеене в САЩ. Тук живеят такива знаменитости като Барбара Стрейзън, Антъни Хопкинс и знойната красавица Памела Андерсън. Голяма забележителност на Малибу са вилите, построени на самия пясък върху колони за да не могат да ги засегнат океанските вълни при лоше време.

18. Бродуей. Който за първи път идва в Ню Йорк, най-вероятно ще се учуди от това, че на пук на всички улици, които се движат в посока от изток на запад и от север на юг, Бродуей следва свой собствен път и по никакъв начин не се съобразява с тези правила. Самото име на улицата на английски означава „широк път“. Този булевард започва близо до Батъри парк в долен Манхатън. Първоначално поема на североизток, после на север пресича Тайм скуеър, минава покрай Сентръл парк при Калъмбъс Съркъл и пресича по диагонал голяма част от Манхатън. След няколко леки извивки, Бродуей отново поема на североизток, прекосявайки цял Манхатън и продължавайки в Бронкс. След като прекоси цял Бронкс, най-накрая Бродуей завършва далеч от шума и небостъргачите на големия град сред съвсем различна обстановка. Бродуей е една от най-известните улици в Америка. Популярна е със своите кина и театри, които се смятат за едни от най-добрите в света. И до днес се смята за много престижно за един актьор или актриса да играе на сцената на някои от тези театри.

19. Леяйна е красиво историческо селище, което се намира на северозападния бряг на хавайския остров Мауи. Тук са концентрирани множество архитектурни паметници и исторически забележителности. Някога Леяйна била център на Хавайското кралство. В стари времена селището било китоловен център, но днес времената са съвсем различни. Сега Леяйна е важна туристическа дестинация и порта към изисканите хавайски курорти. Днес вече Леяйна има по-скоро културно значение, а ролята на столица на Хавай играе Хонолулу.

20. Крайслер билдинг. Една от най-емблематичните сгради в Съединените Американски Щати е Крайслер Билдинг. Строителството на този красив небостъргач започнал през далечната 1928 година и завършил през 1930 година (2 години по-късно). Днес този архитектурен паметник е една от най-високите сгради в САЩ. Сградата се извисява на 319 метра височина. Сградата се издига не далеч от брега на Ийст Ривър в източен Манхатън. Подобно на Емпайър Стейт Билдинг, сградата на Крайслер е островърха и това ясно я откроява на силуета на Голямата ябълка.

21. Организацията на обединените нации. Би било лудост да посетите Ню Йорк без да видите сградата на Организацията на обединените нации. Впечатляващо е да си представите колко важни личности от световно ниво са идвали тук за да разсъждават върху световните проблеми. Когато човек застане пред сградата си дава сметка, че в известен смисъл това е едно от местата от които се управлява света днес. Самата сграда като структура също е впечатляваща – красива, модерна и лъскава, разположена на брега на Иист Ривър.

22. Халеакала. Национален парк Халеакала се намира в южната част на красивия хавайски остров Мауи. Мястото е обявено за парк през 1961 година. Името на вулкана означава „къщата на слънцето“ и това не е никак учудващо – височината на спящият вулкан достига 3055 метра. През голяма част от годината всичко е покрито с дебела снежна покривка, която е необичайна за тези географски ширини. Хората отдавна са осъзнали предимствата на чистия въздух и голяма видимост и по тази причина тук е една от най-големите и важни обсерватории в света.

23. Долината Напа. Кой не знае долината Напа? Тя се намира в северната част на щата Калифорния, северно от американския мегаполис Сан Франциско. Напа е за Америка това, което е Тоскана за Европа или Бароса за Австралия. Тук топлите слънчеви лъчи и меката, влажна зима правят мястото най-доброто за отглеждане на лозя в Северна Америка и се произвежда най-качественото вино в САЩ. Напа ще ви представи Калифорния в най-добрата и светлина – слънчева, зелена, спокойна и богата. Мястото е великолепно за винен туризъм. Тук бихте могли да отседнете в някоя от известните винарни и да дегустирате от напитката на боговете.

24. Мемориалът на Линкълн. На източния бряг на река Потомак във Вашингтон се издига една от най-големите забележителности на Америка. Мемориалът на Линкълн се намира в центъра на столицата на Съединените Американски Щати. Разположен насред красивия и много добре поддържан Уест Потомак Парк, мемориалът представлява сграда, висока около 30,5 метра в която е седнал на трон Ейбрахам Линкълн. Статуята на амриканският президент е изработена от бял мрамор и е висока около 6 метра.

25. Музеят Гугенхайм. Сградата на музея Гугенхайм в Ню Йорк сама по себе си е изкуство. Тя е проектирана от световно известния Франк Лойд Райд. Всъщност истинското име на музеят е Соломон Гугенхайм. Той се намира в една от най-елитните и лъскави части на Ню Йорк, а именно на 5-то явеню, точно срещу Сентръл парк. Самата сграда е изключително странна и ексцентрична и наистина няма начин да бъде подмината без да бъде забелязана. Но все пак истинското богатство все пак се съхранява зад нейните стени. Тук ще откриете картини на Пикасо и куп други знаменити творци. Тук често се провеждат изложби на различна тематика, като за целта се събират картини от всички краища на света.

26. Остров Каталина. Остров Санта Каталина е разположен на около 44 километра от брега на Лонг Бийч, Лос Анджелис, Калифорния. В близост до калифорнийския бряг има, разбира се, и други острови, но този е известен като най-красив и най-романтичен от всички. Островът изглежда типично по средиземноморски – слънце, вечно зелена растителност, палми, красиви плажове и много яхти около брега. А луксът, както на повечето места в Калифорния, не липсва. Мястото е много спокойно и идилично, а усещането да се разходиш по улиците на Авалон (най-голямото селище на острова) е по-скоро европейско, отколкото американско.

27. Алеутски острови. В крайния северозапад на Северна Америка, там където Съединените Щати сякаш се опитват да докоснат Азия се простира една верига от студени вулканични острови. Това са едни от най-откъснатите райони на Аляска, но за сметка на това тук ще открите толкова чиста и недокосната природа, колкото дори и не сте мечтали. На повечето от островите вирее основно тревиста растителност, но навсякъде има огромно разнообразие от животински видове. Тук между Берингово море и Тихия океан климатът е много суров. И точно това се е оказала благословията на Алеутските острови. По тази причина днес те са все още незасегнати от съвременната цивилизация и природата тук процъфтява. В студените водите около този архипелаг има огромно разнообразие от риба, а също така се срещат и китове. На островите се среща белоглав орел, а на някои от тях (по-близките до континента) можете да видите дори и мечка гризли!

28. Родео драйв. Това е една от най-скъпите и изискани търговски улици не само в Америка, но и в света. Разположена в баровския квартал на Лос Анджелис – Бевърли Хилс, Родео Драйв е сред най-елитните места за пазаруване в света заедно с 5-то авеню в Ню Йорк и Шанс Елисеес в Париж. Всъщност мястото е много подходящо за толкова скъпа търговска улица, защото тук на една ръка разстояние живеят хиляди знаменитости от света на шоубизнеса, както и видни и много богати бизнесмени. На тази улица ще видите бутици от всички големи световни марки. Самият булевард е много красив. От двете страни на пътя и между платната се издигат красиви палмови дървета, а пред бутиците и баровските кафета ще видите повече лъскави автомобили за стотици хиляди долари от където и да било по света.

29. Национален парк Редууд. В северните части на щата Калифорния, на брега на Тихия океан се намира един от най-внушителните американски национални паркове – Национален парк „Редууд“. Тук ще видите едни от най-красивите гори в умерените ширини на нашата планета. Най-силно ще ви впечатлят секвоите – това са огромни дървета, които се издигат на височина от над 100 метра. Има много екземпляри от този вид, които с годините достигат дори до 150 метра. В Америка има места, където тези дървета са толкова големи, че през стъблото им се прокарват пътища, без това да засегне целостта на дървото.

30. Моста Голдън Гейт. Една от емблемите на Съединените Щати през 20 и 21 век е моста Голдън Гейт. Той е станал много популярен с яркия си червен цвят и силует, които са много добре познати на всеки, който харесва и гледа американски филми. Мостът прекосява студените води на залива Сан Франциско. Колоните на моста са с височина 230 метра, а височината на платното в най-високата си част достига 66 метра. Дължината на целия мост е почти 2740 метра. Днес Голдън Гейт има все още най-сългата арка в света. Понякога климатичните условия по тези места го правят да изглежда дори още по-красив отколкото е. Случва се части от моста да бъдат погълнати от мъгла и тогава се виждат само отделни части от него.

31. Морски свят. Една от големите атракции на Калифорния е „Морски свят“ в Сан Диего. Тук насред приятната атмосфера на парка ще можете да се насладите на оригинално оформени басейни, в които живеят обитателите му. Китове-убийци и делфини изпълняват сложни номера и забавляват посетителите от всички възрасти. Тук е мястото да се каже, че когато човек види колко интелигентни и внимателни са китовете наминуемо ще си зададе въпроса „защо ги наричат убийци?“. Човек се изпълва с умиление, когато види как тези 6 тонни колоси си играят като малки деца и подскачат във водата, като понякога изпръскват порядъчно зрителите с огромни количества вода.

32. Трансамерика пайрамид. Това е един от най-забележителните небостъргачи в Калифорния. Заострената му към върха форма на пирамида е много добро решение за толкова висока сграда в един силно сеизмичен район, какъвто е Сан Франциско например. Не е тайна за никого, че разломът Сан Андрес преминава през града, което е причина за внезпните и силни трусове. Със своите 260 метра небостъргачът е емблема на Сан Франциско и се откроява ясно на силуета на града от далеч. Сградата е завършена в началото на 70-те години и от тогава е важна туристическа атракция на този красив и културен град.

33. Френския квартал, Ню Орлиънс. Това е най-красивият квартал в Ню Орлиънс. Той притежава изключително красива и оригинална архитектура, а сградите са построени предимно от дърво. Това е едно уникално богатство за Америка, място където културата е пропита както в архитектурата, така и в стила на живот. Той е разположен в сърцето на Ню Орлиънс и е основната туристичека атракция на този град. Тук се намират мнозинството от ресторантите, кафенетата, магазините и хотелите на града. Но перлата на Френския квартал са неговите джаз клубове. Дори и да не сте почитатели на джаза се препоръчва поне веднъж да посетите джаз клуб по време на престоя си в града.

34. Сейнт Аугустин. Днес Сейнт Аугустин е малко курортно градче в североизточна Флорида. Притежава прекрасни плажове и се радва на прекрасен топъл климат и изобилие от слънчеви дни. Но градчето е известно с нещо много по-интересно. Малко хора знаят, особено извън САЩ, че това е най-старият град, основан от европейци в Съединените Щати, който съществува като селище и до днес. Основано е от испански преселници през далечната 1565 година. Историческата част на града, където са основните атракции се намира в северната му част сред гъстата зеленина, характерна за Флорида.

35. Замъкът Монтезума. Това е една от големите исторически забележителности на Съединените Американски Щати. Намира се в централните части на пустинния щат Аризона. Представлява издълбан във варовиковите скали праисторически обект, който поради приликата си с крепостна стена е известен с името „Замакът Монтезума“. Тази забележителност датира от много преди първите европейци изобщо да предположат, че Америка съществува.

36. Чайнатаун, Сан Франциско. Китайският квартал на Сан Франциско е една от големите забележителности на града и е дом на една от най-големите китайски общности в Северна Америка след тази във Ванкувър, Британска Колумбия. Кварталът е удобно разположен в близост до центъра на Сан Франциско и недалеч от залива на града. Тук ще откриете много магазини и ресторанти, където се продават китайски стоки и се сервира китайска храна. По улиците ще видите от онези традиционни фенери, които китайците обичат да окачват пред своите ресторанти и търговски обекти. Разхождайки се тук за миг ще забравите, че сте в САЩ и ще се почувствате като в Китай. Този квартал показва от близо културното и етническо многообразие на Америка.

37. Музеят на Кока-Кола. На Бейкър стрийт в Атланта, Джоржия се намира Кока-Кола Уърлд (Светът на Кока-Кола). Това е един много модерен и ексцентричен музей, който разказва историята на Кока-Кола – безалкохолната напитка, която си е спечелила любовта на хора от всички краища на света. През 19-ти век Кока-Кола била създадена като лекарство за главоболие, но не след дълго започнала да се копува от хората по-скоро за удоволствие заради прословутите си вкусови качества. В „Кока-Кола Уърлд“ ще можете да научите всичко, което ви интересува за газираната напитка.

38. Хана. Това е едно от най-откъснатите селища на остров Мауи. Разположено е в най-източния край на острова. Хана е буквално погълната от гъстата тропическа дъждовна гора. В околностите на Хана има прекрасни водопади, където много местни жители и туристи ходят да се къпят под течащите води. Плажовете на Хана са черни (по-скоро тъмно кафеви) заради вулканичния произход на острова. Не пропускайте и малкия по територия Национален парк „Уаянапанапа“ , който ще ви плени с великолепната си природа.

39. Медисън Скуеър Гардън. MSG, както още е известно това място се намира в Манхатън, Ню Йорк. По своето предназначение Медисън Скуеър Гардън е спортен комплекс, в който се провеждат много големи и важни спортни събития. Тук обаче, не веднъж са се провеждали концерти на някои от най-големите светила в света на музиката. Тук са пяли знаменитости като сър Елтън Джон. Самата сграда също е много атрактивна. Подобно на музея Гугенхайм, Медисън Скуеър Гардън също представлява овална и модернистична постройка, която силно контрастира на заобикалящите я небостъргачи.

40. Кратерното езеро, Орегон. В южната част на щата Орегон, недалеч от границата с Калифорния се намира вероятно най-красивото езеро в Съединените Щати – Кратерното езеро.То е разположено на почти 1900 метра надморска височина сред взимащи дъха пейзажи на Скалистите планини. Както подсказва името му, то е разположено в кратера на угаснал вулкан. Има овална форма, недалеч от западния му бряг над водата се подава малък остров. Мястото определено е най-красиво през зимата. Назъбените и заснежени склонове на езерото се спускат стръмно към езерото и се отразяват в огледалната му повърхност.

41. Дакота билдинг. На ъгъла на 72-ра улица и Сентръл Парк Уест в Манхатън се намира прочутата Дакота Билдинг. Това е не много висока, стара и аристократична сграда, която е известна с нещо повече от архитектура. Тук е живял Джон Ленън със съпругата си Йоко Оно до смъртта му на 8-ми декември 1980-та година. И до днес апартаментът в сградата, разположена срещу самия Сентръл Парк е собственост на съпругата на Джон Ленън. Междувпрочем, ако посетите това място не пропускайте и мемориалът на Джон Ленън. Той се намира в Сентръл Парк само на няколко минути път от Дакота Билдинг.

42. СиЕнЕн. В центъра на Атланта, щата Джорджия се намира седалището на най-голямата новинарска телевизия в света – американския гигант CNN. На пук на представите на хората, центърът СиЕнЕн не се намира в някой огромен небостъргач, което дори е очудващо, като се има предвид, че това е Америка – страната, известна със своите небостъргачи и високо строителство. За сметка на това сградата на телевизията има доста голяма площ. Тя е като един малък град – вътре дори се помещава цял мол. Най-авторитетната медия е собственост на медийния магнат Тед Търнар, който я основава през 1980 година.

43. Национален парк „Остров Роял“. Разположен сред водите на Горно езеро недалеч от границата на Съединените Щати с Канада, Остров Роял е известен с уникалните си природни красоти, които спират дъха на посетителите. Тук ще имате възможността да се насладите на класическа американска природа с огромно разнообразие от растителни и животински видове. Чистотата и неподправеноста на местната природа правят острова еднакво атрактивен през всички четири сезона. Тук сред гъстите борови гори живеят и някои по-едри животни като например лисици и дори лосове! Мястото е прекрасно за лагеруване сред природата заради чистотата на местната природа.

44. Феърмаунт парк. Във Филаделфия, щата Пенсилвания се намира Феърмаунт парк – най-големият градски парк в Съединените Щати. Е, истината е, че славата му е за сметка на други два парка – Саут маунтин парк Феникс и Феникс маунтин ризърв. В действителност тези два парка са най-големите градски паркове в Америка, но такъв, какъвто си го представяме с много дървета и алеи за разходка е единствено Феърмаунт парк. Това е най-големият по рода си парк в САЩ и дори прословутия Сентръл парк не може да се мери с него.

45. Уайлеа бийч. Казват за Уайлеа бийч, че е един от най-красивите плажове в света. Разположен е на западния бряг на най-туристическия остров от Хавайския архипелаг – Мауи. Плажът е наистина разкошен и е чудесна добавка към най-романтичния курорт, който можете да си представите. Пясъкът е много фин и с цвят на злато, а лениви кокосови палми са се надвесили над него, засилвайки ваканционното усещане. Може да сте обиколили много места и да сте виждали през живота си великолепни плажове, но никой друг не излъчва толкова сладост и романтика както Уайлеа бийч.

46. Езерото Моно. В източната част на централна Калифорния, в близост до границата с Невада се намира езерото Моно. То е известно с това, че нивото на неговите води главоломно е намаляло през 20-ти век, защото в началото на 40-те години един от най-големите мегаполиси на САЩ – този на Лос Анджелис, започва да се снабдява с вода от тук. А това красиво езеро наистина не заслужава да изчезне! Разположено е на повече от 1940 метра надморска височина. Има овална форма, а в средата има един по-голям остров, който се нарича Паоха. Стотици скали, които преди са били покрити от вода сега стърчат над водната повърхност. Езерото Моно трябва да се съхрани, защото то е източник на живот не само за хората, но и за много видове животни в тази местност. В един толкова безводен щат като Калифорния то се явява един истински оазис на живота.

47. Сентръл парк. С дължина от над 4 километра и с перфектна правоъгълна форма, Сентръл парк е един от най-известните градски паркове на планетата. Наричат го „Белите дробове на Ню Йорк, защото той дава на жителите на този огромен град точно това, от което те най-много се нуждаят – зелено пространство и свеж въздух. Паркът е създаден върху пресушена блатиста местност. За поддръжката му се заделят много грижи и средства, но със сигурност резултатът е видим. Милиони жители на Голямата ябълка обичат да прекарват свободното си време тук, да тичат, да се разхождат или да си направят пикник с приятели направо върху зелената трева.

48. Монументът Вашингтон е сред най-големите забележителности в Америка. Много хора са го виждали по американските филми, без обаче да знаят, че това е той. Това е най-високият мраморен монумент в света. Самата структура е по-широка в долния си край и се заостря към върха. Издига се на височина от почти 170 метра и е разположен в същият този парк, в който и Мемориалът на Линкълн. Монументът Вашингтон е заобиколен с 50 американски знамена – по едно за всеки щат.

49. Пентагонът. Разположен на западния бряг на река Потомак в близост до столицата на САЩ – Вашингтон, Пентагонът се смята за една от най-големите сгради строени някога в света и със сигурност най-голямата административна постройка. Самата структура не е много висока, но за сметка на това има огромна площ. Всъщност много малко хора знаят, че Пентагонът всъщност е на територията на щата Вирджиния. Името Пентагон произлиза от петоъгълната форма на сданието.

50. Бевърли хилс. Бевърли хилс е може би най-баровския квартал в света и голяма туристическа атракция за всеки, който пътува из Америка. Това е един истински рай за богатите хора, който се намира в северната част на Лос Анджелис, Калифорния. Ако попаднете тук няма да ви е нужно много време за да забележите колко разкош и разточителство има навсякъде около вас. Тук ще видите едни от най-скъпите вили и имения, които можете да си представите. Това е кварталът, в който живеят болшинството от холивудските звезди и знаменитости. Тук е и Родео драйв – една от най-скъпите търговски улици в света. По улиците ще видите толкова скъпи коли, колкото има единствено на Френската ривиера.

51. Остров Кодиак. Кодиак е един от големите острови на Аляска. Известен е сред любителите на животните и дивата природа. Голяма част от острова е покрита с гъсти иглолистни гори. Тук дивият свят процъфтява необезпокояван, а за разлика от повечето от Алеутските острови тук има повече едри животински видове, като например мечки. Причината е, че Кодиак предлага достатъчно дивеч и риба, които позволяват оцеляването на тези големи хищници. Кодиак ще ви плени с красивите си брегове. В резултат от действието на ледниците тук са се формирали множество фиорди, където океанската вода е тиха и спокойна като огледало.

52. Разломът Сан Андрес. Това е един географски феномен, какъвто рядко може да се забележи толкова очевидно, колкото тук в Калифорния. Две тектонски плочи се трият една в друга и на места могат да се видят значителни бразди, особено в равнинните райони. В населените местата, които попадат по пътя на разлома се получават странни размествания на пътища и тротоари, разпуква се пътната настилка. Разломът се простира от Баиа Калифорния на територията на Мексико до Сан Франциско в САЩ. Именно по неговата линия стават най-страшните и опустошителни земетресения.

53. Белият дом. Това е един от символите на Съединените Щати и дом на всеки един американски президент. Строежа на сградата е започнал през 1792 година и е завършен през 1800 година. Проектирана е от архитекта от ирландски произход Джеймс Хоубан. Сградата е построена на Пенсилвания Авеню. Първият президент, живел тук е Томас Джеферсън. Това е вероятно най-представителния, известния и охраняван дом в света. Белият дом има две лица и изглежда приблизително еднакво от двете страни. Сградата разполага с красива градина с много дървета и фонтани.

54. Статуята на свободата. Статуята на свободата е подарък от френския народ. Тя се издига на входа на пристанището на Ню Йорк от 1886 година. Изработена е от Фредерик Огюст Бартолди и Густав Айфел. Тя е подарена по повод сто годишнината от независимостта на Америка от Великобритания. Днес се посещава от милиони туристи. Тя е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. До нея се стига с корабче. Високата над 46 метра статуя е поставена на 55 метров постамент, което я прави още по-внушителна.

55. Карнеги хол.Това е един от най-известните музикални комплекси в света. Построен е от известния филантроп Андрю Карнеги, чието име носи днес. На тази сцена са излизали най-големите знаменитости от света на класическата и поп музиката. От 1892 до 1962 тук се помещава Нюйоркската Филхармония. Сградата е изключително красива и сама по себе си представлява голяма забележителност. Нейното местоположение е на най-наситеното със забележителности места в Манхатън, не далеч от Сентръл парк, Рокфелер център и други.

56. Ла Йола бийч. Ла Йола бийч е един от най-популярните плажове в Калифорния. Разположен е в най-северните части на един от най-привлекателниуте американски градове – Сан Диего. Подобно на всички други плажове в този слънчев щат, Ла Йола е най-красив на залез слънце, когато слънцето сякаш се потапя в океана. Ла Йола е много атрактивно място за туризъм както за американски посетители, така и за гости от цял свят. Красивите паркове, къщи,голф игрища и хотели в областта са един пример за сбъдната американска мечта.

57. Природонаучният музей в Ню Йорк. На Сентръл Парк Уест, точно срещу най-известния градски парк в САЩ се намира Американския природо-научен музей. Тук в сърцето на Манхатън можете да видите изложби на най-различна тематика, които се поднасят на гостите на музея по толкова интересен и увлекателен начин, че няма начин да не ви хареса. Интересно е, че от тук излизат запленени дори и тези, които по никакъв начин не си падат по музеите и не им е минавало през ума да посетят такова място.

58. Елис айлънд. Непосредствено до брега на Джърси Сити, щата Ню Джърси се намира Елис айлънд. Днес музей, островът намиращ се на по малко от два километра от Манхатън бил идеален за място, на което пристигащите емигранти да прекарат карантинен период за да се установи дали не пренасят някоя опасна болест в Новия свят. Бихте могли да видите този остров и от ферибота, който се движи редовно между Манхатън и Стейтън айлънд, но ще пропуснете едно много силно и изпълнено с емоции преживяване – усещането да минете от там, от където са минали десетки милиони американци.

59. Връх Ръшмор. В югозападната част на щата Южна Дакора в скалите на планината Ръшмор са изсечени ликовете на четирима от американските президенти – Вашингтон, Джеферсън, Рузвелт и Линкълн. Тази забележителност е създадена от Гътсън Борглъм и неговият син Линкълн Борглъм. Четиримата американски президенти са изобразени на скалите, тъй като именно те са личностите, които създали развили и оставили на поколенията идеята за американската нация и американската мечта.

60. Язовирът Хувър е един от най-големите в света и най-голям в САЩ. Намира се недалеч от Лас Вегас, на границата между щатите Аризона и Невада. Той е истинско инжинерно чудо, което смайва с големината и мащабите си. Язовирът снабдява с прясна питейна вода и електроенергия голяма част от близо намиращият се Лас Вегас. Хувър е истински оазис, разположен насред пустинята. Изграден е на река Мийд, а на места дълбочината на водите му надхвърлят 180 метра!

61. Имението Грейслънд е домът, където е живяла мегазвездата Елвис Пресли. То се намира в град Мемфис, щата Тенеси и се ползва с репутацията на много атрактивна туристическа атракция. То е разположено в южните части на града. Днес 85% от имението на Краля на рока е собственост на неговия импресарио, а останалите 15% са на неговата дъщеря Лиса Мари Пресли. Тук можете да добиете представа за живота на тази световна знаменитост като хвърлите по един поглед по-отблизо на неговия дом и личните му автомобили.

62. Емпайър стейт билдинг. Днес много десетилетия след построяването си Емпайър Стейт Билдинг продължава да бъде перла в коропната на американската архитектура. Завършеният през далечната 1931 година небостъргач е все още сред най-високите сгради в света. Със своите 102 етажа и височина от 381 метра днес Емпайър Стейт Билдинг гордо се извисява над останалите сгради в Манхатън. Той е най-високото сдание в Ню Йорк и второ по височина в САЩ. Тази архитектурна икона днес е едно от чудесата на модерния свят.

63. Холивуд. Разположен в северната част на градът на ангелите – Лос Анджелис – Холивуд е мека на американската филмова индустрия. Днес вече киноиндустрията не е концентрирана само в Холивуд, но неговата слава си остава непоклатима. Един от символите на този квартал е белият надпис Холивуд, издигнат на склоновете на околните хълмове. Въпросният надпис се издига на сегашното си място от 1923 година. В началото пишело Hollywoodland, но след като част от буквите се повредили, те били окончателно премахнати. Това се случило още през първата половина на 20-ти век. От тогава надписът Hollywood, си е все един и същ и привлича милиони туристи.

64. Ютията. В Манхатан, там където се пресичат 5-то авеню и Бродуей се намира един от най-старите небостъргачи в света – Ютията. Построен е през 1902 годинам а специфичната му форма не е някаква приумица. Архитектите били принудени да се поберат в една съвсем малка и тясна площ между двете улици. Построяването на Ютията било истинско предизвикателство. За да оправдае средствата вложени в строителството, сградата трябвало да стане по-висока. В онези времена високото строителство било нещо непознато и изведнъж се появила Ютията, която буквално смаяла света със своите 87 метра. Интересно е, че никой не вярвал в надеждността на небостъргача, но той все още се извисява гордо на 5-то авеню.

65. Катедралата Сейнт Патрик. Разположена в нюйоркския квартал Манхатън, катедралата Сейнт Патрик е най-популярният християнски храм в Америка. Тя е разположена в една от най-оживените и космополитни части на Ню Йорк между Пето авеню и Медисън авеню. Подобно на всички други сгради в Манхатън, катедралата Свети Патрик също впечатлява със своята височина. Тя се издига на почти 101 метра над оживените нюйоркски улици. Открита през 1882 година, катедралата е построена в нео готически стил. Формите и са заострени, а фасадата е богато украсена с елементи.

66. Атлантик сити. Това е курортен град, който се намира на брега на Атлантическия океан в щата Ню Джърси. Мястото е известно както с модерните си казина, така и с красивите плажове. Тук туристическият сезон е през лятото, макар че и през останалата част на годината също е интересно да бъде посетен. За да посетите Атлантик сити не е задължително да сте почитател на хазарта. Тук има много добри възможности за забавление, включително и за пазаруване. В Атлантик сити идват много чужденци с цел сезонна работа през лятото. Това прави още по-космополитен и без друго многонационалният град.

67. Мауна лоа. Това е най-високият връх на Хаваите и най-високият действащ вулкан на планетата земя. Извисява се на рекордните 4169 метра. В превод от хавайски Мауна Лоа означава „Бялата планина”. Причината е, че тук понякога падат много обилни снеговалежи, въпреки тропическото местоположение на островите. Ако се сметне височината на Мауна Лоа от океанското дъно се смята, че това ще е най-високата планина на планетата, защото от върха на вулкана до океанското дъно има повече от 10 километра. Днес вулканът изригва веднъж на няколко години.

68. Университетът Станфорд е едно от местата, които трябва да посетите докато сте в САЩ. Той е сред най-елитните висши учебни заведения в света. Намира се на около половин час път южно от Сан Франциско, Калифорния в малкото градче Пало Алто. Всеки, който се е озовал в Съединените Щати трябва да посети университета Станфорд, макар и само като турист. Усещането е впечатляващо. Всичко е толкова чисто, подредено и навсякъде има субтропична растителност. Доближавайки се до университета от двете страни на пътя има палми. След като този път свърши има градина засята с райграс с дължина приблизително 240 метра. В центъра на градината с цветя е оформена буквата „S“ /Stanford/.

69. Спейс Ниидъл. Макар че това не е най-високата сграда в Сиатъл, все пак е една от най-големите забележителности на щата Вашингтон. Тази структура се издига на височина от 184 метра над силуета на града. Тази кула е построена специално за световното изложение в Сиатъл през 1962 година. Най-голямата атракция е въртящият се ресторант. Той се завърта на 360 градуса, предлагайки най-добрата панорама към града. Най-красивите гледки ще видите привечер, когато градските светлини светват постепенно.

70. Уайлдорф Астория. Между 49 улица и Парк авеню в Манхатън се намира един от най-впечатляващите американски хотели – Уайлдорф Астория. Сградата в стил арт деко е завършена през далечната 1931 година. Този хотел има 47 етажа и е висок 191,5 метра. Това е хотелът на знаменитостите. Говори се, че през дългогодишната история на хотела тук са отсядали личности като кралицата на Великобритания – Елизабет 2-ра, поп кралицата Мадона, Дан Браун (Шифърът на Леонардо) и много други. Разбира се, това са слухове, тъй като Уайлдорф Астория спазва дискретност и никога не оповестява публично имената на своите гости.

71. Река Мисисипи. Всеки, който е чел Том Сойер (на Марк Твен) е чувал за река Мисисипи и знае колко важна е била тя за централните американски щати в миналото. Всъщност това и до днес не се е променило. Мисисипи е най-дългата река в Съединените Щати и от изворите си до Мексиканския залив се разпростира на повече от 4100 километра. Би било много приятно преживяване ако се разходите с лодка по течението на реката и да попиете малко от старинната атмосферата, която се е съхранила в тази част на Америка повече от където и да било.

72. Монтерей бей. Това е залив, разположен на брега на централна Калифорния, южно от Сан Франциско. Препоръчва се на туристите неслучайно – това е едно място с впечатляващ океански живот. Тук ще откриете китове, тюлени, акули и всякакви други моски създания. Студените води на залива са пълни с храна за морските обитатели и това е което ги кара да се навъртат наоколо. Най-голямата атракция тук са косатките, по-известни като китове убийци. Те са най-големият и силен хищник, който живее днес на планетата. Понякога туристите стават свидетели на впечатляващи ловни стратегии от страна на косатките, а техните жертви варират от малки тюлени до акули или дори цели китове!

73. Национален парк Норт Каскейтс. Разположен е недалеч от границата с Канада, в най-северните части на щата Вашингтон. Това е сред най-красивите кътчета на Америка. Тук ще откриете красиви широколистни и иглолистни гори, долини заобиколени с високи планини, заснежени планински върхове и кристално чисти планински езера. Няма значение по кое време на годината ще дойдете тук, защото местните пейзажи са еднакво красиви през всички сезони. Тук бихте могли да срещнете едри хищници, например мечки, за това е добре да сте много предпазливи.

74. Маями бийч. В южните части на щата Флорида се намира Маями бийч. Това е тясна ивица суша, отделена от континента посредством лагуна и свързана с него чрез множество мостове. Това е място, на което бихте могли да видите множество знаменитости. Можем да наречем Маями бийч най-ваканционната част от най-курортния град в света. Кокосови палми, прекрасни плажове, ресторанти, клубове и хотели оформят прословутата улица Оушън драйв. За предпочитане е да се идва през зимното полугодие от ноември до април, защото така ще избегнете сезонът на ураганите.

75. Планината Уаялеале. Отвъд златистите плажове на остров Кауай надморската височина бързо се увеличава за да достигне 1598 метра при връх Кауайкини. Но не височината привлича туристите и не е височината тази, която впечатлява. Дъхът спира от релефните форми, които противоречат на всичко, което някога сте виждали. Стръмни каньони се спускат вертикално надолу към тъмната бездна на тропическата гора. Дъждовни облаци се формират буквално пред очите ви. И това не е случайно – планината Уаялеале е най-дъждовното място на планетата.

76. Музеят на модерното изкуство. Това е едно от местата в Америка, които биха били много интересни, особено на младите хора и младите по душа, както и за всички, които имат по-разчупено и нестандартно мислене. Той се помещава на западна 53-та улица в сграда, покрита със стъкло, а знак че сте я открили е надпис „МоМА” (Museum of Modern Art). Тук се организират изложби на най-различна тематика. Важното е предварително да се осведомите за графика на изложбите и да изберете това, което ще бъде най-близо до вас.

77. Бронкс. Това е един от онези квартали в Америка, които имат доста съмнителна слава, но ако искате да опознаете Съединените Щати трябва да видите и него, защото това също е Америка. Кварталът се простира на север от Манхатън, а най-голямата му забележителност е стадионът Ню Йорк Янкис. Най-опасните места са в северен Бронкс. Днес кварталът определено търпи положителна промяна, но все още има много места, които са доста опасни и човек трябва да бъде изключително внимателен отивайки там. Ако искате да видите Бронкс потърсете допълнителна информация за местата, които можете да посетите безопасно и кои е по-добре да избягвате!

78. Кий уест. Това е малък и красив остров, разположен в най-южните части на Флорида. Той е част от веригата острови Флорида киис. Тук ще намерите единственият коралов риф на континенталните Съединени Щати (Хаваите не се броят). Тук една от най-големите забележителности е къщата на писателя Ърнест Хемингуей, автор на прословутия роман „Старецът и морето”. Кий уест е свързан с останалите острови от Флорида кийс чрез мост. Мястото има топъл тропичен климат и е по-добре да го посетите през зимното полигодие извън сезонът на ураганите.

79. Арката в Сейнт Луис. Висока 192 метра, тази арка е символ на Сейнт Луис. Тя играе ролята на врата между изтока и запада, тъй като самото местоположение на града е преходно между тези две исторически части на Съединените Щати. Строена е цели 5 години – от 1963 до 1968 година. Арката е най-високият паметник на планетата. Заобиколена е от красив парк и е разположена на брега на река Мисисипи, в самия център на Сейнт Луис. От двете и страни има две малки езерца.

80. Ниагарски водопад. Ниагарският водопад е може би най-красивият и известен в света. Това е една забележителност, която е колкото на САЩ, токова и на Канада, тъй като се намира на самата граница. Водопадът е разположен между езерата Ери и Онтарио. Височината му достига 51 метра, а водите се спускат с невероятен грохот, създавайки огромни облаци от пръски наоколо. От красотата му са се възхитили още първите заселници по тези земи, а в началото дори е имало ентусиати, които са се спускали с бъчва. Такъв е случаят с Ани Тейлър, която „полетяла” с бъчва от 51 метровия водопад и оцеляла по чудо!

81. Национален парк Арките. Юта е щат, който винаги е бил известен с интересните си релефни форми. В източната част на щата се намира едно изключително интересно творение на майката природа и по-точно на ерозията – арките. А те са хиляди и представляват последният етап на изветряне преди скалата окончателно да се разпадне. Това е място, което наистина си струва да се види. Оранжевите нюанси на скалите могат за миг да ви накарат да се почувствате все едно сте в в централна Австралия. Най-доброто време за туризъм е пролетта, когато температурите са най-приятни.

82. Национален парк Мамутовата пещера. В щата Кентъки се намира най-дългата пещера, която днес съществува на нашата планета – Мамутовата пещера. Нейните лабириринти, зали и коридори достигат дължина от около 590 километра, което я прави без конкуренция. Всяка година се посещава от милиони туристи, които не биха могли да, разбира се, да я обходят цялата. Но не си мислете, че единственото и преимущество е нейната големина. Тя е изключително красива. Малко след като сте се озовали вътре ще се възхитите на хиляди сталактити, сталагмити и драперии, които са толкова изящни, че биха могли да засрамят дори и най-голямото творение на изкуството.

83. Алеята на славата. Това е изключително място в Лос Анджелис, Калифорния. Прословутата алея на славата е тротоар на булевард Холивуд в звездния град. Тук всяка знаменитост от света на шоубизнеса има своя звезда. Това е може би първото място, което трябва да посетите пристигайки в този град, защото тук киноиндустрията е всичко. Днес все още много от звездите са оригинални, но други са подменени, защото се износват от милионите туристи, които ги тъпчат всяка година. А нали все пак целта е да има блясък?

84. Алкатраз. Сред студените води на залива на Сан Франциско, се намира остров Алкатраз, станал популярен с това, че тук се е намирал един от най-строгите затвори в света. Мястото е избрано нарочно, защото дори и някой затворник да можел да избяга той най-вероятно не би могъл да преплува разстоянието през океанските води с температура от около 10°C до брега на града. Затворът е основан през 1934 година и функционира като затвор до 1963. По-късно е превърнат в защитена зона и днес е голяма туристическа атракция.

85. Уолстрийт. Това е улица в Манхатън, Ню Йорк на която се намира Нюйоркската фондова борса. Много хора казват, че от тук се управлява световната икономика и до голяма степен това е точно така. Тук е финансовото сърце на Америка. Пред фасадата на тази сграда е опънато огромно американско знаме. Тук винаги гъмжи от народ – минувачи, бизнесмени, туристи. Стоковата борса е основана през 1792 година и до ден днешен се намира на същото място. Един от историческите моменти, които са свързани с борсата и едва ли някога ще бъдат забравени е крахът на 29 октомври 1929 година.

86. Метрополитън опера е една от най-известните в света. Тя е място на което се събира най-изисканата част от нюйоркския хайлайф и елит. Намира се на Девето авеню на запад от Сентръл парк в Линкълн център. Това е нейното местонахождение от 1966 година. Самата сграда е впечатляваща. Тя е дело на архитекта Кливланд Коди. На сцената на Метрополитън опера са излизали знаменитости от калибъра на Лучано Павароти. Ако все пак не сте почитатели на оперното изкуство бихте могли поне да се насладите на архитектурата на сградата, чието построяване е струвало стотици милиони долари дори и в онези времена.

87. Казино център. Това е една от най-големите атракции на планетата. Намира се в централната част на световната столица на хазарта Лас Вегас. Това е мястото, на което ще откриете всички онези казина и улици, обляни в неонова светлина, които сте виждали по телевизията. Казино център е място, което не може да се опише. То трябва да се почувства. Феерията от светлини и цветове тук може направо да ви замае! От всички страни се вдига шумотевица, чува се музика, минават скъпи коли и лимузини, кипи хазарт за милиони долари. Наричат Лас Вегас световната столица на забавленията. Ако не искате да играете хазарт можете да правите куп други неща. Например да се ожените. Шегата настрана, но в този град наистина има стотици места, на които да сключите брак. Трябва само да изчакате опашката.

88. Дисниленд, Калифорния. Това са най-популярните увеселителни паркове в света. Първият парк с името Дисниленд отваря врати на 17 юли 1955 гопдина в Анахайм, Лос Анджелис, Калифорния. Създаден като парк, в който да се забавляват основно децата, днес Дисниленд е може би дори по-привлекателен за възрастните. Причината е, че това място може да ги накара да се чувстват отново деца докато се возят на влакчето на ужасите или докато се любуват на двореца на спящата красавица. Атмосферата тук е прекрасна. От всички страни се чува смях и глъчка, а герои като Мики Маус и Гуфи си се разхождат между хората.

89. Връх Маккинли. В централната част на южна Аляска се намира връх Маккинли. Той е висок 6193 метра и е най-високият връх в Съединените Щати и Северна Америка. Покрит е със сняг и лед през цялата година. През по-голямата част от годината климатичните условия тук са изключително сурови и неблагоприятни. Но причината за това не е само голямата надморска височина. Много важно също е и северното местоположение на града. Тук през зимата слънцето почти не се показва, а в слънчеви дни надниква съвсем плахо над хоризонта. През лятото е обратното. Слънцето почти не се скрива, но въпреки това остава много студено. Лятото е най-доброто време на годината, през което човек да посети това вълшебно място.

90. Капитолия. Историята на Капитолия започва през 1793 година, когато първият президент на САЩ – Джордж Вашингтон – започва строежът на тази велика сграда. Тя е една от най-известните в света и символизира силата на американската нация. Днес това е сградата на американския конгрес. Името „Капитолий” идва от хълма Капитолий в Рим – мястото от което се управлявала цялата Римска империя. Първата церемония по встъпване в длъжност тук е на президента Томас Джеферсън през 1801 година.

91. Дейтона бийч е малък курортен град с население от почти 65 000 души, който се намира в североизточна Флорида. Известен е с прекрасните си плажове и безбройни възможности за забавление. Топлият климат през по-голямата част от годината, слънцето и липсата на напрежение, която витае в големите градове, добрите ресторанти и хотели правят Дайтона бийч едно от най-обичаните места за туризъм в САЩ. Плажната ивица е много равна и огромна – и като дължина и като ширина, така че плажът е отлично място за провеждане на моторни състезания.

92. Национален парк Монюмънт вейл. Има едно място, където природата на Америка сякаш е имала за цел да изглежда възможно най-величествено. Това е Национален парк Монюмънт вейл. Разположен е на границата между щатите Аризона и Юта. Тук благодарение на ерозията са се оформили високи до 300 метра червени скални блокове, които се виждат от много голямо разстояние. И това е съвсем естествено – все пак те се издигат насред равнинен пейзаж и няма нищо, което да разваля гледката. Монюмънт вейл по нищо не отстъпва на Големият каньон.

93. Плажът Уайкики. Хавайските острови са световно известни с изключителните си плажове. Един от най-впечатляващите е Уайкики. Кой не е чувал за него? Той се намира на брега на хавайската столица Хонолулу. Пясъкът е много фин, с нежни златисти нюанси. Коралов риф разбива гоилемите океаски вълни, а излежавайки се под тропическите слънчеви лъчи можете да се наслаждавате на космополитния силует на Хонолулу, който се доминира главно от многоетажни луксозни хотели. И всичко това на фона на кратера, който се издига в южната част на хавайската столица.

94. Пето авеню. Това е най-скъпата търговска улица в Съединените Щати и със сигурност една от най-скъпите в целия свят. Пето авеню се приема за сърцето на Манхатън. Тук има всичко – като се започне от някои от най-големите американски забележителности и като се стигне до едни от най-скъпите и лъскави магазини в света. На Пето авеню ще откриете Емпайър стейт билдинг, Метрополитън опера, както и прословутата сграда, наречена „Ютията”. Пето авеню е декор на много американски филми, а който попадне тук със сигурност в един или друг момен ще припознае дадено място от телевизията.

95. Вулканът Килауеа се намира в планината Мауна Лоа (друга голяма забележителност на Америка) на остров Хавай. Извисява се на 1247 метра надморска височина. Днес това е най-активният вулкан на планетата, което го прави особено интересен за науката. Хавай е сред най-живописните, красиви и интересни острови в Тихия океан, а красотата му е сътворена изцяло от разрушителната сила на вулканите. Можете да си представите колко вулканична мощ е стаена под този остров, при условие че той е изграден единствено от лава, а в най-дългата си част достига цели 150 километра! Изригванията на вулкана Килауеа започнали през 1983 година и до настоящия момент все още не са спрели.

96. Национален парк Гранд кениън. Лицето на Америка, класика в туризма, чудо на майката природа. Както и да наречем Гранд кениън няма да можем да го опишем с думи. Формите, които река Колорадо е изваяла в червено оранжевите скали са наистина неописуеми, а на места каньонът достига рекордна дълбочина от над 1800 метра! Тук летата са жарки, а зимите – студени. Това уникално място винаги е било обект на интерес от страна на учените, които изучават неговото формиране, възраст и еволюция.

97. Долината на смъртта. Това със сигурност е най-популярната пустиня в цяла Америка. Намира се в южните части на Калифорния. Долината на смъртта заслужава името си. То може да накара човек да го побият тръпки. Тук е измерена втората най-висока температура в света за всички времена – 56,6°C измерена през юли 1913 година. Една от големите забележителности на пустинята са пълзящите камъни, които незнайно как преминават големи разстояния и оставят видима диря след себе си. Ако искате да разгледате това място (повярвайте ми струва си) е най-добре да го сторите през зимата, когато времето е приятно меко, а не нетърпимо горещо.

98. Аспен. Аспен е малко и изключително красиво градче, разположено на повече от 2400 метра надморска височина сред Скалистите планини в щата Колорадо. Независимо дали през зимата, когато Аспен се превръща в един от най-популярните ски курорти в западното полукълбо или през лятото, когато всичко се покрива с килим от свежа зеленина, Аспен е великолепно място за почивка и туризъм. Гъстите борови гори се редуват с великолепни ски писти, които са идеални за любителите на зимните спортове.

99. Национален парк Белите пясъци. В южната част на американския щат Ню Мексико се намира едно впечатляващо творение на майката природа. Национален парк „Белите пясъци” с основание носи името си. Това е пустинна местност, която впечатлява изключително много със своето великолепие. Пясъкът е бял като сняг, а на мяста пясъчните дюни наподобяват преспи. В действителност при подходящата светлина и от определен ъгъл пейзажът напомня на арктическа пустиня и единствено жегата ви напомня, че всъщност сте много надалеч от полюсите.

100. Пустинята Мохаве е място, което не бива да пропускате докато сте в Съединените Щати. Тя е разположена в южните части на щата Калифорния, недалеч от големият американски метрополис Лос Анджелис. Планината, която отделя Мохаве от Лос Анджелис спира влажните океански въздушни маси. Това в комбинация с интензивното слънчево греене е причина за формирането на пустиня. Е, тя със сигурност е по-различна от представите на повечето хора, когато чуят думата пустиня. Тук няма да видите големи пясъчни дюни, но за сметка на това много кактуси, бодливи храсти и много отровни змии, с които трябва много да внимавате.