Топ 10 забележителности на Венецуела

Венецуела е изключително красива страна, която се слави с прекрасната си природа и вълнуваща латиноамериканска култура. Макар и далеч от основните туристически маршрути по света, тя определено заслужава да бъде посетена и със сигурност ще очарова всички туристи. В страната има хиляди важни забележителности, но ние сме ви подготвили 10 неща, които всеки един пътешественик по тези места трябва да види.

1. Водопадът Анхел.

С височина 1054 метра, водопадът Анхел е най-високият водопад на планетата. Той се намира в гъстата джунгла на Венецуела. Водопадът е открит през 1933 година и се намира в източните части на страната, на територията на Национален парк Канайма. Тогава, на 16 нември 1933 година, благодарение на американския авиатор Джеймс Крофърд Ейнджъл, за първи път водопадът става известен за западното общество.

2. Остров Маргарита.

los roques venezuelaРазположен в близост до крайбрежието на Венецуела, остров Маргарита е олицетворение на класическата карибска прелест. Островът известен с бели пясъчни плажове, гъста тропическа джунгла и лазурни морски води изглажда като най-слънчевото и приветливо място на света. Тук през 1498 година дошъл самият Христофор Колумб.

3. Платото Рорайма.

Има място във Венецуела, което все още тъне в мистерия и неизвестност, а гъстите екваториални джунгли все още са допускали малцина смелчаци да достигнат то това забравено от Бог място. Тук в югоизточните части на Венецуела се намира платото Рорайма. През 1889 година тук идва британския ботаник Иврард Им Търн. След завръщането си в Европа, той разказал за тези загадъчни и диви места, а вълнуващите му разкази вдъхновили сър Артър Конан Дойл да напише знаменитата история “Изгубения свят”.

4. Историческия град Коро.

Основан през 1527 година, Коро е едно от най-старите селища във Венецуела. Градчето е известно с историческата си атмосфера и старинна архитектура с едноетажни и двуетажни сгради в ярки пастелни тонове. Градът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1993 година.

5. Национален парк Меданос де Коро.

angel waterfall venezuelaНа север от град Коро се простира уникална по рода си пустинна местност, която изумява с това, че се намира на броени километри от пищните дъждовни гори. Местността е обявена за национален парк под името Меданос де Коро. Тук невярващи на очите си туристи се наслаждават на гигантските пясъчни дюни, които по нищо не се различават от могъщите пясъци в пустинята Сахара (е, поне като изключим мащабите).

6. Лос Рокес.

Малкият архипелаг от острови разположен край бреговете на Венецуела е едно от най-красивите места на Карибите. Понякога го сравняват с Големия бариерен риф по отношение на богатството от корали и чисти морски води. Тук всичко е синьо и бяло – синьо като морето и бяло като пясъка. Заради огромното си богатство от видове и рядка красота, този архипелаг с население едва 1500 души е обявен за национален парк през 1972 година.

7. Исла де Коче.

coro town venezuelaИсла де Коче се счита за едно от местата с най-красиви плажове в Южна Америка. Този екзотичен остров още веднъж доказва колко е красива Венецуела и колко много природни богатства предлага тази прекрасна страна. Пътешествениците ще открият тук разкошни снежнобели плажове и прозрачни морски води. Далеч от белите оградени с палми плажове, човек попада в съвсем различен свят. Сухата пустинна вътрешност на острова е покрита с кактуси и други представители на пустинната флора.

8. Амазонас.

Трудно е цял един регион с огромна площ да се нарече забележителност, но това не важи за Амазонас – дивият и непристъпен юг на Венецуела. Тази част от страната, намираща се на юг от Гвианското плато, е сред най-недокоснатите и непознати кътчета в света. Дори и днес малцина учени са дръзнали да се потопят в дебрите на непроходимата венецуелска джунгла. Тук много видове животни и растения са все още неизвестни за науката.

9. Гран Сабана.

Гран Сабана е част от Национален парк Канайма. Това е една от най-обширните саванни местности в Западното полукълбо. Простира се на огромна площ от 10 820 кв.км. и поразително наподобява саваните в Африка, които се простират на хиляди километри на изток, отвъд Атлантическия океан. Заради по-голямата си височина от над 1000 метра над морското равнище, Гран Сабана има неочаквано свеж и приятен климат за тези географски ширини със средни температури от 20 до 23 градуса през цялата година.

10. Река Ориноко.

Едно пътуване до Венецуела не би могло да бъде завършено без да се насладите на величествената река Ориноко. Водосборният басейн на гигантската река на практика обхваща почти цялата територия на Венецуела и дори части от съседна Колумбия. Притоците и са многобройни и повечето от тях водят до някои от най-закътаните и непознати кътчета в Латинска Америка.