Топ 10 на градовете с най-много небостъргачи в Европа

frankfurt mainhattanЕвропа никога в историята си не е била свързвана с небостъргачи, но ето че през 20-ти и 21-ви век това все повече се превръща в необходимост. Макар че сградите на Стария континент не са толкова високи, колкото тези, които се строят в Китай, Япония, САЩ и Канада, те все пак се отличават с както подхожда на Европа стил и уникален дизайн. В някои от градовете в Европа са се оформили цели бизнес центрове, изградени от високи сгради, докато на други места небостъргачите са все още отделни случаи. Интересно е обаче да проследим тази нова за Европа архитектурна вълна и да видим какво ще ни предложи в архитектурно отношение този континент в бъдеще.

1.Франкфурт. След като голяма част от града била напълно разрушена по време на втората световна война, Франкфурт поел london skyscrapersсъвсем нов курс на развитие по отношение на своята архитектура. Днес той изключително много се отличава от повечето градове не само в Европа, но и в самата Германия. Централните му части са оформени в архитектурен стил, типичен за страните отвъд Атлантическия океан – САЩ и Канада. Центърът на града е застроен с внушителни небостъргачи. Сред по-известните сгради са най-високият небостъргач в Европа – Комерцбанк, който се издига на почти 259 метра над града, кулите близнаци на Дойче Банк, както и добре познатата сграда на Европейската Централна Банка. Поради внушителния градски силует центърът на Франкфурт често е наричан с името Майнхатан – съчетание от известния нюйоркски квартал Манхатан и протичащата порай Франкфурт река Майн.

2. Истанбул. Най-големият град в цяла Турция може да се похвали с модерна архитектура, а в градският му силует небостъргачите не са нищо ново. Голяма част от тях се намират в Левент Бизнес Дистръкт (главният barcelona skyscrapersбизнес център на Истанбул). Тази част от града е разположена на европейския бряг на Босфора. Най-високата сграда се нарича Истанбул Сапфир. Елегантният небостъргач се извисява на 238 метра височина, а антената му достига на повече от 261 метра. Интересен факт е, че внушителната сграда е многофункционална. Освен като търговски обект небостъргачът служи също и като жилищна сграда с луксозни апартаменти. В най-големия град на Източна Европа има стотици други небостъргачи, като приблизително една трета от тях се строят в момента. Това говори за доста динамичното икономическо развитие на Истанбул през последните години.

3.Лондон. Днес небостъргачите са неделима част от силуета на най-значимият финансов център на планетата – Лондон. Повечето високи сгради на британската столица се издигат там, където някога били разположени старите докове – при една от по-големите извивки на река Темза. Тук се намира прословитата кула Канари Уорф, която се издига на височина от 235 метра и все още е най-високата сграда в Лондон. Истинското и име е Уан Канада Скуеър и е завършена през 1991 година. През 2012 ще бъде завъършена кулата Шард Лондон Бридж, която се очаква да засенчи всички други сгради в града със своите 330 метра височина. Още когато видите Лондон ще си дадете сметка, че върху силуета на града работят някои от най-добрите архитекти в света, които не се боят да la defense parisскспериментират с новаторски идеи. Отличен пример, който може да потвърди тези думи е Яйцето (или още наричан Краставичката). Понастоящем със своите 180 метра сградата не е най-високата, но определено е най-оригигинална по отношение на своя дизайн.

4.Барселона. Като един от най-привлекателните за живеене и инвестиции градове в света, слънчева Барселона също започва стремително да расте нагоре. Сред всички високи сгради, които можете да откриете в пределите на града най-силно се отличават кулите на Торе Мафре и Хотел Артс, които са същевременно и най-високите сгради в този великолепен град. И двата небостъргача се издигат на височина от 154 метра непосредствено до плажа на града. Най-отличителна е фасадата на 144 метровата кула moscow skyscrapersТоре Агбар, която на пръв поглед леко наподобява на Яйцето (или Краставичката), която краси британската столица. Торе Агбар е един шедьовър от стъкло и алуминий. През тъмните часове на денонощието сградата свети в сини и червени светлини, които се виждат от далеч. Въпреки че това са най-високите сгради в каталунската столица, тук ще откриете също и множество други небостъргачи, които се открояват на градския силует, придавайки делови и модернистичен вид на иначе слънчевия и дружелюбен облик на Барселона.

5.Бенидорм. Когато човек види Бенидорм за първи път най-често остава доста изненадан. Причината е, че не е точно това, което naples skyscraperчовек очаква да види когато става въпрос за средиземноморски курорт. Интересно е, че борбата за най-атрактивна гледка към морето неусетно е превърнала Бенидорм в един Манхатън. Макар че височината на местните небостъргачи не може да се сравнява с височината на тези, които ще откриете в Голямата ябълка, все пак и тук има много сгради, които вдъхват респект със своята височина. Една от най-внушителните е 186 метровата кула на Гранд Хотел Бали. Не по-малко внушителна е също така и 158 метровата сграда на Торе Лугано. Един от факторите, които най-силно допринасят за това Бенидорм да изглежда толкова внушително е, че повечето небостъргачи са построени в една много тясна, но дълга крайбрежна зона и се намират много близо един до друг.

6.Париж. След като в центъра на Париж била построена кулата Монпарнас било взето решение да се спре до тук с високото строителство, защото под Париж има тунели дълги с километри и това определено нямало да бъде най-добрата основа за строителство на небостъргачи. Оказало се обаче, че за град като многомилионната френска столица е истинско лишение да се откаже от възможността за строителство на небостъргачи, тъй като не е тайна, че Париж във всяко отношение е сред най-добрите градове в света. Така се появил кварталъл Ла Дефенс, който днес е финансовото сърце на Париж. Тук ще откриете повече небостъргачи, отколкото в който и да било друг град на европейския континент. Днес най-високият от всички skyscrapers istanbulнебостъргачи в Париж е Фърст Тауър, която се издига на 231 метра в Ла Дефенс. Други известни в цял свят сгради са кулата Монпарнас, висока 210 метра, Ла Гранд Арк де Ла Дефенс, висока 110 метра, както и легендарнната Айфелова кула, построена през 1889 година, която със своите 324 метра все още е най-високата структура във френската столица.

7.Неапол. В италианския град Неапол небостъргачите са повече от където и да било в тази слънчева средиземноморска страна. Най-високата сграда в града е Телеком Италиа Тауър. Покритият с огледално стъкло небостъргач се издига на височина от 129 torre europa madridметра. Важно е да се отчете и факта, че Италия се намира в сеизмична зона и тук има фактори като земетресенията, които по съвсем естествени причини ограничават високото строителство. Иначе това не е попречило на формирането на внушителен бизнес център в Неапол, който погледнат от високо до известна степен наподобява на градове като Лос Анджелис или Финикс. Причината се крие в начина, по който околният субтропичен пейзаж се връзва с характерната модерна градска архитектура.

8.Москва. Малко са градовете по света, които са претърпели по-фундаментални промени след 1990 година в сравнение с руската столица Москва. От обикновен съветски град със сива и скучна архитектура, Москва се превърна в един от най-модерните градски центрове в Европа, а небостъргачите, които се издигат в западната част на града са сред най-високите на континента. Московският международен бизнес център е по-известен като Московското Сити. То е олицетворение на Руското богатство. Сградите са разположени непосредствено до едноименната река Москва. Най-високият от всички небостъргачи в града трябва да бъде завършен през 2011 година и се нарича Меркюри Сити Тауър. След като бъде напълно завършена сградата ще се издига на 380 метра. На 306 метра над улиците на руската столица се издига най-високата завършена сграда в Москва. Небостъргачите в Москва изглеждат изключително модерни и заставайки сред тях за миг можете да се почувствате сякаш сте попаднали в азиатския дракон Сингапур.

warsaw skyscraper9. Мадрид. Отново в Испания се намира един друг от европейските градове с внушителен градски силует. Става въпрос за гъсто населената испанската столица, в която високото строителство отдавна се е превърнало в необходимост. Най-високи и същевременно най-внушителни са небостъргачите от Куатро Торес Бизнес Ейриа. Става въпрос за комплекс от 4 небостъргача, най-високият от които се издига на 250 метра височина. Сред най-известните за града са и двете кули на Пуерта де Еуропа. Сградите впечатляват със своя дизайн, който няма как да остане незабелязан. Макар че в Мадрид има много по-високи сгради, 114 метровите кули на Пуерта де Еуропа са построени под наклон от 15°, което е доста интересно решение предвид тяхната височина. Двете офис сгради са покрити с тъмни стъкла и и имат по 26 етажа всяка. Торе Пикасо и Торе де Мадрид също са сред първенците на испанската столица с височина съответно 156 и 142 метра.

10.Варшава. Един от градовете с най-много небостъргачи в Източна Европа е Варшава, макар че полската столица отстъпва в това отношение пред градове като Истанбул и Москва. Най-високата сграда в града е Дворецът на културата и науката. Високата 231 метра сграда се отличава от съвременните небостъргачи най-вероятно защото е строена през далечната 1955 година. Небостъргачът е изключително многофункционален и се използва за музей, офис сграда, театър, кино и други. Заради десетилетията, които е оставил зад гърба си, Дворецът на културата и науката има до известна степен старинен вид и би могъл да benidorm skyscrapersбъде наречен полският Емпайър Стейт Билдинг. Втора по височина в града е сградата на Варшавската търговска кула. Небостъргачът впечатлява както със своите 208 метра височина, така и с факта, че поради интересната си архитектура изглежда различно от всеки ъгъл от който го погледнете.