10 тихи и спокойни места за почивка в Южна Европа

montenegro fiordВсяка година, когато дългоочакваната лятна ваканция наближи, милиони хора започват да организират лятната си почивка. Тази част от годината е особено важна за всеки, тъй като за повечето хора това е единствената възможност за почивка и за разнообразяване на иначе скучното и сиво делнично ежедневие. За съжаление често попадаме в капана на претрупани курортни комплекси, посещаваме вече банални забележителности и всичко изглежда така, сякаш е създадено не за да ви достави удоволствие, ами единствено за да изхарчим заделените за ваканцията пари. В края на краищата оставаме неудовлетворени от почивката, задоволявайки се с това, което милиони хора са видяли преди нас. Как да избегнем този капан? Много просто – трябва целенасочено да изберем по-малко популярна дестинация, където дивата природа е запазена, културата е вълнуваща, а хората все още не са отегчени от огромните тълпи посетители.

1.Черна гора е отлично място за почивка на Средиземноморието, тъй като тук все още можете да откриете тишина, спокойствие и маршрути, които не са твърде отъпкани от туристи. Разположена на брега на Адриатическо море, тази corfu greeceстрана е известна с прекрасните си плажове, изключителни крайбрежни заливи, покрити с гъста зеленина планински масиви и балкански дух.

2.Островите Млет и Коркула се намират в Хърватия, на известното със своите живописни пейзажи Далматинско крайбрежие. Те се смятат за най-зелените средиземноморски острови и същевременно са все още твърде непознати като туристическа дестинация. Кристално чисти и прозрачни морски води създават отлични условия за порфектна лятна почивка.

3.Корсика е едно от малкото места по Западното Средиземноморие, които предлагат спокойствие и уединение. Този френски остров предлага всичко, от което един турист се нуждае – великолепна средиземноморска кухня, прелестни плажове, непринудена обстановка и много слънце.

4.Ла Гомера е един от най-слабо познатите Канарски острови. Пищна дъждовна гора и уникални черни плажове ще ви накарат да се почувствате като в рая. Околната среда е поразително чиста, въздухът носи аромат на океан, а околната непретенциозна провинциална атмосфера ще ви предразположи към истинска почивка. Ла Гомера може да corsica lonely beachпреоткрие спортиста във вас. Условията за колоездене и пешеходен туризъм са просто перфектни.

5.Сардиния предлага отлични възможности за почивка на хора, които не желаят да за заобиколени от големи курортни комплекси, наподобяващи градове и ултрамодерни многоетажни хотели. Освен това говорейки за Сардиния трябва да отбележим, че в Южна Европа е рядкост да се видят толкова красиви плажове, които същевременно не са претъпкани с посетители.

6.Итака е малък гръцки остров, разположен сред водите на Йонийско море. Освен като родно място на прословутия пътешественик Одисей, островът се слави като отлично място за тези, които предпочитат да прекарат своята лятна ваканция на тихо и спокойно място, далеч от шума и тълпите на претоварените средиземноморски курорти и шумни туристически острови. Островът е покрит с пищна зеленина, а морската вода в закътаните заливчета е кристално чиста.

corfu at sunset7.Корфу е доста популярен остров и по тази причина ще се изненадате колко много спокойни и почти безлюдни места има дори и в разгара на лятото. Островът е прекрасен не само заради очарователното крайбрежие с прекрасни малки заливчета и прозрачни води, но също така и заради своята планинска и гориста вътрешност, която е идеална за дълги разходки на чист въздух.

8.Сицилия е голям остров, който предлага множество възможности да отдъхвате край морето без да сте заобиколени от твърде много хора. Спокойната южняшка обстановка ще ви очарова, особено ако отседнете в някое от малките градчета по южното крайбрежие. Плажовете на Сицилия са отлични и предлагат много слънце дори и извън активния летен сезон.

9.Пафос е курортно градче, което се намира в западните части на остров Кипър. То предлага отлични възможности за една спокойна почивка на брега на Средиземно море без да се лутате сред огромни тълпи от чужденци. Разбира се, тук също може да е оживено в разгара на лятото, но все пак ще останете далеч от най-натоварените туристически маршрути в Европа. Плажовете в района на Пафос са отлични, средиземноморската кухня – изкусителна, а слънцето грее щедро чак до късна есен.

ithaca greece calm destination10. Пелион е изключително красив регион, който се намира на брега на Егейско море. Пищна зеленина достига до самото крайбрежие, а когато ви омръзне да се излежавате на плажа бихте могли да се разходите сред дивата природа или просто да похапнете порция риба със зеленчуци сред спокойната атмосфера на някое малко ресторантче, слушайки отпускаща гръцка музика.