Кои са петте суперсили на 21-ви век?

Двайсет и първи век е период на обединението и глобализацията. Един ден той ще влезе в историята като ера, в която господстват големите по площ и население страни, а по-малките се обединяват за да бъдат равнопоставени. Кои ще бъдат петте водещи сили в света през 21-ви век предстои да разберем. Дали ще се сбъднат прогнозите? Това само времето може да покаже. Въпреки това, както може да се направи сравнително точна прогноза за времето, така може да се направят и някои бъдещи предположения, защото икономиката е наука, която се ръководи от правила и цифри.

european parliament1. Европа. Най-добри перпективи за суперсила на 21-ви век несъмнено има Европа. Европейският съюз и неговите партньори на Стария континент се превърнаха в символ на стабилност и демокрация. Европа се превърна в най-важния международен фактор при решаване на хуманитарни кризи и военни конфликти в различни точки на света. Европейският съюз е един от най-привлекателните търговски партньори с гигантски платежоспособен пазар с население от 504,5 милиона души.

usa flags2. Съединени Щати. Много хора подценяват неоснователно Съединените Американски Щати с твърдения, че времето на нейното величие вече е отминало. Нима е възможно времето на демокртичните ценности и свободните пазари просто да отмине? Това което е днес САЩ е нещо, което се гради с векове. Днешните успехи на страната са резултат от дълго оформяни ценности, традиции, имидж, образование и стил на живот. Истината е, че САЩ най-вероятно ще запазят своята позиция и през 21-ви век, но в света ще се появят и други сили освен тях.

hong kong china3. Китай. С население от 1,3 милиарда едва ли е изненада за някой, че Китай ще бъде един от лидерите в света през това столетие. Дори се предполага, че през третото десетилетие на 21-ви век страната ще измести САЩ по икономическа мощ. Днес Китай е фабриката на света. Голяма част от удобствата и техниката, които ни заобикалят са произведени в азиатската страна.

4. Индия. За Индия се говори сравнително по-рядко в сравнение с Китай, но няма как да пропуснем факта, че днес страната се нарежда сред най-големите икономически сили в света и продължава бързо да напредва. В недалечно бъдеще се очаква страната да стане най-многолюдната в света и да изпревари Китай по население, макар че не се очаква да изпревари Китай в икономическо отношение.

sao paulo brazil5. Бразилия. Последна в списъка със суперсили е Бразилия. За кратко време тя се превърна от бедна латиноамериканска страна в икономически фактор от световна величина. Днес Бразилия е съизмерима икономически със страни като Франция и Великобритания, а някогашната световна сила Русия вече е далеч зад южноамериканския гигант.